Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Източна Европа може да привлече нови производства на фона на коронакризата

България остава доста под нивото на разходите за труд в Китай за производствени операции, според доклад

Източна Европа може да привлече нови производства на фона на коронакризата

Снимка: архив Ройтерс

Страните от Централна и Източна Европа могат да привлекат нов производствен капацитет, тъй като световната икономика претърпя големи промени в контекста на пандемията от коронавируса Covid-19, според нов доклад на Colliers International, разглеждащ регионалния индустриален пазар.

В частност Румъния се отбелязва в доклада като силно конкурентно място както по отношение на разходите, така и по отношение на значителното увеличение на промишленото производство в страната през последните години, пише онлайн изданието Emerging Europe.

В доклада се отбелязва, че глобалната икономика претърпява период на интензивни промени в контекста на пандемията и се очаква отношенията между Европа и Китай да се променят значително в бъдеще.

Все повече специалисти говорят за преместване на важни производствени мощности, експлоатирани в Азия от европейски компании, желаещи да контролират по-добре веригата на доставки. Доскоро обаче основна пречка биха били значително по-високите производствени разходи в Централна и Източна Европа в сравнение с Китай.

Тъй като заплатите в Китай нараснаха значително през последните 10 години, тази промяна става все по-възможна, особено в контекста на пандемия, която оказва огромен натиск върху веригата на доставки.

Още по темата

В развиващите се икономики в Европа се наблюдава един от най-високите темпове на икономически растеж в последното десетилетие, както и на индустриалното производство. Вероятно най-голямото предимство, което имат страните от този регион, е пазарът на труда, защото заплатите са няколко пъти по-ниски, отколкото в Западна Европа, а през последните години са изненадващо подобни на Китай, посочват в доклада си от Colliers International.

„България остава доста под нивото на разходите за труд в Китай за производствени операции, Румъния е сравнима с Китай, а Полша и Унгария не са много по-скъпи“, казват от консултантската компания.

„Има големи разлики от преди десетилетие и половина, когато източноевропейските страни или се готвеха да се присъединят към ЕС, или току-що бяха станали членове. Между 2004 и 2018 г. средните производствени разходи се увеличават 5,6 пъти в Китай, докато в региона на Централна и Източна Европа авансът е много по-нисък. И всичко това с производителност, която ясно поддържа темпото“, допълват анализаторите.

По-конкретно, Чехия, Унгария, Полша, Словакия отбелязват увеличение на разходите за труд от 1,6 до 2,6 пъти от 2004 до 2018 г., докато в България и Румъния е трикратно. За сравнение, разходите за труд в германския производствен сектор са около три пъти по-високи, отколкото в Чехия и Словакия, около четири пъти по-високи, отколкото в Унгария и Полша, почти шест пъти по-високи, отколкото в Румъния, и почти осем пъти по-високи, отколкото в България.

Фабриките в Централна и Източна Европа първоначално бяха фокусирани върху стоки, включващи производствени процеси с ниска сложност, но това също се променя постепенно с времето: стоки с по-висока добавена стойност и по-технологично сложни процеси сега заемат много по-висок дял в производствения сектор в региона спрямо периода отпреди десетилетие, подчертава се още в доклада.

Иновациите обаче остават Ахилесовата пета в региона, посочва се в доклада. Централна и Източна Европа е далеч зад Германия в показателите за конкурентоспособност на Световния икономически форум. Страните в региона обаче успяха да преодолеят значително разликата през последните няколко десетилетия по отношение на инфраструктурата и институционалното качество.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Страните от ЦИЕ са МНОГО различни по степен на развитие и съответно интерес на инвеститорите към тях. Полша, Чехия и др. се числят към развитите, останалите - са в групата на развиващите се. От страните-ччленки на ЕС единствено най-слаб е интересът към България. От преди кризата през 2008-2009 г. инвестициите у нас намаляха в пъти!!! И там си и стоят. Разчита се само на европейски фондове, които някои се научиха дабре да усвояват.
Предлагам ви да прочетете повечко в сравнителен план за политиката на Китай по отношение на инвестициите и за т.нар. Китай плюс 16. Ще видите как БГ я НЯМА там.
Ако искате, да "дуем мускули" наред с другите страни от ЦИЕ, давайте. Но силно изостанахме, ХОРА! Фактически ние нямаме ИКОНОМИКА - правим отделни части на автомобили - фарове и т.н., докато други страни произвеждат автомобили - най-успешно напоследък се развива Румъния в това отношение. И тя "дръпна" много напред, вече сме несравними с нея. Имаме напъни за туризъм - няма нужда да ви казвам - знаете го сигурно по-добре от мене какво се случва там. Моля кажете едно производство с висока добавена стойност, което ще изникне в съзнанието на чужденец например като типично за България.
1
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Много ясно, ако някой си мисли, че просто ей така ще получи инвестиции, объркал се е.
А шанс има огромен за местене на производства в СЕЕ и не само от ковид гледна точка, а и от геополитическа.
1
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Много ме дразни думичката ОБАЧЕ. Последният абзац може да бъде доста по-добре написан(преведен?).
Иначе, след тази пандемия, действително страните от ЦИЕ имат добри шансове.
"Обаче" или Но те трябва да се постараят.
3
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"България остава доста под нивото на разходите за труд в Китай за производствени операции"

Това оставя смесени чувства в мен....

Още от Анализи
Израел и ОАЕ извършиха геополитическа дефибрилация в Близкия Изток