IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин ще стимулира иновациите, за да надгради стратегията Made in China 2025

До 2025 г. технологичната екосистема на Китай ще узрее и ще се изравни с тази на Силициевата долина, посочва мозъчен тръст

21:18 | 29.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай очаква да постигне пробив през следващите 5 до 10 години в сектори като 5G мрежите, микропроцесорите, интелигентни устройства и автономните превозни средства, посочва в изследване инвестиционната компания Zhongtai Securities.

Китай запазва 14-то място в Глобалния индекс за иновации за 2020 г., съставен от Световната организация за интелектуална собственост, изпреварвана в Азия от страни като Сингапур и Южна Корея.

Разходите за научноизследователска и развойна дейност на азиатската страна през последните пет години нарастват до 2,21 трлн. юана (329 млрд. долара), от 1,42 трлн. юана.

kitaj kitaj

До 2025 г. технологичната екосистема на Китай ще узрее и ще се изравни с тази на Силициевата долина по отношение на динамиката, иновациите и конкурентоспособността, тъй като фокусът се прехвърля от потребителския към индустриалния интернет, смята американският мозъчен тръст Paulson Institute.

В момента Китай се откроява най-малко в две области - електрическите превозни средства и производството на редки метали, което се разглеждат като заплаха от САЩ, тъй като загубата на капацитет при технологичното производство може да има негативни последици за създаването на работни места и военно-индустриалния комплекс.

Китай стои зад 47% от глобалните продажби на електрически превозни средства през 2019 г., отговарящи на 7,2 млн. броя, сочат данни на Международната агенция по енергетика. Понастоящем страната настоява за по-широко приемане на превозните средства с водородни горивни клетки, като публикува нов набор от политически стимули през септември, след успеха при автомобилите с батерии. 

Вместо да субсидира покупки, както прави по настоящия план за покупка на превозни средства, ползващи нов вид енергия, Пекин ще възнаграждава избрани градове, които изпълняват различни цели, свързани с прилагането на технологията на горивните клетки.

Китай контролира над 60% от световния пазар на редки метали, които са жизненоважни за производството на смартфони и други електронни устройства.

До 2035 г. „Китай трябва да постигне над 95% самодостатъчност при кристалите за функционални оптични структури онези редки метали, използвани в отбранителните технологии“, се посочва в доклад.

Въпреки това пътят към постигането на тези цели може да се окаже не особено лесен. Huawei Technologies и Semiconductor International Manufacturing Corp. се сблъскват с опита на САЩ да спре бързото развитие на китайските технологични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още