Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Има ли Китай "скрит коз" за постигане на победа в търговската война?

Пекин може да използва своите „неписани“ технологични правила като „невидимо оръжие“ срещу американските компании

Има ли Китай "скрит коз" за постигане на победа в търговската война?

Президентът на Китай Си Дзинпин, Снимка: Ройтерс

С ескалирането на търговското напрежение между Китай и САЩ стандартите за киберсигурност на азиатската стана могат да бъдат използвани като „невидимо оръжие“ срещу наложените от администрацията на американския президент мита, смятат експерти.

Тези така наречени „стандарти“ представляват приети от правителството насоки за неща, като например виртуални защитни стени и софтуер, които са обявени от китайското правителство като доброволни, но често са  задължителни за чуждестранните компании, които развиват бизнес в страната.

През последните няколко години Пекин е издал близо 300 нови национални стандарти, цитира CNBC данни на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Center of Strategic and International Studies (CSIS). 

Още по темата

Тези допълнения помогнаха на Китай да се превърне в изключително труден пазар за някои компании. Новите стандарти евентуално биха засегнали с непредвидени разходи и забавяне на работата онези компании, които са притежавани от чуждестранни инвеститори, като това може да доведе дори до затваряне на бизнеса им в страната.

Появяват се притеснения, че най-голямата азиатска икономика може да превърне своите технологични стандарти в оръжие, което да насочи срещу САЩ в рамките на разгарящата се търговска война между двете страни.

Ако това стане и Китай удари американските компании, анализаторите трудно биха предвидили какъв ще е размерът на евентуалните негативни последици.

Стандартите за киберсигурност, за разлика от митата, е по-малко вероятно да бъдат смекчени от Пекин, когато тази война достигне до своя финал. Това отчасти се дължи на желанието на китайския държавен глава Си Дзинпин да увеличи кибернетичния потенциал на страната: Въпреки, че новите стандарти биха могли да бъдат стимулирани от търговския спор, „това е значително по-голямо от динамиката със САЩ“, смята Сам Сакс, старши научен сътрудник към CSIS, цитиран от CNBC.

Организацията предупреждава за „неписаните“ правила, които могат да дойдат с отговора на Китай срещу американските мита.

Обявявайки 25%-ни мита върху вноса на американски стоки за 16 млрд. долара, Пекин използва стратегия, която е обвързана с тези нови кибер стандарти.

Китайските мерки са определени като „препоръчителни“, но на практика много от тях са изискуеми за бизнеса в Китай, особено в случаи, когато е замесено правителството или някоя държавна компания. Много често частните компании са поставени пред изискванията за притежание на сертификати, обвързани с тези стандарти.

Стивън Изел, вицепрезидент по политиките за глобални иновации към фокусирания върху технологичния сектор мозъчен тръст Information Technology and Innovation Foundation, смята, че е възможно Китай да използва технологичните правила като оръжие в търговската война. Изел изрази надежда, че Пекин ще използва максимално ефективно сегашния конфликт като възможност по-скоро да отвори по-широко своя пазар, отколкото да „мами отново“ с местни практики, които той смята за несправедливи.

Анализаторите са единодушни, че китайските стандартни за националната сигурност вече са преминали границата за защита от кибер атаки, служейки като средство за защита на местните компании от чуждестранната конкуренция.

Въпреки че някои дигитални стандарти са били въведени от китайското правителство за постигане на съответните цели, свързани със киберсигурността, други са създадени да следват целите на „Made in Chinа 2025”, смята Сакс, визирайки желанието на Китай да подобри своя експертен потенциал в обещаващи производствени сектори като роботиката и превозните средства, ползващи чиста енергия.

Сакс добавя, че стандартите за киберсигурност използват умишлено неясни формулировки около удостоверяването и тестването. Това дава на китайското правителство широки правомощия при преценката на чуждестранните компании.

Може да се стигне до сериозно и широкообхватно негативно влияние върху корпоративния свят, ако Китай реши да използва своите стандарти за киберсигурност, за да удари американските компании.

„Много хора смятат, че кибер регулациите могат да засегнат само технологичните компании или социалните медии. Но този ефект ще има много по-широк обхват. Тези регулации биха засегнали всички сектори, свързани с информационните и комуникационни технологии, така че потърпевши ще бъдат всички компании, използващи интернет, уебсайтове и облачни технологии, смята Сакс.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

4
 
0
 
6
преди 10 месеца
Дългосрочно американците щяха да ги схрускат, както едно време стана с "могъщата" Япония... И така щеше да е добре и за двете страни. Хем Китай щеше да е сравнително богата страна, хем САЩ пак щяха да са технологичен лидер идвигател на световната икономика

Но сега с Тръмпотиите не е ясно кой ще спечели и кой ще загуби
2
 
11
 
5
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не бяха китайците първите, които използваха нетарифните бариери...Научиха ги други страни със "отворена икономика и свободен пазар"...
5
 
22
 
4
ABBA до: Ivan.r
преди 10 месеца
Геополитика бро, Вале каро поставено у Фашингтон рече, че армията му ше има бюджет, повече от 10-те държави в списъка по-надолу взети заедно.
И перчема не го интересуват правилата на играта, той ги пише собствени.......
0
 
6
 
3
Ivan.r до: ABBA
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Без коз е над каро, брато
3
 
22
 
2
преди 10 месеца
Играта до вчера беше "без коз". Вале каро в Белия дом каза: коз каро!
И Китай стана официално враг на Белия дом.

Ама другите големи играчи на масата вече казаха: ВСИЧКО КОЗ!

Още от Анализи
Всичко или нищо за Фон дер Лайен