IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се отлична зърнена реколта в ЕС за втора поредна година

Търсенето на зърнени култури се повишава, но цените не растат заради добрата реколта, отчита доклад на ЕК

18:15 | 07.07.14 г.
Очаква се отлична зърнена реколта в ЕС за втора поредна година

За втора поредна година зърнената реколта в Европейския съюз ще бъде над средната – с очаквания за 303 млн. тона продукция. Това сочи краткосрочната прогноза на Европейската комисия за селскостопанската продукция в общността.

Докладът отчита, че се възстановява търсенето, но въпреки това цените засега не растат заради добрата реколта. На европейските борси цената на меката пшеница е около 190 евро на тон, а на царевицата – около 170 евро на тон.

През миналата година зърнената реколта беше с 8% по-висока спрямо 2012 година, а прибраното количество зърнена продукция - в рамките на 302 млн. тона. Това количество подкрепи и рекордни нива на износа за пазарната 2013/2014 година – 42 млн. тона. Основната част от износа на зърнената продукция се пада на пшеницата – очакванията са, че през тази година ще бъдат изнесени 29 млн. тона пшеница.

От ЕК посочват, че увеличението на количествата се дължи основно на по-добрата реколта в Испания и Унгария, както и отчасти на Балканския полуостров. Заради добрата реколта Румъния и Литва заемат третото и четвъртото място в класацията за износ на зърно към трети страни за пазарната 2013/2014 година. Челните позиции се падат на Франция и Германия.

Прогнозите за 2014/2015 пазарна година също са положителни, като тези прогнози се основават на по-големите заявени площи, които са засети със зърнени култури. Меката зима също благоприятства за по-добрата реколта, но от друга страна, в някои части на Европа (основно в Испания и Франция) липсваше и достатъчно влажност, за да гарантира добрата реколта.

В световен мащаб очакванията са реколтата от зърнени култури да бъде малко по-лоша, особено в САЩ, където суша засегна части от засетите площи.

В доклада на ЕК са засегнати още и развитието на млечния сектор, както и на производството на месо през тази година. 

Тенденциите в млечния сектор са за ръст на млечните доставки – с 6% за първите четири месеца на 2014 година спрямо предходната година. В същото време и цените остават с 15,5% по-високи спрямо същия период на 2013 година. Прогнозите обаче са за намаляване на цената, определяна като прекалено висока – около 38 евро за 100 килограма.

От месец май насам се наблюдава и леко намаление на доставките на мляко във Франция, Германия и Великобритания. По този начин страните се опитват да избегнат риска от налагане на глоба за производство на мляко над определените квоти. Като цяло очакванията на ЕК са за ръст на производството на мляко с 4 млн. тона до 145,3 млн. тона мляко през 2014 година.

През 2015 година квотите ще отпаднат, а това означава и ръст на производството в някои от държавите в ЕС, прогнозира още докладът на Европейската комисия. На базата на очакваните климатични условия, конкуренцията за използването на земята с други селскостопански отрасли, както и инвестиционните стратегии, прогнозите на Брюксел са за ръст на производството на мляко в рамките на около 2%.

От началото на годината се наблюдава и засилено производство на мляко на прах, което е в отговор на засиленото търсене в световен мащаб. В периода януари – април 2014 година със 17% на годишна база расте производството на обезмаслено мляко на прах и с 10% на пълномасленото мляко на прах.

В същото време обаче и цената на сухото мляко намалява – със 7% до 289 евро на тон за обезмасленото мляко и 334 евро на тон за пълномасленото мляко на прах. Износът обаче расте с 66% спрямо същия период на 2013 година. Основните пазари са Алжир, Китай, Нигерия, както и страните от Близкия изток.

Докладът на ЕК показва още и съживяване на производството на месо през последната година. Икономическото възстановяване отново повишава консумацията на месо в страните на ЕС, а съответно и отглеждането на животни.

От друга страна обаче очакванията са, че износът ще бъде засегнат заради политическа нестабилност, санитарни изисквания и други търговски бариери в основните пазари на европейските месни производители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още