IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвещава ли рецесия обърнатата крива на доходността в САЩ?

От края на 90-те години насам средният период от обръщането на кривата до настъпването на рецесия е 22 месеца

11:45 | 15.08.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка ще бъде готова да съкрати лихвите при нужда въз основа на опасенията за бавния глобален растеж, търговските войни и слабата инфлация.

„Обърнатата кривата ни казва, че при отсъствие на действия от Фед, растежът ще се забави, а заедно с него и инфлацията“, посочва Ла Воргна.

Стратезите от BMO заявиха, че е ясно, че Фед стои зад обърнатата крива, поради факта, че доходността по 3-месечните ДЦК е по-висока от тази по 10-годишните, откакто Фед намали лихвите миналия месец. Централната банка приключи своя цикъл на повишаване на лихвите след увеличението през декември. След това тя остана пасивна в продължение на месеци и накрая намали лихвите в края на юли за първи път след финансовата криза.

Точно както в миналото насочването на икономиката към рецесия е отнемало различно време, така и на фондовия пазар може да отнеме доста време, докато достигне връх след обръщането на кривата.

„Понякога индексът S&P 500 достига пик в рамките на два до три месеца след обръщането на спреда в доходността между 2-годишните и 10-годишните ДЦК, но може да отнеме и една до две години“, изтъкват стратезите на Bank of America Merrill Lynch. „След десетте обръщания на кривата от 1956 г. насам S&P 500 е достигал връх в рамките на три месеца шест пъти (1956, 1959, 1965, 1973, 1980 и 2000 г), а в четири случая това му е отнело между 11 и 22 (1967, 1978, 1989 и 2005 г.)

Бренър казва, че не вижда САЩ да влизат в рецесия, след като потреблението все още е силно и съставлява 70% от икономиката.

„Мисля, че Фед ще каже неща, които донякъде са подходящи за пазарите. Що се отнася до американската икономика, нямаме ограничения на разходите, а и имаме Тръмп, Пелоси и Шумър, които са съгласни относно едно нещо - че искат да харчат “, казва Бренър. Президентът Доналд Тръмп, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър обсъдиха пакетите за разходни стимули.

Фед не е сам, след като повече от 20 централни банки по света намаляват лихвите или предприемат други облекчаващи стъпки. Фактът, че лихвените проценти са толкова ниски в световен мащаб, при 14 трилиона долара дълг с отрицателна доходност, също снижава доходността на американските ДЦК, след като инвеститорите по света търсят доходност на американския пазар на облигации.

„Фед е в тежко положение. Той трябваше да обяснява защо намалява лихвите през юли. Ако наблюдаваме известно стабилизиране на основната инфлация, вероятността Фед да продължи с лихвените намаления става по-малка“, казва Джон Хил, стратег в ВМО. Индексът на потребителските цени показа неочакван ръст тази седмица. „Пазарът все още спори дали намалението трябва да е с 0,25 или 0,50 процентни пункта. Въпросът не е дали ще намалят лихвите, а каква ще е скоростта на това намаление."

BMO посочва, че последният път, когато спредът между 2-годишниите и 10-годишните ДЦК е бил отрицателен, основната лихва на Фед е била 5,25%. Сега тя е в диапазона 2-2,25%, след намалението с 0,25 процентни пункта през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
няма да има, защото там има коефициент "патриотизъм". тука това няма да се разбере, няма такова нещо - тук като закъсаме дай евтинджос от тюркие или чина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 4 години
Краткият отговор е ДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
А ФЕД трябва да обяснят не защо понижиха лихвата с 0.25%, а защо я увеличиха от 0.25 на 2.5%, откак стана ясно, че Доналд идва на мястото на обонгото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Пазарът на облигации крещи рецесия... Само погледнете какво прави американският пазар", коментира Андрю Бренър от National AllianceНе - крещят го паникьори като тебе. Имало е случаи на облигационна инверсия и без последваща криза, както и кризи без инверсия. Единственото значение на тоя феномен е психологическо - ето как такива "експерти" всяват паника. Това че едно събитие следва друго във времето, не означава причинно-следствена връзка - още повече когато в различните случаи минава произволен период от време между двете събития. Е, то пазарни спадове неминуемо се случват периодично - като крещиш постоянно: "рецесия" - няма как в един момент да не познаеш.Досега никой не ми е обяснил каква е връзката между щатските ДЦК и "инверсията" - и пазарите на акции... защото такава просто няма. Всичко е в акълът - така в средните векове са мислили, че кометите носят бедствия и смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Ето цитат от статията:"Some 40 percent of American families struggled to cover the cost of food, health care, housing or utilities last year, according to a report from the Urban Institute. A Fed found four in 10 adults couldnt cover a $400 emergency expense. Even at the current low unemployment rate, about 6 million workers are actively looking for *** right now and that doesnt include part-time workers looking for more hours or those who want work but have stopped looking. Men in the prime of their lives are employed at lower rates than they were before the last recession. Suicide rates are spiking, driving down U.S. life expectancy."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Само дето и американците вече не могат да си позволят много.40% от американците не могат да си платят храната и водата. "Some 40 percent of American families struggled to cover the cost of food, health care, housing or utilities last year, according to a report from the Urban Institute.":https://***.rollingstone.com/politics/politics-news/recession-yield-curve-poverty-tax-cuts-trump-871198/?fbclid=IwAR2E2MhNg-tR_gVRb0McQoczxvAMSxJR13dGzwVy0pOPzFuIOwq6mMSHy9U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Petar2015
преди 4 години
Представям си как въпросният Джоузеф Ла Воргна да го интервюират повторно след няколко месеца:- Защо не ви се изпълниха предсказанията за рецесия?- Амиии то беше само една обърната крива. Въз основа на графика за минали периоди не може да се предсказва бъдещето.- Ооо, а вие действахте ли съобразно собственото си предсказание?- Амиии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
studioaa
преди 4 години
САЩ има почти само ВНОС и няма износ. Именно заради това САЩ има огромен търговски дефицит от поне 2 трилиона $ годишно. Останалата част от БВП е произведена локално и НЕ Е ИЗНОС. Този дефицит се плаща с печатане на пари и с "износ" на хартиени пари. Колко голям балък трябва да си за да не си го разбрал?? Това нещо "стимулиране на износа с евтини пари и ниски доходи" у нас например е евтина пропаганда, която е създадена с цел да се финансира огромния търговски дефицит на САЩ с евтини вносни стоки, които се купуват с обезценени $. Няма по-безумна идея от икономическа гледна точка от т.н "конкурентна девалвация"... Много ясно, че САЩ и ФЕД никога няма да го направят това, и Китай девалвира юана печеливши ще са американците, а китайците ще трябва да търпят огромната инфлация и балони, които идват с такова действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 11
Sandy
преди 4 години
Влошеното състояние в Еврозоната и политиките на ЕЦБ за справяне с тежкото състояние сериозно вредяха на долара, щот постоянно го подпираха да отива нагоре, а това пречеше на американския износ. Забъркаха една голяма каша от търговски и валутни игри и войни, от която няма излизане. Остана една единствена опция на САЩ, която гласи така: За да е добре САЩ, трябва всички в останалия свят да са много зле. Това и ще направят ! Те вече го направиха ! Честито НОВА криза, от която света няма да излезе в следващите поне 15 години ! Кво ще стане с България, щот сме българи и това ни интересува?.. Вече и Господ не знае, той отдавна е вдигнал ръце от нейните некадърни, крадливи управници, които всъщност са доказани нагли, углавни престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още