IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобализацията и капитализмът издържаха блестящо пандемичния тест

Като цяло урокът от пандемията за световната политика в областта на веригата за доставки е тя да бъде оставена на мира

17:36 | 16.12.21 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

А ваксините? Има основателни критики относно натрупването на ваксини срещу COVID от богатите страни, докато глобалното им предлагане е оскъдно. Но това е вчерашен проблем. Анализаторите изчисляват, че производителите на ваксини вече произвеждат повече от 1 милиард дози на месец.

Недостиг ли? Какъв недостиг? Разбира се, дори тези забележителни увеличения на производството не винаги бяха достатъчни, за да задоволят растящото търсене. Но далеч от това да ни предаде, глобализираната капиталистическа производствена система се справи, увеличавайки доставките за рекордно време в отговор на едно неочаквано нарастване на търсенето след друго.

Така че, когато се оплакваме от недостиг, ние реално се оплакваме, че предлагането все още не е по-бързо и по-гладко. Не съзнаваме колко много приемаме за даденост, че внезапното, непредвидено търсене се удовлетворява мигновено без забележимо смущение. Това показва колко задълбочено сме интернализирали способността на глобалния пазар да прави точно това. Капиталистическата глобализация търпи репутационните последици от собствения си успех.

Има очевидни условности обаче. Произвеждането на достатъчно за всички не гарантира, че всеки ще получи дял: справедливото разпределение не е една от силните страни на капитализма. Правителствата помогнаха за координирането, да не говорим за финансирането, на производствения капацитет - добре регулираните пазари работят най-добре. И без съмнение политиката има роля в гарантирането, че дори краткосрочни прекъсвания - като при доставките на лични предпазни средства по време пандемия - не се случват.

Но като изключим тези уговорки, коя друга социална организация на икономическото производство някой смята, че би могла да отговори толкова добре на колебанията в глобалните модели на търсене през последните 21 месеца?

Няма причина да мислим, че ренационализираните вериги за доставки - намаляване на глобализацията - биха могли да увеличат производството по-бързо от настоящата ни система. И защо трябва да очакваме една по-контролирана от държавата производствена система - намаляване на капитализма - да бъде или по-справедлива, или по-устойчива, като се има предвид неуспеха на държавите да осигурят адекватни запаси „за всеки случай“ или да разпределят справедливо ваксините по целия свят?

В най-добрия случай можем да се надяваме леко да променим глобализирания капитализъм, за да го направим още по-добър. На всяка цена трябва да инвестираме в запаси или да изискваме от фирмите да се диверсифицират, обяснявайки на данъкоплатците застрахователната обосновка на допълнителните разходи - но трябва да ги свеждаме до минимум в добри времена, когато световните пазари функционират нормално. Трябва да увеличим публичните и частните инвестиции и да обмислим репатриране, когато националната сигурност изисква вътрешен контрол. Но като цяло урокът от пандемията за глобалната политика в областта на веригата за доставки е тя да бъде оставена на мира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Ахахаааааа.....М.одератор било обида дума? Ама вие сте живото доказателство, че животът е най-голямата сатира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Според мен *** е зелено латентния. Иначе не виждам защо Инвеститора ще държи подобни елементарни ***. Дриска през още два - три профила, но все тая... И ........ трябва да ядат нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Хехе, значи всичко, което не се хареса на онбашиите, се трие без никаква връзка с обявените Правила? Бравос, надминахте дори комунистическата цензура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
rumeni72
преди 2 години
сбъркал си адреса Б.оклук!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
гола вода си баце , чeп за зеле не става от тебе ... ако , ако , ако ... :))) ... и ти си от тия дето като гръмне по-силно пиратка приклекваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
rumeni72
преди 2 години
ако знам, че няма да имам проблеми с т. нар. правосъдие смятай се за изгорел бе Б.оклук!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
rumeni72
преди 2 години
Б.оклук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
13
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
ми ела и се пробвай ... нема лошо ... ама сте задклавиатурни войници , един шамар и се oпикавате на живо ... :))) ... пyтьовци ... да ме прощават дамите , дано не четът късно вечер ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
rumeni72
преди 2 години
на такива Бок.луци като тебе, требе само зелките да им се отрязват и това е.Скривай се бе ***!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още