IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кризата с коронавируса ще преобрази света? IV част

Брюксел концентрира властта си по отношение на публичното здравеопазване, върви се към ускоряване на цифровизацията

10:01 | 10.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Други членове на ЕП казват, че преминаването изцяло на цифрова комуникация подобрява връзката им с външния свят. За мнозина обаче технологичните решения не заместват срещите лице в лице и социалното взаимодействие.

… ще обърне ЕС към себе си

Геополитическите амбиции на ЕС изглежда все по-вероятно да станат жертва на кризата - поне в краткосрочен план. За укрепване на зараждащите се военни способности на ЕС първоначално Комисията предложи следващият дългосрочен бюджет на ЕС да включва Европейски фонд за отбрана в размер на 13 милиарда евро за насърчаване на военното сътрудничество, плюс отделен извънбюджетен Европейски инструмент за мир от 10,5 милиарда евро за военни операции.

Сега обаче приоритет е икономическото оцеляване. Международният валутен фонд очаква икономиката на еврозоната да се свие със 7,5 процента през тази година. Вече се чуват призиви парите на блока да се пренасочат към други цели.

"В краткосрочен план ... в момент на икономическа реконструкция, отбраната ще е последен приоритет“, казва Натали Точи, директор на Istituto Affari Internazionali, римски мозъчен мозъчен тръст и специален съветник на върховния представител на ЕС Жозеп Борел.

Геополитическите съображения няма да останат извън дневния ред завинаги, допълва тя- Лидерите на ЕС подчертаха „стратегическата автономия на блока“ в съвместно изявление след първата им виртуална среща през март, малко след като бяха наложени блокировки в цяла Европа. Това означава способността на ЕС да защитава основните активи и целта да стане по-малко икономически зависима от външни участници като Китай.

… унищожи еврото или ще го засили

Откакто създадоха еврото, европейските лидери мечтаеха, че тяхната споделена валута един ден ще си съперничи с всемогъщия долар. Предишната Европейска комисия изготви боен план за използване на еврото като противодействие на САЩ.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен възложи на изпълнителния вицепрезидент Валдис Домбровскис да направи еврото „стратегически актив за нашия Съюз“. „Това ще включва увеличаване на глобалното използване на еврото за плащания, като резервна валута и за издаване на дълг“, пише тя в писмото си.

За да се случи това обаче, Европа ще се нуждае от силен икономически растеж, посочва Гунтрам Волф, директор на брюкселския мозъчен тръст Bruegel. Никой няма да иска да инвестира в икономика, която не расте, казва той, като подчертава значението на създаването на фонд за икономическо възстановяване.

Дори и обаче растежът да се възстанови и да е силен, евроклубът няма сигурен актив, който инвеститорите да могат да купуват, еквивалентен на американските ценни книжа. траните от Северна Европа неведнъж са отхвърляли идеята за споделени еврооблигации от страх, че техните данъкоплатци ще изплащат дълга на по-бедните южни страни членки в еврозоната.

Ако тази криза не довърши еврозоната, значи има надежда, казва Волф.

… върне експертите в играта

Една от споделените характеристики на популистките движения е умишленото насърчаване на недоверие към установено, академично, информирано мнение. Кой има нужда от хора, които са изучавали дадена тема от години, когато имате „много стабилен гений“ в Белия дом? Или когато американската общественост „има достатъчно експерти“?

Коронавирусът може да промени това.

Учените предупреждават с години, че подобна пандемия е не само възможна, но и вероятна. Политиците, ангажирани около ежедневните грижи, не обърнаха внимание на това. Сега ще го направят.

Франк Сноудън, професор по история на медицината, който е специализиран в това как епидемиите променят обществото, е съгласен. „Струва ми се изключително важно, желано и добро от гледна точка на икономиката, политиката и морала да се стимулира икономиката по устойчиви в дългосрочен план начини, като зелената икономика“, казва той. „Това ще защити нашата планета и здравето ни и ще върне хората на работа“, посочва още той.

Първа част на материала можете да прочетете тук

Втора част на материала можете да прочетете тук

Трета част на материала можете да прочетете тук

Трета част на материала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още