IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци не приемат ваучери за горива от земеделците заради риск от фалшификации

Ако има злоупотреби, рискът остава за търговците, смятат от Българската петролна и газова асоциация

11:17 | 04.06.14 г.
Търговци не приемат ваучери за горива от земеделците заради риск от фалшификации

Продължават проблемите на земеделските производители, които не могат да използват намалената акцизна ставка за газьола, тъй като бензиностанции отказват да приемат ваучери за горива. Проблемът е, че ваучерите не са защитени от фалшификации, заяви пред БНР Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Държавната помощ е в размер на 84 млн. лева. Тя стана възможна с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, приети от парламента в края на миналата година.

Преди дни зърнопроизводители сигнализираха, че търговците не желаят да приемт ваучерите.

Министерството на земеделието написа инструкция как да се разпознават истинските ваучери. Оказа се обаче, че и с подобна инструкция проблемът остава на дневен ред.

„От месеци алармираме, че процесът е зле измислен и няма да работи. Сега изведнъж се оказва, че сме изненадани. Ако ваучерите се фалшифицират, рискът остава за вас като търговци, казва държавата“, коментира Андрей Делчев.

Търговците направили собствена проверка дали действително книжата имат 7 защити. Изследвали ги със специална лампа и не са открили част от защитите. „Не става с инструкция. Има работещ вариант - две изречения, които трябваше да се променят, че търговците не носят риска, ако случайно се окаже, че ваучерът е фалшифициран. Две изречения от един закон се приемат за един ден, стига да има воля“, предлага Делчев.

Според Ангел Вукодинов от Асоциацията на зърнопроизводителите доставчиците на горива продължават да не вземат ценните книжа с аргумента, че големите складове не ги приемат от тях, а също и заради опасения за фалшификации.
Според него акцизната ставка може да бъде намалена чрез друг подход – на базата на реалните площи, които обработва отделният земеделски производител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още