Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Регресивна ли е данъчната система в САЩ?

За първи път през последните сто години работническата класа плаща по-високи данъчни ставки от милиардерите

Регресивна ли е данъчната система в САЩ?

Снимка: gettyimages

Ето кратък тест на вашите преценки за стойността. (Няма правилен отговор.) Ако свободните пазари започнат да разпределят все по-неравномерно доходите преди данъци, трябва ли правителството да го пренебрегне, смекчи (като направи данъчната система по-прогресивна) или изостри (като я направи по-малко прогресивна)?

Още по темата
Въпросът не е хипотетичен. И може да се изненадате, като научите, че политическата система на САЩ даде ясен отговор: Изострете неравенството, пише за Wall Street Journal Алън Блайндър, професор по икономика в Принстънския университет и бивш заместник-председател на Федералния резерв.

През септември Статистическото бюро на САЩ публикува два важни доклада, съдържащи данни за неравенството. Първо излезе годишният доклад за бедността и неравенството в доходите, базиран на текущото изследване на населението, който показа, че неравенството през 2018 г. е на косъм от рекордната 2017 г. Този факт не предизвика особено отразяване.

Но медиите обърнаха внимание около две седмици по-късно, когато бюрото публикува различни данни, този път от изследване на американската общност, показващи, че неравенството през 2018 г. е надхвърлило максимума от предходната година. Новият рекорд привлече интереса.

На пръв поглед сякаш имаме противоречиви данни: Една мярка за неравенството сочи нагоре, а другата - надолу. Но разликите между двете мерки са миниатюрни. И според двете неравенството в доходите в Америка сега е на, или малко под, своето най-високо ниво. Същественият факт е, че неравенството се увеличава почти 40 години. Дали върхът е настъпил през 2017 или 2018 г. е без значение.

Какво да кажем за прогресивността на данъчната система? Двама икономисти от Калифорнийския университет, Бъркли, Еманюел Саез и Габриел Зукман, току-що издадоха важна нова книга „Триумфът на несправедливостта: Как богатите избягват данъците и как да ги накараме да плащат.“ Може би най-смайващата констатация е следната: „За първи път през последните сто години работническата класа плаща по-високи данъчни ставки от милиардерите."

Помислете върху това за момент. Може би си спомняте как Уорън Бъфет се оплакваше, че плаща по-ниска средна данъчна ставка от секретарката си. Очевидно не беше единствен.

Достигането до този извод отне много изчисления. Федералният данък върху доходите на физическите лица, който получава най-голямо внимание, със сигурност е прогресивен. Но Саез и Зукман отидоха отвъд тази мярка в анализа си. Те положиха много усилия, за да оценят всички федерални, щатски и местни данъци (включително силно регресивните данъчни намаления на Тръмп) и да отнесат към акционерите данъчните плащания на корпорациите. Тази последна корекция е от решаващо значение, тъй като повечето ултра богати печелят парите си от инвестиции, а не от заплати.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
1
 
1
 
20
Бидонойл до: Mit1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
За най-едрия бизнес вече казах в предишен пост - ако искате го бесете и колете. Той е раковото образувание на капитализма.
0
 
4
 
19
Mit1 до: Бидонойл
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Това описание за бизнеса и държавата, което си дал го подкрепям. НО, има едно голямо НО. То важи за определен бизнес - най-вече малък и среден. При големия бизнес нещата се обръщат.

Също така не важи за покровителствения бизнес (независимо дали е малък, среден или голям). Покровителствения бизнес е този, зад който седят политици, кметове, разни лобиращи кръгове и т.н. Този бизнес с лекота печели пари, поръчки, взима най-апетитните места, независимо дали става дума за строителство, туризъм, търговия и т.н. На този бизнес изобщо не му пречи, това че плаща данъци и осигуровки, ако ще и да са огромни. Всичко това е поради простата причина, че *** огромни пари с лекота.
2
 
2
 
18
Бидонойл до: khao
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Явно емоциите ти пречат да мислиш логично. В действителност е точно обратното. Държавата краде от бизнеса. Ако бизнеса го нямаше, единствения начин по който държавата би могла да се финансира е като си продава ресурсите. Бизнесът е този, който създава добавената стойност, с което прави държавата по-богата, той е който храни мнозинството от гражданите, всъщност той храни всички. А за благодарност му конфискуват по-голяма част от печалбата под формата на данък и на всичко отгоре го карат да се чувства гузен за всичко което е постигнал.
0
 
1
 
17
khao до: Бидонойл
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
добре малко съм объркал цифрите, но не с много ето виж това за 2017
Било Бермуда, а не Бахамите :) води САЩ (Вероятно от Делауер)

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Top_10_partners_for_flows_of_extra-EU_foreign_direct_investment,_EU-28,_2017_(billion_EUR)_GL2019.png


https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/9/96/Extra-EU_foreign_direct_investment_positions%2C_by_partner%2C_EU-28%2C_2017_%28%25_of_extra-EU_total%29_GL2019.png

И питам следния въпрос, ква част от световните инвестиции идват от такива места. Това са пари без произход ... откраднати от нас!
1
 
4
 
16
khao до: Бидонойл
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
стига си писал глууупости... само ще цитирам един факт от официалната статистика, около 50% от чуждите инвестиции в ЕС идват от Бахамите!
На това ли му викаш по-слаба иконимически държава ??? За мен си е престъпление от всякъде!

Още от Анализи
Защо Камала Харис може да се окаже неудобен залък за Тръмп?