Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пекин ще стимулира иновациите, за да надгради стратегията Made in China 2025

До 2025 г. технологичната екосистема на Китай ще узрее и ще се изравни с тази на Силициевата долина, посочва мозъчен тръст

Пекин ще стимулира иновациите, за да надгради стратегията Made in China 2025

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай планира да надгражда своята стратегия Made in China 2025 (Произведено в Китай 2025) с идеята да се превърне в производител на висококачествени продукти чрез ускоряване на технологичните иновации като част от новия си петгодишен план за икономическо развитие, съобщава Nikkei Asia Review. 

Още по темата

Около 200 членове на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), основния орган за определяне на политиката на страната, се събират в Пекин за петото пленарно заседание на партията. В центъра на разговорите ще бъде 14-ят петгодишен икономически план на Китай и целта на страната да стане световен лидер в сферата на технологичните иновации и други области до 2035 г.

Нарастващото напрежение със САЩ в областта на технологиите и търговията засили необходимостта Пекин да наблегне на иновациите, тъй като Вашингтон се стреми да лиши китайските компании от достъп до ключови технологии, които спомогнаха за растежа на въпросните дружества през последните години.

В сектори като електрическите превозни средства и добива и обработката на редки метали, където Китай има надмощие, планираното ускорение се вписва в амбицията на правителството да постигне самодостатъчност и лидерство. Това също така ще засили съперничеството със САЩ, които разглеждат технологичния напредък на Китай като заплаха.

Във вторник (28 октомври) първата пратка от 7000 седана Tesla, сглобени с произведени в Китай части, напусна пристанището в Шанхай, насочена към страни като Франция и Германия.

„Износът на произведени в Китай седани Model 3 в Европа е крайъгълен камък“, коментира Том Дзъ, президент на Tesla China, цитиран от държавната агенция Xinhua. Това доказва на света скоростта и качеството на Китай, добавя той.

Tesla, която е произвела над 85 000 превозни средства през първите девет месеца на тази година, се възползва от плановете за реформи на Китай. Американският производител на автомобили получи достъп до вътрешния пазар на страната и е собственик на своя завод край Шанхай, което му позволи да произвежда автомобили само година след старта на строителството на фабриката в началото на миналата година.

Китайски правителствени служители заявиха, че следващата стъпка на Пекин ще бъде насочена към научноизследователската сфера в глобален мащаб. "През следващите пет години ... ние ще продължим да прилагаме стратегията за развитие, задвижвана от иновациите," заяви пред журналисти на 21 октомври министърът на науката и технологиите Уан Джъган.

През 2015 г. Китай стартира своя проект Made in China 2025, за да се възползва от огромния си вътрешен пазар и множеството местни вериги на доставка, за да се превърне от евтин производител до лидер при високотехнологичното производство.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ултранационалистите подхранват напрежението в управляващата партия в Турция