Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как кризата с коронавируса ще преобрази света? IV част

Брюксел концентрира властта си по отношение на публичното здравеопазване, върви се към ускоряване на цифровизацията

Как кризата с коронавируса ще преобрази света? IV част

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Светът, който познавахме преди пандемията от новия коронавирус COVID-19, си отиде. Този, който идва след това, все още поне отчасти зависи от нас, пише онлайн изданието Politico.eu.

Кризата с вируса блокира цели държави и опустоши безброй бизнеси, а самият вирус уби стотици хиляди хора. Въпросът сега е какво следва оттук нататък?

Тъй като светът започва да мисли за това какво ще е да живеем с коронавируса, включително и под заплаха за следващи вълни, вече е ясно, че пандемията има потенциал да наруши индустрията, да ускори културните и икономическите тенденции или да бъде използвана от политиците за осъществяването на различни трансформационни програми.

Изданието е направило анкета сред десетки експерти и политици какво смятат, че епидемията ще се промени. Ето и техните отговори.

Ако настоящите тенденции продължат, коронавирусната криза ще…

… насърчи публичното здравеопазване в ЕС

Първоначалният отговор на Европа на коронавируса изглеждаше хаотичен и некоординиран: забрани за полети, затваряне на граници и блокиране на износа на защитни съоръжения от национални столици, които не разговаряха помежду си.

Брюксел гледаше шоуто отстрани, защото нямаше много власт по тези въпроси. „Истината е, че що се отнася до общественото здравеопазване, Съюзът направи това, което искаха да направи неговите държави членки: не много“, пише експертът по обществено здраве Скот Гриър в New York Times.

Още по темата

Кризата убеди мнозина, че настоящата настройка всъщност не работи. Повече от 6 000 души, включително бивши премиери, комисари и председател на Парламента, подписаха петиция с аргумента, че е време здравеопазването да се превърне в споделена компетентност на ЕС и да се даде възможност на блока да действа като федерална държава в извънредни ситуации.

Предоставянето на Брюксел на по-голяма здравна компетентност - поне под някаква форма - също беше подкрепено от френския президент Еманюел Макрон и някои настоящи комисари.

Според визията на здравните федералисти Брюксел би могъл да действа по-рано и по-решително, като активира план за целия ЕС за хармонизиране на тестовете и унифициране на стратегиите за блокиране. Брюксел ще играе и ролята на контрольор на въздушното движение, като премества медицински персонал в по-тежко засегнати страни и пациенти от тежко засегнати страни в страни с по-голям капацитет за лечение.

… преобразува цифрово Европейския парламент

Идеята за изцяло цифров Европейски парламент сега не изглежда толкова безумна. „Тази криза показва на всички, че дигиталният свят е дошъл“, заяви Естебан Гонсалес Понс, испански евродепутат и вицепрезидент на консервативната Европейска народна партия. „Ние сме в началото на цифровия парламент“, посочва той.

През март председателят на Европарламента отмени всички пленарни сесии в Страсбург до юли, посъветва членовете на ЕП да работят дистанционно и по-късно въведе онлайн гласуване и виртуални заседания на комисиите.

Мерките са безпрецедентни. Гонсалес Понс казва, че необходимостта депутатите да харчат пари за пътуване може да бъде преразгледана в бъдеще, макар и не на 100 процента.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Covid-19 отваря пътя към нов социален договор