Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ликвидна заплаха дебне пазарите през 2022 г.

Високото дългово бреме във финансовата система институционализира нестабилността

Ликвидна заплаха дебне пазарите през 2022 г.

Снимка: Bloomberg

След почти две години на солидни печалби на фондовите пазари, ще се върнем ли към влакчето на ужасите? Отговорът е да, поради по-високите нива на дълга, намаляването на ликвидната подкрепа за пазарите от централните банки и възхода на индексните фондове, пише за Financial Times Майкъл Хауъл, управляващ директор на Crossborder Capital и автор на „Капиталови войни: Ръстът на глобалната ликвидност”.

Само две неща наистина имат значение за инвестициите: колко пари има в системата и как са разпределени. Нарастващите напоследък цени на акциите отново потвърждават, че и двете са силно еластични концепции.

Някои може да твърдят, че това винаги е било така. Добре, но трябва да се запитаме дали не сме стигнали до точката, в която тази еластичност се превръща в далеч по-голям и по-институционализиран проблем. Мисля, че сме там.

Ние изчисляваме, че глобалната ликвидност - обемът на кеша и кредитите, които се въртят на световните финансови пазари - тества нивото от 172 трлн. долара. Тази цифра е източник на всички видове ликвидност, включително от централни банки, традиционни търговски банки и така наречените банки в сянка, които доставят краткосрочни дългови и валутни деривати.

Това отразява думите на Хенри Кауфман, бивш икономист на Salomon Brothers: „Парите имат значение, но важен е кредитът“.

След финансовата криза САЩ и Китай бяха двата доминиращи доставчици на ликвидност, но тъй като международният финансов отпечатък на Китай е малък, действията на Америка са много по-важни за глобалните пазари, особено по време на кризи.

Вижте значението на доларовото финансиране в световен мащаб и разширяването на валутните линии за подкрепа между централните банки за осигуряването на достъп до механизми, гарантирани от американската валута по време на извънредната ситуация с ковид. Според нашите изчисления тези действия, заедно с почти 60%-я скок в размера на балансите на централните банки (до над 30 трлн. долара), подхраниха 30%-то увеличение на световната ликвидност от началото на 2020 г. насам.

И все пак тези числа са засенчени от огромната купчина дългове, която сега оценяваме, че надхвърля 300 трлн. долара (три пъти глобалния БВП) и тежи на световната икономика.

Проблемът е, че дългът в крайна сметка трябва да бъде изплатен или, по-вероятно, рефинансиран. Ако приемем среден матуритет на дълга от пет години, то годишният проблем с рефинансирането възлиза на 60 трилиона долара, което изисква балансов капацитет или, с други думи, ликвидност.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
4
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
да наливаш ликвидност на някой, дето е неликвиден е другия начин да му кажеш, че е беден кат църковна мишка.
0
 
6
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
нужно е правителствата да сложат сериозна спирачка на фин сектор, който бааава мамата на всичко. регулации и стоп на виртуалния растеж.
0
 
11
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
хаха, абе 12 години печатае нон стоп, надухте всякви балони, инфлацията изби *** и при първия намек че безумието с печатницата ще спре... излизате и казвате че нямало ликвидност!!!Вие не сте икономическа медия, а жълт вестник... важно е да има пълнеж за импресии!
3
 
5
 
4
дядя Вова до: Aznesam
преди 4 месеца
Само тия ?!
3
 
7
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Рано или късно този дълг ще произведе едно голямо пук. Въпросът е кога. Държави като Гърция Италия, Испания Португалия Ирландия ще ронят сълзи

Още от Анализи
Продоволствената несигурност е по-голям проблем от енергията