Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Рискованият път на Шотландия към нов вот за независимост

Първият министър Никола Стърджън има няколко варианта за действие, но те могат да доведат до трайна забрана или оспорване на евентуален референдум

Рискованият път на Шотландия към нов вот за независимост

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън. Снимка: архив Ройтерс

Въпреки че вървят към спечелване на изборите за парламент в Шотландия през следващата седмица, партиите, които подкрепят шотландската независимост, тръгват по опасен път към нов референдум за откъсване от Великобритания.

Първото голямо препятствие е министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън, който казва, че ще откаже втори референдум, дори ако Шотландската национална партия (SNP) запази властта си и по-широкият лагер за независимост спечели общо мнозинство на изборите на 6 май, пише онлайн изданието Politico.

Ако Джонсън се придържа към тази позиция, движението за независимост е разделено по въпроса как да го принуди да си промени мнението. Това разделение може да стигне до открита война между различни фракции, което отваря нов фронт в битката за бъдещето на областта.

В случай на нова победа на изборите SNP планира първо да призове правителството на Великобритания да признае, че партията си е спечелила демократичното право да проведе нов референдум. "Не може да има никакво демократично оправдание" за отказ от повторно гласуване, казва Майкъл Ръсел, конституционен секретар на SNP. Единственият ограничаващ фактор, подчертава той, е пандемията.

Джонсън обаче припомня, че лидерите на SNP заявиха, че последният референдум през 2014 г. е възможност „веднъж в живота“, което означава, че скоро не трябва да има друг. Аргументът на SNP, че междувременно Великобритания напусна Европейския съюз (ЕС) и това драстично променя политическия пейзаж, все пак дава някакъв път към ново допитване.

Още по темата
Опонентите на SNP също отбелязват, че това са парламентарни избори, на които избирателите ще разгледат редица политики - не само въпроса за независимостта. Всичко това означава, че консервативното правителство на Обединеното кралство е малко вероятно да одобри нов шотландски референдум.

Първият министър Никола Стърджън би предпочела да върви пак по същия път, тъй като ще премахне всякакви въпроси относно законността на друг референдум за независимост. Това би могло да бъде важно да се гарантира, че резултатът ще се счита за легитимен както в Обединеното кралство, така и в международен план.

Ако Джонсън обаче не отстъпи, Стърджън има резервен план: SNP ще прокара своя законопроект за референдум през шотландския парламент, което може да принуди Лондон да се опита да оспори мярката в съда.

Ако приемем, че британското правителство поеме по този път, Върховният съд на Обединеното кралство ще реши дали шотландските законодатели имат законодателната компетентност да одобрят референдум за отделяне. Проблемът за Стърджън: Подобна преценка може да доведе до решение, което да извади тази опция завинаги.

„Правният въпрос е истински спорен, но по никакъв начин не бих казал, че е предрешено заключение, че шотландското правителство ще спечели подобно дело“, казва Айлийн Макхарг, професор по публично право в университета в Дърам.

Има и още един елемент на риск. В очакване на приемането на законодателството на SNP или в хода на изслушване на Върховния съд правителството на Обединеното кралство може просто да измени конституцията, така че референдумът да излезе извън компетентността на шотландския парламент, казва още тя.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Какви данни за инфлацията ще накарат Фед да промени курса си?