IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията ще се завърне до година след кратко отстъпление заради коронавируса

По-инфлационната среда ще благоприятства портфейл по-силно ориентиран към акциите за сметка на облигациите

15:54 | 04.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Доставчиците на услуги, като ресторантите, ще се стремят да извлекат печалба от завръщането на своите клиенти и да възстановят загубите от пролетта и началото на лятото. Цените на храните и театрите ще се покачат.

Способността на някои компании да повишават цените си ще бъде усилена, ако някои от техните конкуренти не са оцелели при блокадата. Пред домакинствата може да има по-тясна гама от ресторанти и магазини, от които да избират.

Ръстът в общото ценово ниво, наред с известно възстановяване на петрола, ще доведе до скок на инфлацията. Това може да се окаже временно, ако краткосрочните ограничения в предлагането се облекчат и правителствата оттеглят щедрите си фискални инжекции навреме. Съществува обаче и риск регулаторите да оставят стимулите в сила за твърде дълго.

През последните години те демонстрираха явна тенденция за грешки откъм предоставянето на твърде много, а не на твърде малко. И населението няма да толерира приказки за нова вълна на строги икономии толкова скоро след последната. Възможно е монетарните и фискалните кранове да останат отворени за по-дълго време от необходимото, позволявайки да се увеличи средносрочният инфлационен натиск.

Най-очевидната инвестиционна възможност са индексираните с инфлацията облигации. Последния път, в който световната икономика стагнира, а петролът се срина, беше през 2015 г. Индексът на британските облигации, овързани с инфлацията, донесе минус 1% през нея година. Но през 2016 г. същите облигации имаха възвръщаемост от над 25 на сто.

Изкушаващо е да се мисли, че полъхът на инфлацията ще създаде проблеми за стандартните държавни облигации при сегашната ниска доходност. Повишаването на цените ерозира реалната стойност на бъдещите купони и по този начин стойността на номиналните облигации. Основната роля на централните банки в тази криза обаче е да помогнат на правителствата да финансират дълга си евтино. Като се има предвид, че размерът на фискалната експанзия е неизвестен, централните банки все повече преминават към поддържането на ниска доходност като тяхна заявена цел.

По времето, когато очакваме инфлацията да се завърне, повечето централни банки от развитите икономики ще упражняват контрол на кривата на доходността. Японците и австралийците вече го правят. На практика и Федералният резерв на САЩ.

Това е важно - 40-те години показаха, че една решителна централна банка може да държи ниска доходността на облигациите, дори когато икономиката се разраства бързо. Но дори държавните облигации да не понесат значителни загуби, по-инфлационната среда ще благоприятства портфейл по-силно ориентиран към акциите за сметка на облигациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
телец
преди 3 години
Кой знае? Може би! Само дано да няма измрели от зарази!!!! И дано да не се допускат заразоносители на обществени места, преди всичко в болничните и медицинските заведения и в транспорта. Хигиената, дезинфекциите трябва да продължават! Иначе лошо! А колкото до парите ще се увеличат за тези, които инвестират в акции! Какво, ако има инфлация? Кога не е имало? Живота си върви! Тези, които недоволстват и нямат, пак ще нямат! Или по- скоро все няма да им стига това, което имат и все ще гледат в паницата на другия! Всеки с акъла си!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Инфлацията е най-лошия сън за нашия народ, по лош и от вируса. Дано да остане само сън, ама няма да е. Управителите на света са решили да крадат от всички наред, казано по меко да обложат почти всички с инфлационен данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Анализа е на база,това че потребителите ще се втурнат да харчат както преди до една година.Дали ?Дали повечето хора,ще започнат да теглят кредити,да купуват,щедро и търсенето да е на нива от преди кризата до 12 месеца ?Много съмнително.Шока,който се получи ще накара хората да бъдат предпазливи.Кой ще им гарантира,че до година,две няма отново да получат повече от същото като изживяване ?Освен това за да харчат потребителите имат нужда не само от пари,а и от спокойствие и сигурност за утрешния ден,които не се калкулират в този анализ.Никой все още не може да изчисли какво е в главите и психиката на хората,след целия цирк с вируса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още