IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари - основен фактор в ръста на потребление на енергия

Страните от Югоизточна Азия отбелязват 3,32% ръст в потреблението на енергия през 2018 г., в Северна Америка растежът е от 0,29 на сто

10:40 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Развиващите се икономики от региони като Югоизточна Азия, Африка и Близкия Изток са основен двигател за растежа на потреблението на енергия, посочва в свой доклад енергийният анализатор от The New Nuclear Watch Institute Чарлз Харт.

През периода 2008-2018 г. потреблението на енергия в Югоизточна Азия нараства с 3,32%, което силно контрастира на растежа в Северна Америка – 0,29 на сто. На второ място се нареждат страните от Близкия Изток с общ ръст от 2,38%, следвани от Африка – 2,36%, и Южна и Централна Америка, където растежът на потреблението достига 1,57 на сто. В Европа и при страните от Общността на независимите държави (ОНД) нарастването съответно достига стойности от 0,58% и 0,97 на сто.

По отношение на потреблението на енергия на глава от населението най-значим ръст отчита отново Югоизточна Азия (2,33%), следвана от Близкия Изток (1,16%), Европа (0,86%), Северна Америка (0,64%), Южна и Централна Америка (0,51%), ОНД (0,44%) и Африка (0,20%).

Интересно е да се отбележи, че в световен мащаб най-предпочитаният източник на енергия остава петролът, чийто дял, според статистическите данни на британската енергийна компания BP достига 34% от общия микс. На второ място се нареждат въглищата с дял от 27%, следвани от природния газ (24%) и водата (използвана от водноелектрическите централи), регистрирайки дял в размер на 7%. Дяловете на възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия достигат едва по 4% от глобалния микс.



При страните от Югоизточна Азия въглищата продължават да бъдат основен енергиен ресурс за местните икономики. В Африка тази роля е поета от петрола, докато в ОНД природният газ е най-предпочитаният енергиен ресурс. В страните от Европа петролът остава главния фактор за покриване на енергийните нужди на населението, въпреки че делът на природния газ продължава да расте. В Близкия Изток именно газът е основният енергиен източник, изпреварвайки петролът, който е силен двигател за икономиките от арабския свят. В Северна Америка петролът изпреварва природния газ като основен ресурс, докато в Централна и Южна Америка на второ място след петрола се нарежда водата, като предпочитан източник на енергия.

Страните от Югоизточна Азия са най-големият потребител на петрол, следвани от Северна Америка и Европа. От своя страна Старият континент е лидер при потреблението на ядрена енергия. При възобновяемите източници първата позиция принадлежи отново за Югоизточна Азия, изпреварвайки европейските държави, САЩ и Канада.

При въглищата над 70% от глобалното потребление на този тип горива принадлежи на страните от Югоизточна Азия.
Харт разглежда и ръста в потреблението на електроенергия в периода 2008-2018 г. В тази времева рамка най-големият ръст отново е регистриран от региона на Югоизточна Азия, където потреблението на електричество нараства с 5,34%. На второ място са поставени страните от Близкия Изток с растеж в размер на 4,82%, следвани от Африка (3,20%), Южна и Централна Америка (2%), ОНД (1,01%), Северна Америка (0,28%) и Европа (0,03%).

Според изчисления на BP в периода 2017-2018 г. производството на електроенергия от въглища в Югоизточна Азия нараства с 375 тераватчаса, докато в останалия свят тя отчита спад с 80 тераватчаса. Производството на електричество от хидроенергия нараства в Югоизточна Азия с 69 тераватчаса, докато в останалите страни отчита ръст от 59 тераватчаса. Със 186 тераватчаса нараства генерирането на електроенергия от природен газ в страните извън региона на Югоизточна Азия, докато там то отчита ръст от 44 тераватчаса. По отношение на ядрената енергия производството на ток в Югоизточна Азия се покачва с 60 тераватчаса, докато в останалата част на света то расте с едва 3 тераватчаса.

Производството на електроенергия от петрол отбелязва спад съответно от 27 тераватчаса в Югоизточна Азия и с 40 тераватчаса при останалите страни сумарно. Със 199 тераватчаса нараства производството на електроенергия в Югоизточна Азия от възобновяеми енергийни източници, докато в останалата част на света то отбелязва растеж от 115 тераватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още