IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трудно ще надделеят над Китай без помощта на Европа

Ако достатъчно европейци споделят притесненията на Вашингтон относно Пекин, западният съюз ще остане незаобиколима сила

08:49 | 04.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Сближаването между европейските и американските възгледи за Китай обаче далеч не е завършено. Франция отказа да изключи Huawei от 5G програмата си, а други европейски правителства, както и много европейски компании, все още гледат на Китай през розови очила. Но мненията се променят. Подобно на американците, европейците симпатизират на хонконгското движение за демокрация и са ужасени от отношението на Пекин към тибетците и уйгурите. През последната година Федерацията на германските индустрии отправи остри критики към китайските бизнес практики.

Има още една сила, която тласка американците и европейците по-близо едни към други: Владимир Путин, който изглежда се е примирил с незавършеността на съюза с Китай. Подривната политика на Русия в Европа, варираща от анексията на Крим до усилията за повлияване на европейските избори чрез дезинформация, винаги е страдала от липса на пари, което е проклятието на руските властови домогвания. Възприятието, че руската дейност в Европа е по-скоро неприятност за САЩ, отколкото стратегическа заплаха, се наложи в някои неоизолационистки кръгове. Но тъй като Китай прави големи инвестиции в Гърция и в Южна и Източна Европа, това схващане може да се промени. Колкото по-близо са Русия и Китай, толкова по-важни са проблемите на Европа с Русия за фокусираната върху Китай външна политика на САЩ.

Индо-тихоокеанският регион не е Лас Вегас - това, което се случва там, не остава там. Тъй като икономическият, политическият и военният обхват на Китай се разширява в Африка, Латинска Америка и Близкия Изток, европейските, както и американските интереси ще бъдат засегнати. Усилията на Китай да изнесе своя метод на авторитарно управление, подкрепено от високотехнологично наблюдение, ще представляват сериозна заплаха за визията на отвореното общество, която европейците и американците до голяма степен споделят.

Човек мрази да казва нещо толкова очевидно, но световната политика е глобално начинание. По време на Студената война основният фокус на Америка беше върху Европа, но Япония и Южна Корея бяха важни съюзници, без чиято подкрепа и съвет Студената война щеше да бъде много по-трудна за спечелване.

Истинският въпрос не е дали САЩ ще приемат твърде сериозно проблемите на индо-тихоокеанския регион и ще загърбят старите си съюзници в Европа. Въпросът е дали американците и европейците ще осъзнаят глобалния характер на предизвикателствата пред тях.

Аз съм оптимист за това. Американците, които най-добре разбират потенциалните заплахи, произтичащи от Китай, също знаят, че без помощта на Европа ще бъде трудно и може би невъзможно да надделеят. Колкото по-твърдо американците мислят за Китай, толкова повече ще ги е грижа за Европа. Ако достатъчно европейци споделят притесненията на САЩ относно Пекин, западният съюз ще остане незаобиколима сила, въпреки че политическият център на тежестта в света се измества към индо-тихоокеанския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Истината е, че нищо не се знае. И едната, и другата страна имат своите плюсове и козове в ръкава. Точна тази непредвидимост и неяснота кой ще победи и на къде ще тръгнат действията прави прогнозата, че тази работа ще е дълга и тегава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
не бъди толкова сигурен, време беше света да слезе от разходите на САЩ, няма как без сърдите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
Китай вече изпуска много въздух, ако не подпишат сделка през 2020 ще глътнат съдбоносната вода на краха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
С тая политика САЩ са обречени ,създават общ фронт на всички срещу тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 4
michaelis18
преди 4 години
ми да потъват ве, еббалл съм ги и у некадърниците дет изпотрошиха света за 30 години, за тва са ше плащат и ше *** нищо никой нема им помага на тия таласъми да се опраят тъкмо и тоя тиквенник нема преписва повече простотии от там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
САЩ искат тотално господство. А, Европа е потенциална опасност за това. Разбира се, ЕС има да извърви дълъг път, за да се стабилизира и да представлява истински сплотен геополитически и икономически съперник на САЩ. Но, все пак са най-близкият след Китай такъв. Така, че не пречи на САЩ от време на време да сложи по някой и друг прът в колелото на ЕС, примерно Брекзит, Гърция, Сирия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Източник bloomberg:https://***.bloomberg.com/news/articles/2019-12-02/opec-gambles-that-u-s-shale-s-golden-age-is-over?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
Бидонойл
преди 4 години
Брей, доживях да видя как цитираш "либepacтката" медия Блумбърг. До не си решил да сменяш отбора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Светът потъна във вселенска скръб! Край на златния век на шистовата революция в САЩДата на публикуване: 04 12 2019, 07:45Златният век на американската шистова революция наближава към края си, пише Bloomberg, позовавайки се на прогнозите на ОПЕК и други участници в петролния пазар. Очаква се през 2020 г. ръстът на производството на петрол в САЩ да се забави рязко, поради което ОПЕК може да увеличи собственото си производство на черно злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още