IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистерията около прегледа на руската "Спутник V" от ЕС

Руският разработчик не е изпратил документи, казват от ЕМА на фона на множество публикации за обратното

17:46 | 12.02.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg

Преди повече от седмица сп. Lancet публикува данни за висока ефективност (над 90%) на руската ваксина "Спутник V". Това породи нови надежди в борбата с разпространението на коронавируса и логично в ЕС започнаха да се питат дали общността няма да поръча и от тази ваксина.

От компанията разработчик вече съобщиха, че са във връзка с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и ще кандидатстват за преглед и одобрение на продукта.

Да, но ситуацията днес е повече от странна, посочва в коментар европейското издание Politico. От една страна ЕМА твърди, че не е получила никакви документи от Института "Гамалея" - нито за т.нар. "непрекъснат преглед", спешната процедура, по която се извършва анализът на ваксините още преди края на проучванията, нито за одобрение и пазарна реализация на продукта.

Руската страна обаче е категорична - документи са изпратени на ЕМА още на 29 януари. В Twitter от Института прикачват и принтскрийн, от който се вижда входиран файл в сайта на HMA - мрежата на ръководителите на националните компетентни органи, които са отговорни за регулацията на лекарствата в ЕС и Европейското икономическо пространство.

Пред Politico от организацията са категорични, че нямат никакви ангажименти по одобрението на ваксините срещу коронавируса и процедурата на ЕМА. Кандидатите за одобрение не могат да се възползват от този канал за входиране на документация.

От руския Фонд за директни инвестиции, който управлява разпространението на ваксините в чужбина пък прехвърлят към своето обяснение в социалната мрежа.

Всъщност не за първи път производителите на "Спутник V" съобщават, че кандидатстват за одобрение на ваксината в ЕС. На 20 януари отново в Twitter беше съобщено за това и информацията получи широко отражение в медиите, отбелязва Politico.

От ЕМА са категорични - на този етап от руската страна са проявили интерес към процедурата, но нищо повече. От Агенцията се ангажират да съобщят веднага щом получат документацията.

Ваксината на Института "Гамалея" вече е одобрена от 27 държави по света (включително и Казахстан преди броени часове), коментират разработчиците в своя акаунт в Twitter. Сред тях е и Унгария, единствената страна в ЕС, която даде разрешение за ползване на ваксината.

sputnik sputnik

Източник: Институт "Гамалей"

Унгария ще започне ваксинацията със "Спутник V" през следващите дни, съобщава и France 24. Страната е получила 2,8 хил. дози, които ще бъдат поставени на хора без хронични заболявания. Очаква се до края на февруари Будапеща да получи още 600 хил. дози от руската ваксина, както и около 500 хил. дози от ваксината на китайската Sinopharm.

До този момент са ваксинирани около 292 хил. унгарци (с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna) - основно медицински работници и възрастни хора от уязвими групи.

Но като цяло в Европа мненията за "Спутник V" са доста крайни - Украйна официално забрани употребата на препарата, отбелязвайки, че това е новото геополитическо оръжие на Москва. Подобни са настроенията и в Литва - премиерът Ингрида Шимоните заяви в своя Twitter акаунт, че ваксината е хибридно оръжие, чрез което ще помогне на Путин да "разделя и владее".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
лапников , ти си точно за тая ваксина ... лекувала и шизофрения казвяат ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Браво на Ингрида Шимоните! Ясно и точно казано!А като видя кои държави са одобрили спутника и ме напушва смях. Папуаси + 2та пудела на жужето в Европа.Айде дръжте си я, таварищи! Като била толкова хубава, почнете със собствените си хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 6
evlogi
преди 3 години
Ааа.Те затова значи заразените там рязко намаляват последните дни, то не останало кой да се заразява..Не знаех,че толкоз много са Омрели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 6
evlogi
преди 3 години
Няма да се променят тия ба си.Значи не си подават документите в ЕМА, ами входирали нещо си в сайта на НМА.Нерде Ямбол,нерде Стамбол...И сега ще използват тва за да кажат ей на ние ква ваксина пуснахме , *** тез злите западняци не я одобриха.Май работата върви в посока на стария руски лаф:Хотели сделать ето лучшее, а получилас как всегда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мише , гледам изрелците вече са се самоликвидирали ... от 9млн са останали 3млн ... :))) ... другите са Омрели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 12
shokova terapia
преди 3 години
Кой е луд да се омаже с рашките екскраменти!>Абе тия *** не казаха когато издумка Чернобил, та сега лиИнвесторе, айде по-сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
с стига сте се занимавале с тия наркомане, ей го законот пише в подточка 7.3.1 че нема е задължително колко и да се напрегат ....https://pace.coe.int/pdf/2e0ee40b5d6c4e2e5df5467478961f7561e651733326667a8259ffe25682ae848428feba12/resolution%202361.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
A DELETED BILL GATES DOCUMENTARY HAS BEEN REVIVED https://ourtube.co.uk/watch/UIawpstyY9TbHFv?fbclid=IwAR0SibVMcFhmHLStkqqape1lKScOY9fhAvM4xMh8nP-gcireBmka8OGr1kM--------------------------------------------------------------------ей го църно на бело как Били Инжексията треби ората с неговите спринцофки .... Колко и да трият просто нема как да се скрие истината ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
хаха , кой го казва ...дъртата гевендия , дето за пари всичко дава ... не че има кой знае какво за предлагане де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
те тия двамата се дyпят и без да чуват руско ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още