Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инфлацията ще се завърне до година след кратко отстъпление заради коронавируса

По-инфлационната среда ще благоприятства портфейл по-силно ориентиран към акциите за сметка на облигациите

Инфлацията ще се завърне до година след кратко отстъпление заради коронавируса

Снимка: Getty

През по-голямата част от последното десетилетие икономисти и инвеститори обсъждаха дали инфлацията е мъртва, или просто спи. До една година ще стане ясно, че тя е много жива и рита, пише за Financial Times Карън Уорд, главен пазарен стратег за Emea в JPMorgan Asset Management.

Пазарите не калкулират това. В момента инвеститорите са съсредоточени върху краткосрочните ефекти от Covid-19, които несъмнено ще бъдат дефлационни. През следващите месеци инфлацията ще спадне стремглаво не на последно място, защото драматичният спад на петрола ще доведе до по-ниски глобални индекси на потребителските цени. Годишните темпове на инфлация за няколко месеца ще се окажат отрицателни.

След година обаче ще имаме съвсем различна картина.

За начало цените на петрола ще се повишат. Русия, Саудитска Арабия и САЩ - трите най-големи производителки на петрол - са замесени в игра на кой ще мигне пръв. Засега те не успяват да намерят решение, което да се справи в достатъчна степен с настоящото свръхпредлагане на пазара.

Никой не може да поддържа сортът Brent под 40 долара за барел за дълго. Саудитска Арабия се нуждае от приходите от петрол, за да финансира държавните си разходи. В Северна Америка пък има по-малко проекти, които са жизнеспособни при петрол под 50 долара, така че доставките естествено ще се свият, тласкайки нагоре цените в по-дългосрочен план.

Освен това променящата се инфлационна перспектива не зависи единствено от траекторията на енергийните цени. Ускорението на инфлацията ще бъде видимо при редица стоки и услуги.

Когато бъдат премахнати ограниченията за стоене вкъщи, търсенето ще се надигне. Семействата ще се втурнат към ресторанти, магазини, представления и мини почивки – към всичко различно от оставане в домовете, в които бяха приковани.

В много от случаите домакинствата натрупаха спестявания, за да финансират подобни разходи. В Европа това до голяма степен се дължи на щедростта на правителствените субсидии за заетост, което би трябвало да означава, че ръстът на безработицата е скромен.

В САЩ фискалните стимули касаят по-малко гарантирането, че хората запазват работата си и повече засилването на мрежата за социална сигурност. Средните седмични обезщетения при безработица бяха увеличени от около 385 на 985 долара. Нашата преценка е, че много хора, които получават това обезщетение, всъщност ще бъдат по-добре без работа.

Възстановяването на търсенето ще бъде много по-бързо от възстановяването на предлагането. Ще отнеме известно време, за да бъдат отстранени смущенията в световните вериги за доставки и рафтовете на магазините да бъдат напълнени.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
1
 
3
преди 1 година
Кой знае? Може би! Само дано да няма измрели от зарази!!!! И дано да не се допускат заразоносители на обществени места, преди всичко в болничните и медицинските заведения и в транспорта. Хигиената, дезинфекциите трябва да продължават! Иначе лошо! А колкото до парите ще се увеличат за тези, които инвестират в акции! Какво, ако има инфлация? Кога не е имало? Живота си върви! Тези, които недоволстват и нямат, пак ще нямат! Или по- скоро все няма да им стига това, което имат и все ще гледат в паницата на другия! Всеки с акъла си!....
0
 
7
 
2
преди 1 година
Инфлацията е най-лошия сън за нашия народ, по лош и от вируса. Дано да остане само сън, ама няма да е. Управителите на света са решили да крадат от всички наред, казано по меко да обложат почти всички с инфлационен данък.
2
 
9
 
1
преди 1 година
Анализа е на база,това че потребителите ще се втурнат да харчат както преди до една година.Дали ?Дали повечето хора,ще започнат да теглят кредити,да купуват,щедро и търсенето да е на нива от преди кризата до 12 месеца ?Много съмнително.Шока,който се получи ще накара хората да бъдат предпазливи.Кой ще им гарантира,че до година,две няма отново да получат повече от същото като изживяване ?Освен това за да харчат потребителите имат нужда не само от пари,а и от спокойствие и сигурност за утрешния ден,които не се калкулират в този анализ.Никой все още не може да изчисли какво е в главите и психиката на хората,след целия цирк с вируса.

Още от Анализи
Европа се пържи в екстремни горещини, предизвикани от изменението на климата