IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттегляне, ама не съвсем - може ли Путин да копира модела на Казахстан?

Въпреки че мандатът на Путин изтича през 2024 г., времето за избор на наследник е дошло

12:57 | 21.03.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Застаряващ лидер се оттегля от президентския пост, но запазва твърдата си хватка върху властта. За мнозина в Кремъл дирижираните събития в съседен Казахстан са модел, който може да разгледа и руският президент Владимир Путин.

За разлика от своя казахстански колега Нурсултан Назърбаев обаче никой не е сигурен, че Путин ще успее да осъществи смяна на властта, без да предизвика дестабилизиращи вътрешноособни борби между съперничещите си лагери в Кремъл, които в момента се контролират от неговото управление. Политическите и личните рискове за Путин са високи, посочва Bloomberg в свой материал.

Преход, сходен с този, който е в ход в Казахстан, се обсъжда активно в Москва, казва Андрей Колядин, бивш представител на администрацията на президента, който сега работи като политически консултант за Кремъл. „Сценарият на Назърбаев може да пасне на политическия елит, който иска да има арбитър, за да може да въздейства на процеса след поемането на властта от наследника“, смята той.

Решението на 78-годишния Назърбаев да предаде президентския пост на свой доверен съюзник, като в същото време запази ключови правомощия в съвета по сигурност на страната и остане доживотен лидер на нацията, донесе облекчение.

От своя страна 66-годишният Путин миналата година спечели четвърти и вероятно последен мандат като президент с рекордните 77% от гласовете. Той успя да пречупи политическата опозиция, както и да централизира властта около себе си, превръщайки се в толкова влиятелен играч на политическата сцена, че за мнозина е трудно да назоват негов наследник.

Досега руският президент, чийто мандат завършва през 2024 г., все още не е посочил наследник, въпреки че многократно е заявявал, че няма намерение да променя конституцията на страната, за да остане на власт за по-дълго.

Представители на управляващия елит настояват руският лидер да остане президент колкото се може по-дълго, посочват трима души, близки до Кремъл. Сред разглежданите варианти са оказване на натиск за обединение със съседен Беларус, създавайки се нова държава, като по този начин се заобиколи ограничението за мандати. Според запознатите все още няма консенсус за предаване на властта.

Но дори и да запази поста си „Путин не може да остане вечно – той е смъртен“, посочва социологът Олга Кръйщановская. „Ако той не подготви терена за наследник, то това (преходът на властта – бел. ред.) ще завърши зле. Всички ще са се хванали за гърлата“, посочва тя.

Кремъл ще наблюдава колко контрол упражнява Назърбаев в Казахстан и как властта се преразпределя при новото ръководство, посочва Александър Баунов от Carnegie Moscow Center. По думите му Русия и Казахстан имат „сходна икономическа структура и тип авторитаризъм“.

Въпреки това все още има съмнения, че руските враждуващи политически елити ще продължат да уважават властта на Путин, ако той предаде управлението на някой друг, смята Сергей Маркол, политически консултант на Кремъл. И докато казахстанците може и да оставят Назърбаев да бъде ментор на страната, „в случая на Путин, ако напусне, той ще се изправи пред непосредствено предизвикателство“, посочва още той.

Не всички обаче са съгласни с това да се заложи на казахстанския опит. Невъзможно е да бъде повторена стратегията на Назърбаев, тъй като руската политическа система е много по-сложна, посочва московският политически експерт Аркади Дубнов.

В Казахстан най-голямата дъщеря на Назърбаев – Дарига, бе назначена за председател на Сената в страната, което я прави първа наследница на президента според конституцията – пример, който Путин е много малко вероятно да последва със собствените си дъщери.

Съпротивата в Беларус за поглъщане от Русия също прави малко вероятно изпълнението на плана за управлението на нова държава, посочва още Кръйщановская.

Превърнал се вече в най-дълго управлявалия руски лидер след съветския диктатор Йозеф Сталин, Путин ще трябва да се изправи пред нарастващо напрежение, за да запази наследството си. Бившият агент на КГБ може да се окаже притиснат между желанието си да се придържа към закона, правейки път на наследник, и предизвикателството да запази контрол върху системата за политическа власт, която той изглажда вече близо две десетилетия.

„Путин може само да завижда“ на Назърбаев, посочва Дубнов. „Няма да проработи при него“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 5
mavericos4
преди 4 години
Няма отърване от старите КГБейски чекисти, олигархия до дупка, мизерия, два града със що годе жизнен стандарт, останалото леш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 23
khao
преди 4 години
няма да се откаже джуджи ... или до живот във власта или до живот в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 19
Valentin13
преди 4 години
думите за тебе явно нямат особено значение. наричаш Борисов тиква, ок. а Путин величаеш. а ако разбираш от цифри, знаеш ли защо Русия от 8 място по БВП през 2013 се смъкна до 12 място през миналата ? а как върви България ? но тук не говорим за А футболна група, дето с 2 загуби се смъкваш с 5 места надолу. тука говорим за една държава, която под ръководството на Путин, загуби почти половината си брутен вътрешен продукт. дали са щастливи руснаците, как мислиш ? не смятам, да са толкова глупави. просто си мълчат, докато избухнат. и тогава чакай новия Емелян Пугачов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 16
Antikvar
преди 4 години
Говорим за Русия. Там управляващия или умра или го убиват. А първата работа на новия, е да обвини стария във всички възможни грехове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Еми как ще замениш една Тиква за един Путин!Ти си тарикат търговец, разбираш ги курсовите разлики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 19
Valentin13
преди 4 години
когато отидеш там ще видиш, че това което дават по тубата и по сайтовете е доста по-различно от действителността. бях там за дълго и ги видях и още си пишем, и с руснаци и с казахи. но за политиците им.....по си е добре тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
И нещо за Казахстан и темата: https://***.youtube.com/watch?v=t8YuW9BKxig
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Крас, няма такова нещо, което да не знам за Русия повече от теб.Включая митовете, тяхното потвърждение и възможно опровержение.Съжалявам, основното ми хоби стана Русия - и на това се кефя много часа на ден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 29
Иван Митев
преди 4 години
След достатъчно време президентът Путин ще е с обществена оценка, че е подпомогнал за разруха в Русия. Тази оценка ще е от лошите последици от неограничено нарастващите щети от работата на Руската централна банка. При наличието на тази държавна грешка е невъзможен устойчив държавен просперитет.Устойчивият просперитет на държавата е възможен само с обществено предпазване спрямо щети от централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 27
крас
преди 4 години
ИЗГЛЕДАЙ ВНИМАТЕЛНО ТЕЗИ ДВЕ ФИЛМЧЕТА: "Центральный Банк РФ. Вот КОМУ принадлежит Центробанк России"ИЛИ ТОВА:"Кому на самом деле принадлежит Газпром и Роснефть | Pravda GlazaRezhet"ПРЕДСТОИ СМЯНАТА НА ПУТИН И ЦЯЛАТА ТАЗИ КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ !!!ПРИЧИНАТА Е : От Урал наизток всичко е превзето от КИТАЙ!!!ТОВА КИТАЙЦИТЕ ДА ПРЕВЗЕМАТ РУСИЯ , АМЕРИКАНЦИТЕ НЯМА ДА ГО ДОПУСНАТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още