Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Путин вижда нова златна възможност в европейската енергийна криза

Руският президент иска да натисне ЕС за дългосрочно ценообразуване, а не такова, фокусирано върху спот пазара, посочват източници

Путин вижда нова златна възможност в европейската енергийна криза

Снимка: Getty

За руския президент Владимир Путин европейската газова криза е нов начин за увеличаване на приходите.

Държавният глава иска да окаже натиск върху Европейския съюз за пренаписване на някои от правилата за газовия пазар, след като в продължение на години блокът пренебрегваше съображенията на Москва. Целта е фокусът да бъде поставен върху дългосрочните договори, предпочитани от държавната „Газпром“, а не върху спот-ценнообразуването, съобщават двама източници на Bloomberg.

Русия също така иска да получи и бързо сертифициране на газопровода „Северен поток 2“.

Очаква се по-късно днес президентът да произнесе реч в рамките на Руската енергийна седмица. На фона на рекордните дневни движения на европейските газови цени миналата седмица стана ясно, че „Газпром“ ще може да увеличава доставките си, за да се помогне за облекчаването на недостига на суровината.

Още по темата

И макар Кремъл да се опитва да представи Путин като енергийния спасител на Европа, то руските власти не се заблуждават, че така ще получат политически отстъпки от Брюксел или ще затоплят двустранните отношения, посочват държавен представител и политически съветник, близък до президентската администрация.

„Путин вижда възможност в кризата“, коментира Андрей Кортунов, ръководител на финансирания от Кремъл Руски съвет по международни отношения. „Русия иска да попречи на ЕС да се бави със сертифицирането на „Северен поток 2“ и да започнат преговори за дългосрочни стабилни цени на газа“, допълва той.

За руския президент енергийната криза се дължи основно на „превзети“ европейски представители и съветници, които по думите му са настоявали за спот-ценообразуване и „не искат да чуят за нищо друго“.

Европейските лидери предстои да обсъдят цените на газа и мерките за ограничаване на въздействието им на среща на върха следващата седмица в Брюксел.

Европа разчита на „Газпром“ за около една трета от доставките си на природен газ. И на фона на нуждата от увеличаване на рекордно ниските запаси от газ на континента за това време от годината опциите за други доставки са ограничени. Това прави Европа още по-зависима от Русия за допълнителни количества „синьо гориво“.

По-рано миналата седмица заместник-изпълнителният директор на „Газпром“ Елена Бурмистрова заяви в рамките на газов форум, че европейският спот пазар „не е ценообразуващ инструмент, който осигурява дългосрочен баланс на интересите на купувачи и продавачи“. „Купуването на газ на разумна цена, разбира се, е добре. Но още по-добре е да знаете предварително колко точно ще ви струва след месец, тримесечие, година“, допълни тя.

От своя страна, ЕС се надява газовите проблеми да се окажат временни. Фокусът в Брюксел е справянето със зимата – цените може да останат завишени, а „Северен поток“ може да не е готов за експлоатация още месеци. По думите на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон подземните газови хранилища в региона са запълнени на около 75% от капацитета си – значително по-ниско от нивата за това време на годината през последното десетилетие. Въпреки това той уточни, че тези стойности са достатъчно адекватни за покриване на търсенето.

ЕС също така обмисля възможността за съвместни покупки на газ между страните членки в рамките на нов инструментариум, който също се очаква да бъде представен в сряда. Това означава, че блокът е малко вероятно да започне нова увертюра с Путин, особено като се има предвид продължаващото напрежение с Москва по въпроси като Беларус и Украйна.

В момента около 20% от европейските газови доставки на „Газпром“ са свързани с цените на петрола, докато малко над 50% се ценообразуват или по метода „ден напред“, или „месец напред“, посочва в бележка Рон Смит, старши анализатор на BCS Global Markets

Русия иска да възстанови връзката с петролните договори при ценообразуването, отдръпвайки се от спот-ценообразуването, за което ЕС настоява все по-усилено през последните години, коментират двамата запознати.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
4
 
2
 
11
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това е шанс за ЕС.Ако си вдигнем погледа от късите носове ще видим една хитра дългосрочна стратегия формирана от мозъчните тръстове в САЩ.Високи цени на газ-петрол,по една или друга причина,значи почваме в ЕС шистови сондажи!Кой е най големия изпомпвач на петрол и газ в света?САЩЗащо?Щото дупчи за шисти!
1
 
4
 
10
doba до: Whitestar
преди 1 месец
Whitestar, не се казва спекулация, а търговия. В момента Россия е от печелившата стана, но не само тя. Чаршафите и хАмерика също са на много ++. Е, ЕС(вкл БГ) сме от плащащите...
3
 
3
 
9
redcretin до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Те твоите ебасидивиденти са пословични, от тая година дори инфлацията няма да успееш да избиваш. А в рашки акции и досега не си могъл хахахаха :)
2
 
5
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Повече от очевидна е спекулацията с цената на всички горива, на глобалните пазари. Освен цикличното им повишение, без наличието на пазарни аргументи, тук има интерфериращ ефект от спекулациите извършени на пазарите за крипто валути, за които така и не се намери финансист за да застане с името си и да обясни, че това са активи с ранг "garbage", генерирани само за спекулация. Сега тази вълна е "яхната" от Русия за компенсация на гърба на обикновения човек в Европа! Срам, срам, г-да европейски политици!!!
6
 
2
 
7
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 месец
Сега това ли е новата опорка, която те държи жив? Ако погледнеш годишният отчет на Газпром напролет, и тримесечния преди тожва, ще си метнеш конопената връзка и ще отидеш до джанката зад панелката, за да се люляш !!! А аз като взема ебасидивидента на лято, ще пийна едно уиски в твоя памет.

Още от Анализи
В китайската комунистическа система всеки е уязвим