Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Може ли човечеството да адресира предизвикателствата на 21 век?

Липсата на истински глобален отговор на пандемията не вещае добро относно общите действия по климатичните промени

Може ли човечеството да адресира предизвикателствата на 21 век?

Снимка: Bloomberg

Човечеството надхвърли себе си. Със своята изобретателност тази племенна маймуна създаде свят, чиято племенност не може да управлява. В интелектуален план знаем това: затова създадохме институции като ООН, МВФ и Г-20. Но не усещаме това с цялото си същество. Дълбоко в себе си знаем, че всяко племе е само, а последното губи. Вътрешно усещаме, че хората, които се чувстват по друг начин, са „глобалисти“, което е синоним на „предатели“, пише Мартин Уулф за Financial Times. 

Правим срещи, проваляме се и обещаваме да се справим по-добре следващия път. Но след това отново се проваляме, макар и не напълно. Но го правим в големите неща. Ние знаем това. Но знанието не е достатъчно.

Това се случи на скорошната среща на министрите на финансите на Г-20 този месец и управителите на централните банки във Венеция, славен град, потъващ под надигащото се море. Държавите от Г-20 включват 63% от хората в света и 87% от световния БВП (по пазарни цени). В групата влизат най-мощните страни от всички континенти. Тя е най-добрият ни шанс за глобално икономическо управление.

Нещо повече, завръщането на САЩ към нормално правителство е изключително положително. Невъзможно беше да се постигне какъвто и да било напредък по глобалните предизвикателства при правителство, толкова некомпетентно и нарцистично като това на Тръмп. Антрактът обаче може да се окаже кратък. Но фактът, че някой толкова свестен и интелигентен като Джанет Йелън представляваше САЩ на срещата във Венеция е окуражаващ.

Още по темата
Това също така позволи прогреса. Всъщност комюникето на Г-20 предлага дълъг списък от постижения. В своето резюме Кристалина Георгиева, управляващият директор на МВФ, поздравява Г-20 за „историческото споразумение“ за минимална ставка на корпоративния данък. Тя подчертава признанието на Г-20 за ролята на ценообразуването на въглерода като отговор на изменението на климата.

Тя отбелязва също отличния доклад на независимия панел за „готовността и реакцията спрямо пандемията“ и осъзнаването от Г-20 на необходимостта от засилен глобален капацитет за действия срещу здравните заплахи. Тя подчерта не на последно място „дълбоката си признателност“ за „подкрепата на Г-20 за ново разпределение на СПТ (специални права на тираж, валутата на МВФ) от 650 млрд. долара - най-голямото в историята на фонда и голяма инжекция за света“. Ако новите СПТ бъдат канализирани по правилния начин, те могат да бъдат трансформиращи за най-бедните и най-засегнатите страни.

Освен това, главно поради успеха на учените, ваксините обърнаха икономическата вълна от бедствието Covid-19 по-бързо от очакваното. МВФ прогнозира глобален растеж от 6% тази година, воден от двете суперсили Китай и САЩ. Но, отбелязва Георгиева, „разминаването между икономиките се засилва. По същество светът е изправен пред възстановяване на две скорости." По-лошото е, че именно богатите - сред икономиките и в техните рамки - се възстановяват най-бързо. Не за първи път се дава на тези, които имат.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Предизвикателството на 21 век е политическата каста опитваща се да отнеме човешките права.

Още от Анализи
Как новата инициатива на САЩ за сътрудничество с Австралия и Великобритания разгневи ЕС