Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Политическите цели на Си Дзинпин вече не са съвместими със стабилен валутен курс

Той трябва да избира между гъвкав обменен курс и монетарна независимост, от една страна, и дефлационна икономическа корекция, от друга

Политическите цели на Си Дзинпин вече не са съвместими със стабилен валутен курс

Снимка: Bloomberg

За първи път чужденците имат достатъчно големи позиции в ценни книжа, деноминирани в юани, за да повлияят на китайската парична политика, пише за Financial Times Расъл Нейпиър, независим инвестиционен стратег.

Чуждестранните инвестиции в Китай исторически бяха фокусирани върху преките, а портфейлните до голяма степен се ограничаваха до дълг, деноминиран в чуждестранна валута.

Нещата се промениха драстично през последните 10 години. През 2011 г. вложенията на чужденци в китайски ликвидни портфейлни активи бяха само 14% от размера на резервните активи на Китай. През този юни те вече бяха почти две трети от този размер, или 2,1 трилиона долара.

Този ръст, комбиниран с китайската политика на управляван валутен курс, дава нова власт на чужденците, както се вижда, когато се вземе предвид размерът на чуждестранните вложения в портфейлни активи на Китай спрямо този на чуждестранните резерви на страната.

През 2011 г. вложенията на чужденци в китайски ликвидни портфейлни активи за 458 милиарда долара бяха 14 процента от размера на резервните активи на Китай. Днес този процент е около 5, но вложенията са много по-големи в абсолютно изражение - 2,1 трилиона долара. Какво се случва, ако тези активи бъдат ликвидирани?

Още по темата

Натискът върху курса на юана принуждава Китайската народна банка да се намеси. И тъй като чуждестранните резервни активи намаляват, пасивите под формата на банкови резерви, деноминирани в юани, също намаляват. Действията на чуждестранните инвеститори ще диктуват чрез този процес по-строга парична политика, точно когато Китай се бори със спадащите цени на жилищните имоти и нарастващите проблеми в частната кредитна система.

Консенсусът сред професионалните инвеститори е, че чуждестранната собственост върху китайски портфейлни активи може само да продължи да нараства. Логиката е, че китайските облигации могат да осигурят некорелирана възвръщаемост, която повишава стойността им за всеки диверсифициран портфейл, и те ще бъдат много търсени.

Тази вяра в бъдещите потоци към портфейлни активи се подсилва от убеждението, че тези, които съставят индекси на глобалните портфейлни активи, тези проводници на слепия капитал, само ще повишават тежестта на китайските портфейлни активи в рамките на тези индекси.

Въпреки това, има нарастващ списък от причини, поради които чуждестранните портфейлни притоци към Китай могат да спрат или дори да се обърнат. Повишеният риск от студена война означава, че не е ясно дали на чужденците ще бъде разрешено да финансират, дори частично, военните инвестиции на китайското правителство чрез закупуването на китайски държавни облигации.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Вертикалната интеграция се завръща сред американските корпорации