IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли човечеството да адресира предизвикателствата на 21 век?

Липсата на истински глобален отговор на пандемията не вещае добро относно общите действия по климатичните промени

11:57 | 24.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

И все пак, предвид реалните постижения, защо съм толкова критичен? Отговорът е, че човечеството се сблъсква с две глобални предизвикателства: преодоляване на тази пандемия (и бъдещи); и климатичните промени. На техния фон споразуменията за корпоративно данъчно облагане и дори СПТ, макар и добре дошли, просто не са толкова важни. Въпросът е дали можем да си сътрудничим там, където трябва.

По отношение на пандемията задачата е да се ваксинира целият свят и да се премине към повторна ваксинация, ако е необходимо. Това е единственият начин да се овладее Covid-19 и многобройните му варианти. Както отбелязва Георгиева, целта трябва да бъде най-малкото да се обхване 40% от населението във всяка страна до края на 2021 г. и 60% до средата на 2022 г. Тя също отбелязва, че „чрез осигуряване на по-бърз достъп до ваксини за високорисковите популации, тази година могат да бъдат спасени повече от половин милион животи. А връщането към нормалната активност навсякъде може да добави 9 трлн. долара към глобалната икономика до 2025 г. - цената от 50 млрд. долара на този пандемичен план бледнее в сравнение с ползите.“

Така е, но засега това, което бледнее, е действието. Недостигът на финансиране за глобалното партньорство за предоставяне на лечение и ваксини през 2021 г. беше 16,8 млрд. долара в края на юни. Това са 0,1 на сто от публичните ресурси, изразходвани за борба с последиците от Covid-19. Срамно е, че Г-20 не успя да разреши това. Сега изглежда, че децата от страните с високи доходи ще бъдат ваксинирани преди повечето хора от останалия свят. Това е едновременно гаф и престъпление.

Дори срещу такава очевидно глобална заплаха, където разходите са огромни и незабавни, ние изглежда не можем да действаме с решаваща спешност. Неспособността ни да си сътрудничим в такава извънредна ситуация кара човек да се замисли дали ще бъде постигната високоприоритетната нужда от изключително засилен глобален капацитет за разпознаване и реагиране на заплахите за здравето.

Като се има предвид това незачитане на сигнала, е невъзможно да си представим, че ще направим много повече от заиграване с „пожарите” на планетата. Относно климата предизвикателството е по-далечно, необходимите промени в поведението много по-големи, а нужното сътрудничеството - по-трудно. Ще се радвам, ако конференцията за климата, която ще се проведе през ноември в Глазгоу, ме опровергае. Бих бил приятно изненадан. Йелън посочи факта, че САЩ ще предоставят 5,7 млрд. долара годишно финансиране за климата на развиващите се страни до 2024 г. Но в контекста на нуждата и на парите, които се харчат в САЩ, това са незначителни средства.

Независимо дали ни харесва или не - ясно е, че не - ние създадохме глобална цивилизация. Всички ние граничим помежду си и си влияем. Но може да искаме да продължим по нашия племенен път. Всъщност, разглеждайки очертаващите се отношения между САЩ и Китай, очевидно е, че го правим. Но няма да сработи. Живеем в глобализиран свят на обща планета. Способни ли сме да действаме подобаващо? Това е най-големият въпрос на 21 век. Страхувам се, че отговорът е не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още