IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NNWI: Устойчивото развитие е решаващ фактор в борбата с глобалното затопляне

Проблемите със замърсяването на въздуха са особено видни в страни със бързо растящо потребление на електроенергия, смята анализаторът Чарлз Харт

09:07 | 05.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Постигането на устойчиво развитие в глобален мащаб е един от основните начини за справяне с проблемите относно глобалното затопляне и последиците от това, смята Чарлз Харт, анализатор към The New Nuclear Watch Institute (NNWI) по време на дискусия с журналисти в Лондон.

Според специалиста именно чрез устойчивото развитие могат да се посрещнат нуждите на днешните поколения по начин, който няма да навреди на потребностите на бъдещите поколения.

По неговите думи климатичните промени, които продължават да набират инерция в един силно замърсен от изкопаемите горива свят, са водещ фактор и двигател за устойчивото развитие.

Харт подчертава, че проблемите със замърсяването са особено видни в страни със бързо растящо потребление на електроенергия. Същите тези страни не успяват да постигнат целите на ООН относно устойчивото развитие.

В тази връзка анализаторът изтъкна значението на ядрената енергия и преразглеждането на нейната ефективност в момент, когато въпросът със замърсяването на въздуха придобива глобални мащаби.

Според Харт ядрената енергетика е част от решаването на проблема с климатичните промени и взаимното съдействие между страните, споделянето на общи цели ще помогне за реализирането на плана на ООН за устойчиво развитие, оттам и за борбата с глобалното затопляне.

Харт посочва необходимостта от премахването на въглищата от глобалния енергиен микс и замяната им с ядрена енергия.

Въглищата отделят два пъти повече вредни вещества спрямо природния газ. Макар в световен мащаб въглищата да са един от най-евтините енергийни източници, в Европа налагането на квоти за емисии на въглероден диоксид превръща изкопаемите твърди горива в скъп и нерентабилен ресурс“, споделя още анализаторът.

По негово мнение ядрената енергия трябва да бъде „прерамкирана“ и да се загърби наложеното мнение върху обществеността, че този тип енергия е опасен и трябва да се избягва.

По отношение на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие, Хорт подчертава, че по-слабо развитите икономики, където приоритет е достъпът до енергия, а не постигането на чиста енергия, изоставят съществено.

Според експерта един от основните проблеми е именно осигуряване на достъп до евтина, надеждна енергия, развитието на енергийните услуги и енергийната ефективност.

В това отношение сред страните, които регистрират съществен напредък в тази точка от плана на ООН, влизат Канада, Бразилия, Португалия, Исландия, България и държавите от Скандинавия.

При производството на електроенергия в глобален план, въглищата продължават да бъдат водещ енергиен източник. Въпреки това делът на в ядрената енергия отчита най-сериозен растеж от 1990 г. насам. На второ място се нарежда природният газ, следван от възобновяемите енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Глупости на търкалита - два Чернобила и на Аспарух аспержите ще светят на тъмно! Бан-мам това са фактите! Пък пак се затоплайте глобално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
nonato
преди 4 години
Здравейте! Някой чел ли е програмите за "Устойчиво" Развите ? Знаете ли част от какво всъщнос са ? И какво всъщност се крие зад тях ? Усещате ли как постепенно думичката Устойчиво се употребява все по-често? Докато се превърне в приет закон и в норма от която няма да измъкване . Начина на налагане на нормата и на прокарване незабележимо ни е познат. Познати са ни и авторите. Съветвам Всички Българи , които искот да се защитят и предпазят - да четат и да се образоват. На път зме тотално да ни отнемат всико СЪБУДЕТЕ СЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още