IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвещава ли рецесия обърнатата крива на доходността в САЩ?

От края на 90-те години насам средният период от обръщането на кривата до настъпването на рецесия е 22 месеца

11:45 | 15.08.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Пазарът на облигации в САЩ даде може би най-голямото си предупреждение за предстояща рецесия, и то не е единственото, пише Пати Дом за CNBC.

Доходността по 2-годишните ДЦК вчера спадна под тази по базовите 10-годишните за първи път от юни 2007 г., като нивата се колебаеха около 1,6%. Други части на кривата на доходността вече се бяха обърнали (по-късите матуритети носят по-голяма доходност от по-дългите – бел. прев.), но традиционно спредът между 2-годишните и 10-годишните ДЦК е най-наблюдаван от пазарните участници.

Доходността по 30-годишните ДЦК по време на вчерашната сесия спадна до рекордно ниското ниво от 2,02% при предишно дъно от 2,08%. Доходностите на държавните облигации в цяла Европа се понижиха, като германските 10-годишни книжа достигнаха ново дъно от -0,65%.

Доходността в дългия край на кривата – по 10-годишните и 30-годишните ДЦК - отразява опасенията за световната икономика, поради което намалява. Но доходността в късия край – тази по 2-годишните книжа, например - не намалява толкова бързо, тъй като отразява лихвата по федералните фоднове (основната лихва на Федералния резерв – бел. прев.), която все още е над 2%.

Обърнатата крива на доходността в миналото е била надежден показател за рецесия, но не всеки път, като освен това времето до настъпването на рецесия е различно. Според Credit Suisse средният период от обръщането на кривата до настъпването на рецесия е 22 месеца от края на 90-те години насам.

„Пазарът на облигации крещи рецесия... Само погледнете какво прави американският пазар", коментира Андрю Бренър от National Alliance. „Като гледам европейската крива на доходността, тя е на рекордни ниски нива… Мисля, че ключовите неща днес бяха свиването на германския БВП и по-слабите китайски данни.“ Германският БВП се сви с 0,1% през второто тримесечие спрямо първото след като износът спадна, а растежът на промишленото производство в Китай се забави до 4,8% през юли, което е 17-годишно дъно. И двата показателя бяха засегнати от търговските войни.

Кривата на доходност във Великобритания, спредът между доходността по 2-годишните и 10-годишните ДЦК, също се обърна, като Бренър заяви, че британският пазар на облигации отразява също и опасенията за Brexit.

Стратезите казват, че за да сигнализира рецесия, кривата на доходността не може постоянно да се променя, а просто трябва да остане обърната. Тъй като други части на кривата са обърнати, този сигнал се разглежда като сравнително силен.

Засега Фед е обвиняван за предупреждението за рецесия, което дава облигационния пазар, като много инвеститори се опасяват, че централната банка може да направи грешка като намалява лихвите твърде бавно, за да отговори на несигурността относно растежа.

„Кривата на доходността не означава непременно рецесия. Много ще зависи от Фед. И както съм казвал, Фед повиши ставките твърде много“, заяви Джоузеф Ла Воргна, главен икономист на Natixis. "Джей Пауъл трябва да действа по-агресивно, за да отговори на тази обърната крива. Колкото по-рано действат, толкова по-добре. Обърнатата крива на доходността сега ни казва, че вероятно рецесията е на осем тримесечия разстояние.”

Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
няма да има, защото там има коефициент "патриотизъм". тука това няма да се разбере, няма такова нещо - тук като закъсаме дай евтинджос от тюркие или чина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 4 години
Краткият отговор е ДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
А ФЕД трябва да обяснят не защо понижиха лихвата с 0.25%, а защо я увеличиха от 0.25 на 2.5%, откак стана ясно, че Доналд идва на мястото на обонгото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Пазарът на облигации крещи рецесия... Само погледнете какво прави американският пазар", коментира Андрю Бренър от National AllianceНе - крещят го паникьори като тебе. Имало е случаи на облигационна инверсия и без последваща криза, както и кризи без инверсия. Единственото значение на тоя феномен е психологическо - ето как такива "експерти" всяват паника. Това че едно събитие следва друго във времето, не означава причинно-следствена връзка - още повече когато в различните случаи минава произволен период от време между двете събития. Е, то пазарни спадове неминуемо се случват периодично - като крещиш постоянно: "рецесия" - няма как в един момент да не познаеш.Досега никой не ми е обяснил каква е връзката между щатските ДЦК и "инверсията" - и пазарите на акции... защото такава просто няма. Всичко е в акълът - така в средните векове са мислили, че кометите носят бедствия и смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Ето цитат от статията:"Some 40 percent of American families struggled to cover the cost of food, health care, housing or utilities last year, according to a report from the Urban Institute. A Fed found four in 10 adults couldnt cover a $400 emergency expense. Even at the current low unemployment rate, about 6 million workers are actively looking for *** right now and that doesnt include part-time workers looking for more hours or those who want work but have stopped looking. Men in the prime of their lives are employed at lower rates than they were before the last recession. Suicide rates are spiking, driving down U.S. life expectancy."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Само дето и американците вече не могат да си позволят много.40% от американците не могат да си платят храната и водата. "Some 40 percent of American families struggled to cover the cost of food, health care, housing or utilities last year, according to a report from the Urban Institute.":https://***.rollingstone.com/politics/politics-news/recession-yield-curve-poverty-tax-cuts-trump-871198/?fbclid=IwAR2E2MhNg-tR_gVRb0McQoczxvAMSxJR13dGzwVy0pOPzFuIOwq6mMSHy9U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Petar2015
преди 4 години
Представям си как въпросният Джоузеф Ла Воргна да го интервюират повторно след няколко месеца:- Защо не ви се изпълниха предсказанията за рецесия?- Амиии то беше само една обърната крива. Въз основа на графика за минали периоди не може да се предсказва бъдещето.- Ооо, а вие действахте ли съобразно собственото си предсказание?- Амиии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
studioaa
преди 4 години
САЩ има почти само ВНОС и няма износ. Именно заради това САЩ има огромен търговски дефицит от поне 2 трилиона $ годишно. Останалата част от БВП е произведена локално и НЕ Е ИЗНОС. Този дефицит се плаща с печатане на пари и с "износ" на хартиени пари. Колко голям балък трябва да си за да не си го разбрал?? Това нещо "стимулиране на износа с евтини пари и ниски доходи" у нас например е евтина пропаганда, която е създадена с цел да се финансира огромния търговски дефицит на САЩ с евтини вносни стоки, които се купуват с обезценени $. Няма по-безумна идея от икономическа гледна точка от т.н "конкурентна девалвация"... Много ясно, че САЩ и ФЕД никога няма да го направят това, и Китай девалвира юана печеливши ще са американците, а китайците ще трябва да търпят огромната инфлация и балони, които идват с такова действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 11
Sandy
преди 4 години
Влошеното състояние в Еврозоната и политиките на ЕЦБ за справяне с тежкото състояние сериозно вредяха на долара, щот постоянно го подпираха да отива нагоре, а това пречеше на американския износ. Забъркаха една голяма каша от търговски и валутни игри и войни, от която няма излизане. Остана една единствена опция на САЩ, която гласи така: За да е добре САЩ, трябва всички в останалия свят да са много зле. Това и ще направят ! Те вече го направиха ! Честито НОВА криза, от която света няма да излезе в следващите поне 15 години ! Кво ще стане с България, щот сме българи и това ни интересува?.. Вече и Господ не знае, той отдавна е вдигнал ръце от нейните некадърни, крадливи управници, които всъщност са доказани нагли, углавни престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още