Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Преднината на Америка в изкуствения интелект е крехка и се свива

Държавният подход на Китай има предимство пред пазарния на САЩ

Преднината на Америка в изкуствения интелект е крехка и се свива

Снимка: Bloomberg

След излизането на така очаквания доклад на Комисията за национална сигурност относно изкуствения интелект (AI) САЩ трябва да се изправят пред неудобна истина: Америка, по думите на съпредседателите Ерик Шмид и Боб Уърк, „не е готова да се защитава или състезава в AI ерата." Шмид, бивш главен изпълнителен директор на Google, и Уърк, бивш заместник-министър на отбраната, са толкова дълбоко запознати с тази тема, колкото всеки в правителството или частния сектор. Американците трябва да третират тази заплаха като надвиснала. Какво е състоянието сега и накъде се насочват САЩ оттук насетне размишлява Джеймс Ставридис пред Bloomberg.

Първо, нека се обърнем към най-очевидния и безпокоящ противник в областта на AI: Китай. Китайците са фокусирани неуморно върху тази сфера вече десетилетие и са изградили „цял държавен подход“ от нулата, за да се превърнат в доминиращата глобална сила в AI. Това включва голям акцент върху науката, технологиите, инженерството и математическото образование на всяко ниво; отглеждане на най-ярките вундеркинди; нарастващи нива на научноизследователска и развойна дейност, включително за военни операции; осигуряване на контрол върху огромни пулове от данни от социалните мрежи (данните са „новия петрол“, както се казва); индустриален шпионаж за набиране на решения от международни конкуренти; и включване на AI във всяка област на държавните и частни инициативи. Това е интелигентна и последователно прилагана стратегия за доминиране в тази жизненоважна област.

Междувременно Вашингтон възприе предимно пазарен подход с надеждата, че Силициевата долина и други технологични центрове ще финансират много основни изследвания и ще поддържат Америка в играта. САЩ изостават в STEM образованието (наука, технологии, инженерство и математика – бел. прев.), а правилата за поверителност не позволяват значимо събиране на големи масиви от данни за експерименти. Макар че някои американски правителствени и университетски лаборатории се занимават с изследвания в областта на изкуствения интелект (аз съм старши сътрудник в лабораторията по приложна физика на университета Джон Хопкинс, лидер в областта, пояснява Ставридис), а военните възлагат част от тази работа, подходът е твърде много в стил свободен пазар. Има някои неща - стъпването на човек на Луната през 60-те години идва на ум - които частният сектор първоначално няма да има стимул да направи сам. AI се вписва в тази категория.

Още по темата
Най-важното е, че AI е важен в много различни области - от промишлеността, през рекламата и лечението, до селското стопанство. Но зоната, в която голямата опасност от изоставане от основните съперници е съвсем ясна, са военните операции. 

Използването на AI във военната дейност е много широко. Като командир в щатския флот и НАТО се сблъсках с тежки решения в битка - по време на операциите „Пустинен щит” и „Пустинна буря“, както и във войните в Афганистан, Ирак и Либия - които трябваше да бъдат изпълнени с ограничени познания и без възможност да сравня избора си с резултата от другите опции, посочва Ставридис.

AI технологията би променила това. Подобно на някой, който е играл трилион пъти на китайската стратегическа игра Го, AI съветникът на бойния командир би могъл да използва изчислителната мощност, за да синтезира информация, да я подреди и приоритизира представянето ѝ на взимащите решения и в крайна сметка да предостави съвети за следващите ходове.

Това се отнася за всякакви военни операции - от старши морски пехотинец, прочистващ терористично убежище до решенията, които вземах като четиризвезден адмирал в Афганистан, изтъква Ставридис. Приложенията на AI са мощни и значително ще повишат възможностите на военните, които стигнат първи до тях.

САЩ ще се нуждаят от последователна, изцяло правителствена стратегия, която е съобразена с частния сектор. Някои от ключовите елементи, много от които са споменати в доклада на Комисията за национална сигурност за AI, включват инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Докладът препоръчва първоначално инвестиране на 40 милиарда долара; идентифициране на таланти със стимули за привличане на най-добрите в служба на държавата; национална киберакадемия; киберотдел в Министерството на отбраната с богат опит в изкуствения интелект (подобен на и обвързан с космическия отдел); съвети от най-високо ниво за президента и Съвета за национална сигурност; и по-агресивно набиране на топ международни таланти чрез имиграция.

Още по темата
Пример за това как се вписва частният сектор е яркият геополитически факт, че толкова много микрочипове от най-висок клас се произвеждат в Тайван, който е под постоянен натиск от Китай. САЩ трябва да разгледат глобалните вериги за доставки и да върнат у дома тези, които е разумно, като се започне с микрочиповете.

Преднината на Америка в AI е крехка и се свива, а някои наблюдатели смятат, че тя вече е изчезнала. Изкуственият интелект е неразривно свързан с киберспособностите, както нападателните, така и защитните. Особено с появата на квантовите изчисления (значително по-сложна структура, развила се от прости бинарни битове до пренос на информация чрез позициониране на широк спектър от частици), целият набор от презумпции, на които основахме криптологията, компютърна сигурност и мрежите за командване и контрол са все по-отживели

Военните оператори във всички служби и особено разузнавателната общност трябва да бъдат част от възприемането на AI революцията. За съжаление това е битката, която Америка е най-малко подготвена да води.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
Парен чук до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мчи кък...то затва китаята "изостават"!....***!
4
 
3
 
1
преди 1 месец
Дрн дрън.Видяха покрай ситуацията с чиповете сега че администрацията е склонна да пилее държавни пари и пускат страшилки да притоплят жабетата, да не мрънкат много когато с техните пари се финансират мултимилиардни , дори вече и трилионни ,корпорации Няма такъв вариант държавна работа да може да се мери с частната инициатива.Неизбежно накрая набъркана ли е държавата, ситуацията ще се сговни.Преди години ей така Военно промишления комплекс плашеше американците колко напред е Съветския съюз и си осигуряваше масивни поръчки и финансирания.Сега страшилката е друга насока, сега е Китай и високите технологии.

Още от Анализи
Ръстът на паричното предлагане в САЩ вещае 6-9% инфлация до края на годината