Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Иновацията може да победи инфлацията

Технологичният прогрес може да се окаже най-мощната дезинфлационна сила в променящия се свят

Иновацията може да победи инфлацията

Снимка: Bloomberg

Изглежда, че почти всеки икономически разговор в наши дни се върти около инфлацията. Всеки въпрос сякаш води до друг. Преходна ли е тя? Ще стане ли по-зле? Ако е така, кога? И за колко време? Кой от многото фактори - включително растящото търсене след ковид, недостигът във веригата за доставки, фискалните и монетарните стимули, енергийната политика, или всичките промени в начина, по който живеем, работим и се забавляваме след пандемията - трябва да има най-голямо значение, докато се опитваме да си изградим представа за случващото се, се пита Рана Форухар на страниците на Financial Times.

В целия дебат един въпрос получава много малко дискусии: ролята на технологиите като може би най-важната променлива в това, което може да се случи с инфлацията през следващите няколко години.

Във всеки инфлационен фактор - недостиг на работна ръка, тесни места в транспорта, разходи за гориво или дори дългосрочен натиск като застаряването на населението - има предстояща технологична промяна, която може да промени изчисленията относно ценообразуването по начини, които са трудни за прогнозиране.

Вземете прехода към чиста енергия. Търсенето на електрически превозни средства вече вдига цената на суровини като мед, литий, никел и кобалт. Зелените превозни средства и електроцентралите са много по-металоемки от технологиите, които заменят. Тъй като все повече компании и държави преминават към въглероден данък и се стремят да ограничат производството на изкопаеми горива, цените на енергията могат да се повишат допълнително в краткосрочен план.

Но по-широката времева линия, разбира се, е това, което има значение. Макар че бързият преход към по-чист свят ще създаде известен инфлационен натиск, той драстично ще намали разходите за бедствия, свързани с климата в дългосрочен план.

Нещо повече, самата технологична иновация в крайна сметка намалява разходите. Данните на Morgan Stanley показват, че, като оставим настрана краткосрочните скокове, цените на суровините са в низходяща тенденция от 200 години насам. Това е така, защото всеки път, когато един енергиен източник става твърде скъп, нов бива изобретяван, който да заеме неговото място.

Може би се насочваме към студена и скъпа зима. Но като се имат предвид рязко намаляващите разходи за възобновяеми технологии като слънчеви панели и вятърни паркове (и увеличаването на публичните и частните инвестиции в тях), има основателна причина да се надяваме, че с времето крайната дестинация може да бъде един много по-добър и по-евтин свят - такъв, който ще елиминира аналогиите със стагфлацията от 70-те години на миналия век.

Ами инфлационните аспекти на забавянето във веригата за доставки? Някои експерти по логистика смятат, че проблемите в пристанищата ще продължат с години. Но вече виждаме как най-големите и богати компании (Amazon, Walmart и Costco, например) се приспособяват към това чрез собствени иновации.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Изключително идиотска статия.

Още от Анализи
Как може да се съживи западащият лондонски фондов пазар?