Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Хронологията на китайската лъжа за коронавируса

В началото на пандемията Пекин е предоставял на СЗО минимален обем информация, твърди Associated Press

Хронологията на китайската лъжа за коронавируса

Снимка: EPA/WU HONG

Китай е задържал съществена информация за новия коронавирус повече от седмица. Информационната агенция AP стига до тази оценка въз основа на вътрешнодържавни документи и имейли и множество проведени интервюта.

Според информацията китайските власти са имали подробни познания за генетичния код на вируса в продължение на дни - знания, с които могат да бъдат разработени тестове, лекарства и ваксини.

Според изследванията информацията за новия патоген е била строго контролирана също и защото частните и държавните лаборатории са се състезавали помежду си. Докато Световната здравна организация все още публично хвалеше Китай за неговата помощ и „незабавното“ публикуване на генетичния код, в самата СЗО е имало опасения, че страната не споделя достатъчно информация за рисковете от новия вирус и губи ценно време.

„Вече сме в момента, в който сме уведомени 15 минути преди първите материали на CCTV", казва топ представителят на СЗО в Китай д-р Гуаден Гале по време на среща в организацията, а която се е водела стенограма.

CCTV е държавната телевизионна станция China Central Television. СЗО трябва да разчита на държавите членки за здравна информация. Международното право ги задължава да съобщават съответните данни, но СЗО няма средства за налагането на това задължение.

Още по темата

Новият коронавирус е декодиран за първи път на 2 януари, а на 30 януари СЗО обявява глобалната извънредна ситуация. Междувременно вирусът се бе разпространил 100- до 200-кратно, сочат ретроспективни данни на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

СЗО и официалните лица, споменати в този текст, не са пожелали да коментират темата, без да гледат записа или стенограми от записаните срещи. Информационната агенция AP не ги е предала, за да защити източниците си.

За СЗО тези разкрития излизат в неподходящо време, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа сътрудничеството на страната със здравната организация на ООН в петък. Неговото твърдение: СЗО работела с Китай, за да скрие мащаба на епидемията.

Китайският президент Си Дзинпин се противопостави, твърдейки, че неговата страна винаги е предоставяла информация на СЗО и света много бързо. Според AP нито едното oт двете твърдения не е вярно.

По-скоро разкритието на агенцията показва до каква степен СЗО е застинала по средата, докато спешно е искала повече данни. Световната здравна организация е останала до голяма степен на тъмно от Китай и е получила само минимално количество информация.

Все пак СЗО се опитва да представи Китай в най-добрата светлина, вероятно, за да подтикне страната да даде по-подробни сведения. Служители на СЗО се чудеха как могат да окажат натиск върху Пекин, без да ядосат китайските власти или да застрашат учените.

„Нашите ръководители и персонал работеха ден и нощ, за да подкрепят и предоставят данни на всички държави членки в еднаква степен“, казва СЗО. Комуникацията с правителствата била открита и честна.

От китайската здравна комисия и Министерството на външните работи обаче нямат коментар по темата. Въпреки това страната многократно е защитавала своите мерки през последните месеци, докато на други страни - включително САЩ - понякога било необходимо значително повече време, отколкото на Китай, за да реагират на вируса.

В края на декември 2019 г. лекарите в Китай са забелязали за първи път, че пациенти се разболяват от необичайна пневмония. Те са помолили комерсиални лаборатории за помощ. До 27 декември компанията Vision Medicals до голяма степен е дешифрирала генетичния код на нов вирус, който има поразителни прилики със Sars. Властите на Ухан са били уведомени, а дни по-късно са издали вътрешно предупреждение за необичайната пневмония.

На 30 декември известният експерт по коронавирусите Ши Дзенли от Вирологичния институт в Ухан е бил запознат с болестта. На 2 януари екипът ѝ напълно е дешифрирал вируса.

И от тогава нататък нещата се объркаха: най-голямата здравна агенция на Китай - Националната здравна комисия – е издала поверителна инструкция, която забранява на лабораториите да докладват за вируса без разрешение.

До 5 януари две държавни лаборатории и частна лаборатория на проф. Дзан Йондзен в Шанхай са декодирали вируса. Дзан предупреди здравната комисия, че вирусът е „вероятно заразен“.

Все пак обществеността все още не е била информирана. Подозрения за силно заразната болест обаче се появяват навсякъде в региона. В Тайланд летищните власти задържаха жена, която идва от Ухан и страда от хрема, болки в гърлото и висока температура.

Учени от университета Chulalongkorn в Банкок скоро откриват, че тя се е заразила с нов коронавирус, но липсва генетичен код от Китай, който да го осъвмести.

Междувременно на вътрешните срещи на СЗО се надига гняв срещу Китай. Д-р Майкъл Райън, ръководител на Спешните случаи в СЗО, заявява, че е време да „сменим подхода“ и да настояваме за повече информация. И така, на 11 януари, професор Джан публикува генетичния код на коронавируса в Шанхай, преди това да направят здравните власти.

Китайски център за контрол и превенция на заболяванията, Вирологичният институт в Ухан и Китайската академия на медицинските науки правят това ден по-късно.

На 20 януари китайските власти предупредиха, че вирусът ще се разпространи сред хората. СЗО изпрати малък екип в Ухан. Загрижен за новия патоген, шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус също пътува до Пекин.

В края на пътуването му до Китай СЗО най-накрая реши да обяви глобална извънредна ситуация на 30 януари. Тедрос благодари на Китай, без да споменава досегашния гняв в средите на СЗО: „Китай вече свърши невероятна работа, ограничавайки разпространението на вируса в други страни“, каза публично той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
mrynmryn до: Achtung
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
От математическа гледна точка, той е ***, при 330млн население, което активно пътува извън страната, няма как да решиш, че са само тия.
1
 
5
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"Китай е задържал съществена информация за новия коронавирус повече от седмица." Как не ги е срам цяла седмица да не знаят какво става, така намалиха времето за реакция на САЩ от 8 седмици на само 7 седмици, само ако имаха още една седмица да разберат какво става и нямаше да приказват такива работи:


The 15 coronavirus cases in the US within a couple of days is going to be down to close to zero.”
- President Trump, Feb 26, 2020

Още от Анализи
Европейските банки имат нужда от орязване на разходите, а не от сливания