Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Повече или по-малко потребителски избор е по-добре?

Предоставянето на широк избор, макар и да изглежда привлекателно, може да подкопае удовлетворението и мотивацията на избиращите

Повече или по-малко потребителски избор е по-добре?

Снимка: Bloomberg

Шофьорите навъртяха много километри, откакто Хенри Форд каза на търговския си отдел, че купувачите на Model-T могат да имат всеки цвят, който искат, стига да е черен. Всъщност автомобилните производители изминаха дълъг път в обратната посока: през 2017 г. мениджърите на заводите на BMW твърдяха, че потенциалните собственици на модела Mini могат да избират от 15 трилиона комбинации от нюанси, части, тапицерии и аксесоари, пише Андрю Хил за Financial Times.

Така че ушите ми се наостриха наскоро, когато главният финансов директор на BMW Никълъс Питър каза, че групата ще намали опциите, достъпни за клиентите, посочва той. „Някои комбинации нямат никакъв смисъл и никога не биват избирани“, каза той, очертавайки как групата ще намали разходите и сложността, след като увеличи производството на електрически автомобили.

В ресторант обикновено избирам от менюто, вместо да поръчвам отделно. Изправен пред изобилие от избор, аз съм нерешителен купувач, така че новините за опростяването са радостни за мен, посочва Хил.

Приветствам плана на Британския съвет за домашни птици относно намаляването броя на наличните разфасовки на пуйка тази Коледа, за да се гарантира снабдяването. Аплодирам действията на Националния театър, операта Глайндбърн и други културни институции за адаптиране на нови продукции, в съответствие с насоките за по-устойчив театър, чрез подбор на реквизита и намаляване и повторно използване на декорите.

Различен видове натиск се съчетаха, за да напомнят на компаниите, че по-малкото често е повече: проблеми с веригата за доставки, недостиг на работна ръка след Брекзит и пандемията, опасения за околната среда.

Ако са умни, компаниите ще надушат възможност да намалят своята палитра и да опростят стратегиите си в своя собствена полза - при условие че сами могат да направят някои трудни избори.

Най-убедителното изследване на психологията на избора си остава „експериментът с конфитюра“, в основата на проучване от 2000 г. на Шийна Айенгар и Марк Лепър. Те поставят щанд за дегустация в престижен калифорнийски магазин за хранителни стоки в последователни съботи, като в едната се показва гама от 24 различни вкуса, а в другата - само 6. Оказва се, че колкото по-голям е изборът, толкова по-малко вероятно е клиентите да си купят буркан сладко. В паралелни експерименти ученици са поканени да напишат кратко есе, избирайки от 6 или 30 различни теми, или да опитат шоколади, подбрани за тях, или такива, които те избират от определен (широк или тесен) набор. „Предоставянето на широк избор, макар и да изглежда привлекателно, може да подкопае удовлетворението и мотивацията на избиращите“, пишат Айенгар и Лепър.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
мЪдература keep kalm , да ми ядваш ХуЮ . Със всички изчтичащи от него неща . Този форум вече смърди - тролове и НПО -та си накупиха форуми и мЪдератУри . Очаквам до една две години този сайт да го поеме съполив , както и всички тролШета пишещи за мЪни . На Пешо Келешу - ша го поеме дъщеръ му . Венсеремус !!!

Още от Анализи
Мекото приземяване на икономиките се отдалечава