Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Проблемите с веригите за доставки не се отразяват на фирмените печалби в САЩ

Компаниите защитават маржовете си чрез намаляване на разходите, подобряване на рентабилността или повишаване на цените

Проблемите с веригите за доставки не се отразяват на фирмените печалби в САЩ

Снимка: Bloomberg

Едно нещо става ясно от обсъжданията на корпоративнтие резултати през първото тримесечие в САЩ: Америка е засегната от проблемите на веригите за доставки, пише Мамта Бадкар за Financial Times.

Производителят на трактори John Deere заяви, че очаква повишен натиск във веригата си за доставки през останалата част на годината и работи в тясно сътрудничество с доставчиците за осигуряване на части и компоненти. Производителят на бои PPG Industries отбеляза предизвикателствата във веригата за доставки относно някои от своите продукти,  и каза, че „едва свързва двата края“, макар че се справяше по-добре от някои конкуренти.

А автомобилната индустрия съобщи за недостиг на всичко - от пластмаса до седалки, и най-вече полупроводници.

Тези тесни места във веригите за доставки бяха породени от проблеми като оскъдността на суровините, задръстванията в пристанищата и недостига на работна ръка, които забавиха производството на стоки или доставката им на пазара.

Глобалната логистична компания CH Robinson заяви, че корабите в пристанищата от Западното крайбрежие на САЩ чакат между 15 и 20 дни, за да акостират. За всеки камион има повече от седем товари за превоз, в сравнение с три в нормални времена.

Още по темата
И всичко това се изостри от силното търсене в САЩ, които се възстановиха по-бързо от останалите развити икономики, подпомогнати от мащабни фискални и монетарни стимули, както и от бързото ваксиниране.

Априлското проучване на Institute for Supply Management сред мениджърите по доставките в САЩ показва натрупване на поръчки, което е най-високото откакто се води тази статистика от 1993 г. насам. Средното време за доставка на материали за производство се увеличава през април с четири дни до 79 дни - най-високото откакто ISM започва да събира тези данни през 1987 г.

Тези проблеми във веригата на доставки затрудняват способността на компаниите да планират запасите си и да доставят продукти навреме, а също така и повишават разходите за правене на бизнес.

Те предизвикаха опасения от инфлационен натиск, прегряване на икономиката и подтикнаха почти 190 компании от индекса S&P 500 (най-много от поне 10 години) да изтъкват инфлацията при обсъждането на резултатите си за първото тримесечие, според доставчика на данни FactSet. В априлското проучване на ISM повече от 8 от 10 производители съобщават, че плащат по-високи цени за материали.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Технологичните платформи са проектирани да бъдат пристрастяващи