IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реколтата е добра и цената на зърното няма да се вдига, смятат експерти

За първи път ЕС ще заеме челното място в света по износ на пшеница

13:02 | 27.06.14 г.
Реколтата е добра и цената на зърното няма да се вдига, смятат експерти

Реколтата от пшеница тази година е добра навсякъде и цената на зърното няма да се вдига, смятат Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) и Антонина Белопитова, директор в ССБ.

Последните данни на агроминистерството на САЩ са за реколта от пшеница от 701,6 млн. тона в световен мащаб. Това е малко под рекордната минала година, но потреблението се  очаква да е само 698 - 699 млн. тона. Така преходните запаси ще се увеличат с цели 13 млн. до 188 млн. тона. Тези фактори ще свалят цената, очакват експертите, цитирани от БТА.

Очаква се в ЕС тази година да бъдат прибрани 146,3 млн. тона пшеница. За първи път ЕС ще излезе на първо място в износа на тази култура, като досега винаги САЩ са били водещи в експорта. Очаква се по-точно ЕС да изнесе около 28 млн. тона  пшеница, а САЩ - 25 млн. тона.

Сега в САЩ пшеницата се търгува по 242 долара с включените разходи до пристанище, във Франция - 251 долара и в Германия - 269 долара за тон. На годишна база цената на зърното в тези държави пада от 11% (САЩ) до 4% (Франция).

В Русия и Украйна експертите също очакват добра реколта. С оглед асоциирането на Украйна в ЕС износът оттам няма да падне, а ще има и  безмитна квота за внос в Евросъюза.

Никой не слага в  сметките общия капацитет на Русия Украйна и Казахстан, а той е 35 млн. тона и може да окаже сериозно влияние на световните пазари, посочи Васил Симов.

Експертите очакват реколтата от зърно в Казахстан да е с 600 хиляди тона по-добра от миналогодишната и да достигне 14,5 млн. тона. Страната има агресивен износ с много качествено зърно, смята Белопитова.

Цената на пшеницата в Украйна е 253 долара, в Русия -  255 долара, а в Унгария 203 долара.

Българската пшеница се продава на ССБ за около 300 лева за тон пшеница с качество Втора Б група. На годишна база цените у нас падат с 10%, в Украйна и в Унгария - с 6%, в Русия - с 4%.

Очакваме реколтата от пшеница тази година в България да е  4,9 млн. тона, или почти същата като през 2013 година. Ще има  достатъчно зърно за износ - за храна и фуражи на българския  пазар му трябват около 1,8 млн. тона годишно, смята Васил Симов.

Брашно тип "500" в пакети по 1 кг в България е  със средна цена около 0,71 лева. Миналата година цената на един килограм пакетирано брашно беше 0,82 лева.

Добивът на царевица през тази годна в ЕС се очаква да  бъде 65,3 млн. тона - със 700 хиляди тона повече от миналата година. Реколтата от царевица само в Украйна ще бъде 27 млн. тона, посочиха от ССБ.

Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още