IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трудно ще надделеят над Китай без помощта на Европа

Ако достатъчно европейци споделят притесненията на Вашингтон относно Пекин, западният съюз ще остане незаобиколима сила

08:49 | 04.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Как ще изглежда трансатлантическият съюз в свят, фокусиран върху индо-тихоокеанския регион? Това е въпросът, който преследва Европа повече от непредсказуемата дипломация на президента на САЩ Доналд Тръмп. По време на студената война защитата на Европа от съветската агресия беше най-важният външен политически приоритет на Вашингтон. Това не означаваше само, че САЩ разполагаха войски в Европа. Вашингтон вземаше насериозно европейските мнения, ангажираше се с европейците, сключваше сделки с тях и беше готов да направи отстъпки, за да запази единството на алианса, пише Уолтър Расъл Мийд за Wall Street Journal. 

Ясно е, че това се промени. Следващият американски президент може да не споделя недипломатичните инстинкти на Тръмп или неговия афинитет към привържениците на Brexit, като Найджъл Фараж, и антибрюкселски фигури като премиера на Унгария Виктор Орбан. Но дали бъдещият американски президент ще се включи в ритуалните церемонии на дипломатически консултации с различните канцлери, президенти, комисари и висши представители, които европейците толкова обичат? Когато най-неотложните външнополитически грижи на Америка са свързани с изглаждането на японско-корейските спорове или изправянето срещу Китай в Тайванския пролив, колко важна ще бъде Европа? Когато Европа се обади на Вашингтон, ще вдигне ли някой телефона?

Французите обичат да казват, че са тихоокеанска държава благодарение на Таити и други бивши колонии. Необходимо е обаче нещо повече от няколко острова, колкото и идилични да са те, за да бъдеш сериозен фактор в тихоокеанската политика. От военна гледна точка европейските сили - и самият НАТО - няма да играят голяма роля в индо-тихоокеанската зона. Нито пък европейската идеология или Европа като модел ще имат голяма привлекателност там. Спомените за колониализма са твърде силни и много азиатски страни гледат на европейския социален модел, отличаващ се е бавен растеж и висока регулация, като на капан, който трябва да се избегне, а не като цел, която трябва да бъде постигната.

И все пак с подема на Китай се формира нов трансатлантически консенсус. Германският канцлер Ангела Меркел, в една от редките си погрешни политически стъпки, реши през октомври да разреши на китайския телекомуникационен гигант Huawei да доставя компоненти за 5G интернет мрежата в Германия. Американците отправиха обичайните протести и заплахи, които бяха отхвърлени по обичайния начин. Но въпросът не свърши дотук. Делегатите на конференцията на партията на Меркел (ХДС) се разбунтуваха и приеха резолюция, която би могла да доведе до гласуване в Бундестага за блокиране участието на Huawei в германската 5G мрежа. Изтъкнати социалдемократи, лявоцентристката партия, коалирана с християндемократите на Меркел, са съгласни, че на китайските компании не могат да бъдат поверени германските данни.

Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Истината е, че нищо не се знае. И едната, и другата страна имат своите плюсове и козове в ръкава. Точна тази непредвидимост и неяснота кой ще победи и на къде ще тръгнат действията прави прогнозата, че тази работа ще е дълга и тегава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
не бъди толкова сигурен, време беше света да слезе от разходите на САЩ, няма как без сърдите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
Китай вече изпуска много въздух, ако не подпишат сделка през 2020 ще глътнат съдбоносната вода на краха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
С тая политика САЩ са обречени ,създават общ фронт на всички срещу тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 4
michaelis18
преди 4 години
ми да потъват ве, еббалл съм ги и у некадърниците дет изпотрошиха света за 30 години, за тва са ше плащат и ше *** нищо никой нема им помага на тия таласъми да се опраят тъкмо и тоя тиквенник нема преписва повече простотии от там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
САЩ искат тотално господство. А, Европа е потенциална опасност за това. Разбира се, ЕС има да извърви дълъг път, за да се стабилизира и да представлява истински сплотен геополитически и икономически съперник на САЩ. Но, все пак са най-близкият след Китай такъв. Така, че не пречи на САЩ от време на време да сложи по някой и друг прът в колелото на ЕС, примерно Брекзит, Гърция, Сирия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Източник bloomberg:https://***.bloomberg.com/news/articles/2019-12-02/opec-gambles-that-u-s-shale-s-golden-age-is-over?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
Бидонойл
преди 4 години
Брей, доживях да видя как цитираш "либepacтката" медия Блумбърг. До не си решил да сменяш отбора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Светът потъна във вселенска скръб! Край на златния век на шистовата революция в САЩДата на публикуване: 04 12 2019, 07:45Златният век на американската шистова революция наближава към края си, пише Bloomberg, позовавайки се на прогнозите на ОПЕК и други участници в петролния пазар. Очаква се през 2020 г. ръстът на производството на петрол в САЩ да се забави рязко, поради което ОПЕК може да увеличи собственото си производство на черно злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още