Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Оттегляне, ама не съвсем - може ли Путин да копира модела на Казахстан?

Въпреки че мандатът на Путин изтича през 2024 г., времето за избор на наследник е дошло

Оттегляне, ама не съвсем - може ли Путин да копира модела на Казахстан?

Снимка: Архив Ройтерс

Застаряващ лидер се оттегля от президентския пост, но запазва твърдата си хватка върху властта. За мнозина в Кремъл дирижираните събития в съседен Казахстан са модел, който може да разгледа и руският президент Владимир Путин.

За разлика от своя казахстански колега Нурсултан Назърбаев обаче никой не е сигурен, че Путин ще успее да осъществи смяна на властта, без да предизвика дестабилизиращи вътрешноособни борби между съперничещите си лагери в Кремъл, които в момента се контролират от неговото управление. Политическите и личните рискове за Путин са високи, посочва Bloomberg в свой материал.

Още по темата

Преход, сходен с този, който е в ход в Казахстан, се обсъжда активно в Москва, казва Андрей Колядин, бивш представител на администрацията на президента, който сега работи като политически консултант за Кремъл. „Сценарият на Назърбаев може да пасне на политическия елит, който иска да има арбитър, за да може да въздейства на процеса след поемането на властта от наследника“, смята той.

Решението на 78-годишния Назърбаев да предаде президентския пост на свой доверен съюзник, като в същото време запази ключови правомощия в съвета по сигурност на страната и остане доживотен лидер на нацията, донесе облекчение.

От своя страна 66-годишният Путин миналата година спечели четвърти и вероятно последен мандат като президент с рекордните 77% от гласовете. Той успя да пречупи политическата опозиция, както и да централизира властта около себе си, превръщайки се в толкова влиятелен играч на политическата сцена, че за мнозина е трудно да назоват негов наследник.

Досега руският президент, чийто мандат завършва през 2024 г., все още не е посочил наследник, въпреки че многократно е заявявал, че няма намерение да променя конституцията на страната, за да остане на власт за по-дълго.

Представители на управляващия елит настояват руският лидер да остане президент колкото се може по-дълго, посочват трима души, близки до Кремъл. Сред разглежданите варианти са оказване на натиск за обединение със съседен Беларус, създавайки се нова държава, като по този начин се заобиколи ограничението за мандати. Според запознатите все още няма консенсус за предаване на властта.

Но дори и да запази поста си „Путин не може да остане вечно – той е смъртен“, посочва социологът Олга Кръйщановская. „Ако той не подготви терена за наследник, то това (преходът на властта – бел. ред.) ще завърши зле. Всички ще са се хванали за гърлата“, посочва тя.

Кремъл ще наблюдава колко контрол упражнява Назърбаев в Казахстан и как властта се преразпределя при новото ръководство, посочва Александър Баунов от Carnegie Moscow Center. По думите му Русия и Казахстан имат „сходна икономическа структура и тип авторитаризъм“.

Въпреки това все още има съмнения, че руските враждуващи политически елити ще продължат да уважават властта на Путин, ако той предаде управлението на някой друг, смята Сергей Маркол, политически консултант на Кремъл. И докато казахстанците може и да оставят Назърбаев да бъде ментор на страната, „в случая на Путин, ако напусне, той ще се изправи пред непосредствено предизвикателство“, посочва още той.

Не всички обаче са съгласни с това да се заложи на казахстанския опит. Невъзможно е да бъде повторена стратегията на Назърбаев, тъй като руската политическа система е много по-сложна, посочва московският политически експерт Аркади Дубнов.

В Казахстан най-голямата дъщеря на Назърбаев – Дарига, бе назначена за председател на Сената в страната, което я прави първа наследница на президента според конституцията – пример, който Путин е много малко вероятно да последва със собствените си дъщери.

Съпротивата в Беларус за поглъщане от Русия също прави малко вероятно изпълнението на плана за управлението на нова държава, посочва още Кръйщановская.

Превърнал се вече в най-дълго управлявалия руски лидер след съветския диктатор Йозеф Сталин, Путин ще трябва да се изправи пред нарастващо напрежение, за да запази наследството си. Бившият агент на КГБ може да се окаже притиснат между желанието си да се придържа към закона, правейки път на наследник, и предизвикателството да запази контрол върху системата за политическа власт, която той изглажда вече близо две десетилетия.

„Путин може само да завижда“ на Назърбаев, посочва Дубнов. „Няма да проработи при него“, категоричен е той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
5
 
1
 
18
преди 4 седмици
Няма отърване от старите КГБейски чекисти, олигархия до дупка, мизерия, два града със що годе жизнен стандарт, останалото леш
23
 
7
 
17
преди 1 месец
Няма профилна снимка
няма да се откаже джуджи ... или до живот във власта или до живот в затвора.
19
 
15
 
16
Valentin13 до: ABBA
преди 1 месец
Няма профилна снимка
думите за тебе явно нямат особено значение. наричаш Борисов тиква, ок. а Путин величаеш. а ако разбираш от цифри, знаеш ли защо Русия от 8 място по БВП през 2013 се смъкна до 12 място през миналата ? а как върви България ? но тук не говорим за А футболна група, дето с 2 загуби се смъкваш с 5 места надолу. тука говорим за една държава, която под ръководството на Путин, загуби почти половината си брутен вътрешен продукт. дали са щастливи руснаците, как мислиш ? не смятам, да са толкова глупави. просто си мълчат, докато избухнат. и тогава чакай новия Емелян Пугачов.
16
 
15
 
15
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Говорим за Русия. Там управляващия или умра или го убиват. А първата работа на новия, е да обвини стария във всички възможни грехове.
15
 
22
 
14
ABBA до: Valentin13
преди 1 месец
Еми как ще замениш една Тиква за един Путин!
Ти си тарикат търговец, разбираш ги курсовите разлики.

Още от Анализи
Икономическият аспект на терора в Шри Ланка