Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как Турция се опитва да пресече потока от чужди бойци към ИДИЛ

ЦРУ и турското разузнаване са открили таен координационен център близо до границата със Сирия.

Как Турция се опитва да пресече потока от чужди бойци към ИДИЛ

Снимка: Ройтерс

Турция беше обвинявана, че позволява през нейна територия да преминават бойци за „Ислямска държава“ в Сирия, но през последната година страната започна голяма кампания за пресичане на потока на чужди бойци през територията си, пише в цитиран от БТА анализ Washington Post. 

На големите турски летища са разположени разузнавателни екипи под прикритие. Такива екипи има и на местата, смятани за транзитни центрове. Разузнавателната служба на Турция се сдоби с по-големи правомощия за следене на комуникациите между новопристигналите в Турция и хора от „Ислямска държава“, които ги вкарват в Сирия. Турция освен това е задълбочила сътрудничеството си с ЦРУ и с други американски разузнавателни агенции. Директорът на ЦРУ Джон Бренан на няколко пъти пътува до Анкара, в това число и през януари за срещи с турски представители, с които обсъжда операции срещу тероризма. ЦРУ и турското разузнаване дори са открили таен координационен център близо до границата със Сирия. 

Още по темата

Партньорството между двете тайни служби даже се простира отвъд борбата с чуждите бойци за „Ислямска държава“. ЦРУ извършва полети с безпилотни самолети над Сирия от турската военна база Инджирлик. Американското управление засега отказва да коментира тези информации. 

През последната година в Турция бяха извършени серия от атентати, приписвани на ИД, в това число през октомври в Анкара, а три месеца по-късно и в Истанбул, в който загинаха 10 туристи. Това е накарало турските власти макар и със закъснение да си дадат сметка за опасността, която представлява ИД. Освен това чуждите власти са започнали да дават на турските си колеги телефонните номера на хора, заподозрени, че са заминали за Сирия. Благодарение на това Турция е започнала да открива предполагаеми терористи. Тези данни европейски страни са започнали да предоставят на страната обаче едва след атентата срещу редакцията на в. "Шарли ебдо" в Париж през януари миналата година.

Турция има и списък с имена на хора, които трябва да бъдат държани под око. През 2011 г. в него имаше само 280 имена, а през 2014 г. вече фигурираха близо 5000 имена. Миналата година обаче броят на хората в списъка скочи до 37 000 души, което е индикация, че Турция сътрудничи все повече на Запада в борбата с тероризма. Тя е получила данни от 126 страни за включване на лица в своя списък. В него има хора, заподозрени, че планират пътуване до Сирия, както и имена на хиляди хора, които вече са влезли в Сирия. Някои от хората в списъка може и да са убити вече в сражения в Сирия. Само 123 имена в тази база данни са на граждани на САЩ.

От началото на войната в съседна Сирия Турция освен това е депортирала близо 3200 души, заподозрени, че са чужди бойци или че са свързани с дейностите на ислямисти в Сирия. Други 3000 души са в специални центрове в очакване на решение за депортиране. Но тези цифри са само малка част от предполагаемите 35 000 бойци, които са заминали за Сирия през този период, в това число и 6600 души от Западна Европа. За повечето от тях се подозира, че са преминали през Турция.

В турското разузнаване пък било обособено звено, което следи сигналите от мобилните телефони на заподозрени лица и мрежите, улесняващи преминаването на предполагаеми ислямисти в Сирия. Когато даден мобилен телефон се премести в граничен град, то 95 процента е сигурно, че човекът, който го използва, отива в ИД, казва високопоставен турски представител от службите за сигурност. ИД в отговор обаче намали използването на мобилни телефони, за да избегне това наблюдение и турското разузнаване е принудено сега да прибягва до нови тактики.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 4 години
Как Турция се опитва да пресече потока от чужди бойци към ИДИЛ ли?

Ами просто като пълни ИДИЛ с верни свои хора. Почти всеки попаднал в лапите на турските тайни служби ще направи всичко за да избави семействата си и да им осигурят легални документи и статут позволяващ да живеят на спокойствие в ЕС.
1
 
10
 
3
преди 4 години
Бойчо , за много елементарни взимате читателите си ! На такива статии даже и вашият контингент от платени клакьори не ръкопляска !
3
 
16
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
Публикувайте нещо по- сериозно иначе изглеждате твърде глупаво и непрофе-
сионално с такива партенки.
3
 
17
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Ако има още някой неразбрал - Чичо ви Сам играе комбина с Турция и СА срещу Европа.

Още от Анализи
Маски в класните стаи?