IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближава ли ескалацията на конфликта между Тръмп и Ким Чен-ун?

Белият дом трябва да вземе трудно решение, защото за всички страни няма задоволителен резултат

13:26 | 29.11.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жители на Сеул гледат по телевизията новини за ракетния тест. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жители на Сеул гледат по телевизията новини за ракетния тест. Снимка: Ройтерс

С поредния си тест на балестична ракета Северна Корея подчерта още веднъж в сряда, че дори и най-суровите санкции едва ще отклонят режима на лидера Ким Чен-ун от превръщането на страната в истинска ядрена сила с потенциал за заплаха за глобалната икономика.

Изчисленията за траекторията на ракетата все още продължават да се правят. Но е възможно ракетите дори да имат потенциала да достигнат източното крайбрежие на САЩ. Изстреляната ракета е летяла само 960 километра, преди да се разбие в морето на около 200 километра от японския бряг. Но пикът на 50-минутния полет е бил на височина от 4500 километра – най-голямата височина досега. При нормална траектория ракетата може да прелети до 13 000 километра, смята американският експерт Дейвид Райт, цитиран от германския Handelsblatt.

Но има и други причини за безпокойство освен очаквания диапазон на полета. Ракетата изглежда се е счупила при връщането си в земната атмосфера. Но някои експерти подозират, че военните от Северна Корея искат да изпробват не толкова технологията на ракетите, а по-скоро щита, който предпазва ядрените бойни глави от изгаряне. Този тест ще бъде важна подготовка за застрашително изпитание на атомна бомба някъде над Тихия океан. Доверието към Северна Корея като ядрена сила също зависи от този тест.

С това Северна Корея допълнително ще ескалира конфликта със САЩ до часа на истината: официалното изявление на Ким Чен-ун, че Северна Корея е пълноценна ядрена сила. Доналд Тръм многократно твърдеше, че няма да позволи на Северна Корея да заплашва САЩ. Ето защо сдържаната реакция на американския президент непосредствено след теста е изненада. Поне първоначално няма нови заплахи по адрес на Северна Корея за унищожаване на страната. Няма официално изявление до нацията. Вместо това Тръмп изрече няколко наистина сухи изречения. „Да, ще се погрижим за това“, каза Тръмп. „Не, САЩ няма да променят политиката си след теста. Това е ситуация, с която ще се справим".

Тръмп е изправен пред избора или въпреки заплахите си да приеме Северна Корея повече или по-малко имплицитно като ядрената сила и да създаде нова политика на възпиране, или да принуди чрез военни удари режима на Ким към ядрено разоръжаване.

В миналото военните и политиците се противопоставяха на военния вариант, тъй като експертите се опасяват от голяма война с потенциално милиони жертви в Северна и Южна Корея и Япония. Но американският президент продължава да подчертава, че военните решения са на масата. Прогнозите на експертите по сигурността за вероятността от поне ограничен обхват на военни действия сега варират между 20 и 40%. Това са по-лоши шансове от тези на руската рулетка.

Периодът за конфронтация между Тръмп и Ким може да се случи още през 2018 г., ако е прав министърът на обединението на Южна Корея Чо-Муюн-Гион. „Ние не можем да изключим възможността, че в рамките на само една година Северна Корея ще се превърне в ядрена сила", предупреди във вторник в Сеул. И това ще е факт, тъй като Северна Корея развива своята ядрена и ракетна технология по-бързо, отколкото първоначално се очакваше.

Причина за бързината може да са санкциите, които междувременно сякаш дават ефект. В крайна сметка се множат признаците, че Китай наказва своето протеже все по-сурово. Живеещи на Запада жители на Пхенян вече съобщиха, че дори в столицата бензинът е оскъден. А в края на краищата и търговията между двете държави се срина.

Руският експерт по въпросите, свързани със Северна Корея, Андрей Ланков дори вярва, че Китай може да изпрати до 50 000 севернокорейски гостуващи работници в родината им. Това би било тежък удар, тъй като ще засегне значително валутните приходи на елита на Пхенян. Но Ланков смята, че Китай е готов и за тази стъпка.

А натискът за санкции се увеличава допълнително. Доналд Тръмп вече обяви, че ще върне Северна Корея в списъка на държавите, за които САЩ смятат, че насърчават тероризма. Сега могат да се предприемат допълнителни мерки. Изстрелването на ракетата не променя севернокорейската политика на САЩ, казва Тръмп. А тя предвижда максимален натиск по всички канали.

Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Не. Единственото което ги притеснява в САЩ по темата СК е, че при евентуална ескалация ще трябва да се простят с няколко десетки милиона жертви в от Япония, Корея и Китай. И евентуалните последствия от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
opo
преди 6 години
Защо Северна Корея заплашва голбалната икономика? Защо иска всички да мизерстват глобално, когато може да се съгласи да приеме евроатлантическите и либерални ценности и да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Това наистина е спънка пред дочитането на статията :) Без да съм я чел докрая, предполагам че Ким ще взриви Вселената и това ще сложи край на глобалната икономика. Но чисто логично би трябвало да сложи край на вселенската икономика, а не само на глобалната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Стигнах до "потенциал за заплаха за глобалната икономика."Ай стига глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
s3
преди 6 години
Не е ли по-лесно за щатите да спретнат една подмолна политика и да тушират управлението на Северна Корея през народа, както напвремето направиха с източния блок за да го принудят да се промени и да изпадне в мизерия?Да направят едно радио Свободна Корея и да облъчват населението с пропаганда, то да се върже и да свали управлението за да може щатите и евроатлантизма да сложат свое управление. Или да пратят няколко самолетоносача на мирна мисия в Корея и там да въдворят мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 6 години
КОЙ БИ СПЕЧЕЛИЛ И КОЙ БИ ЗАГУБИЛ ОТ ПОДОБЕН КОНФЛИКТ?Нещата се променят динамично, защото ако досега губещите можеха да са само страните от региона на ЮЖНОКИТАЙСКО МОРЕ, то утре големият губещ може да са и самите САЩ , които ще попаднат под угрозата на опасност идваща от един НЕПРЕДСКАЗУЕМ ПРОТИВНИК.АМЕРИКАНЦИТЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ВРЕМЕ ЗА ОТЛАГАНЕ НЯМА.Отстраняването САМО НА ЛИДЕРА едва ли ще реши проблема, защото ще задейства един механизъм който в крайна сметка ще доведе до ВОЙНА. ЕДНА ТАКАВА ВОЙНА ЩЕ Е В УЩЪРБ НА ИКОНОМИКИТЕ НЕ САМО НА КИТАЙ, И ЮЖНА КОРЕЯ, но и на тези с които те търгуват.Войната ще излезе от рамите на региона и ще предизвика криза на световните ФИНАНСОВИ ПАЗАРИ.НА ХОД Е ТРЪМП, който благодарение на предшествениците си е докаран в ЦАЙТНОТ !Познайте какво ще се случи сцената на ЗЛАТОТО и някои свързани с него валути?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още