IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се добив от 5 млн. тона пшеница тази година

Все още има бензиностанции, които не приемат земеделските ваучери за горива, призна министър Димитър Греков

15:59 | 18.06.14 г.
<p>
	С официална церемония земеделският министър Греков даде началото на жътвата. Снимка: <em>МЗХ</em></p>

С официална церемония земеделският министър Греков даде началото на жътвата. Снимка: МЗХ

Малко по-висок добив на пшеница от миналата година прогнозира министърът на земеделието и храните Димитър Греков в началото на жътвата за тази година. Очакванията са, че ще бъдат ожънати около 5 млн. тона пшеница и около 700 – 800 хил. тона ечемик, съобщават от пресцентъра на аграрното министерство.

„Въпреки неблагоприятните климатични услови през последните седмици посевите се намират в добро състояние и това дава надежда за стабилни доходи“, коментира Греков в Долна Оряховица.

През миналата година реколтата от пшеница беше около 4,8 млн. тона, а от ечемик – 696 хил. тона. Средният добив от пшеницата беше 423 килограма на декар.

През тази година в кампанията за прибиране на зърното ще участват 8,5 хил. комбайна, с 3% повече от миналата година, уточни още земеделският министър.

Все още има проблем относно ваучерите за гориво, призна още Греков. Ваучерите се приемат от всички големи бензиностанции, при по-малките обаче има притеснения, свързани с автентичността на документите.

Земеделският министър увери собствениците на бензиностанции, че ваучерите са добре защитени и сигурни и няма основания те да не бъдат приемани като начин за разплащане за полученото гориво.

Припомняме, че ваучерната система беше одобрена с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, като целта е да бъде намалена акцизната ставка за газьола, използван за нуждите на земеделските стопани. Държавната помощ е в размер на 84 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още