Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Швеция ли е бъдещият модел на съжителство с Covid-19?

Изглежда, че другите страни забавят смъртните случаи, но с риск от по-голямо огнище, след като разхлабят мерките

Швеция ли е бъдещият модел на съжителство с Covid-19?

Снимка: Getty

Американската левица от години криворазбира Швеция, представяйки нейната значително либерализирана икономика като социалистическа утопия. Сега неразбирането се насочи в обратна посока, след като прогресивните кръгове се притесняват от предполагаемото приоритизиране на икономиката пред живота в подхода спрямо Covid-19, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Докато съседите на Швеция и останалата част от Европа налагаха строги ограничения заради пандемията, Стокхолм предприе сравнително разхлабен подход. Той се фокусира върху тестването и изграждането на здравен капацитет, като разчита на доброволното социално дистанциране, което самите шведи приеха.

Страната не е съвсем без ограничителни мерки. Да, ресторантите и баровете остават отворени, но само за сервиране на маса. По-младите ученици все още посещават училищата, но университетите преминаха към дистанционно обучение. Събиранията на повече от 50 души са забранени, заедно с посещенията на домове за възрастни хора. Дори при сравнително разхлабените правила, пътуванията в страната намаляха с около 90% през Великденския уикенд.

Властите твърдят, че стратегията на страната - която е подобна на тази на Обединеното кралство преди то да обърне рязко курса през март - е да ограничава вируса дотолкова, доколкото да не претоварва здравната система. Андерс Тегнел, главният епидемиолог на Швеция, заяви, че страната не се опитва активно да изгради широк имунитет. Но той прогнозира в края на април, че „можем да постигнем стаден имунитет в Стокхолм за няколко седмици“. Някои британски служители в областта на общественото здравеопазване също клоняха към по-малко ограничителни мерки, преди лидерите на страната да наложат строга блокада.

Това е важен контекст, тъй като Швеция е критикувана заради сравнително високия си процент на зараза и смъртност. Страната от 10 милиона души има 22 721 потвърдени случая и 2 769 жертви. Сравнете това с 240 смъртни случая във Финландия, 214 в Норвегия и 493 в Дания - държави с население под шест милиона. Шведските данни изглеждат много по-лоши, но властите казват, че вече се стабилизират.

Швеция е категорична, че се стреми към „устойчива“ стратегия, която може да практикува, докато се намери ваксина или лек, и която същевременно е икономически поносима. Страните с наложени блокади засега сравнително са овладели вируса, макар и вероятно с по-малка степен на широк имунитет сред населението. Изглежда, че те забавят смъртните случаи, но с риск от по-голямо огнище, след като разхлабят мерките, ако се окаже, че няма лечение. Във всеки случай няма да знаем с месеци или години дали Швеция е избрала по-добрия вариант по отношение на изгубените животи.

„Важното е да се уверите, че държите болестта под контрол, така че системата за здравеопазване да не е претоварена“, отбеляза генералният директор на шведската агенция за обществено здраве. "Досега го постигаме."

Вече знаем, че реакцията спрямо вируса не беше перфектна. Въпреки забраната да се посещават старчески домове Швеция не успява да защити възрастните хора. Данните, публикувани наскоро, показват, че от 1 406 смъртни случая от вируса в Стокхолм 630 са били установени в приютите. Повече от 500 такива институции са имали поне един потвърден случай, въпреки че безопасното управление на тези домове беше проблем в Швеция много преди появата на Covid-19.

Тенгел каза, че шведският модел приема, че Covid-19 няма да изчезне, като епидемиологът получава известна подкрепа от неочаквани места. „Ако искаме да достигнем нова нормалност, по много начини Швеция представлява бъдещия модел“, заяви неотдавна служителят на Световната здравна организация Майкъл Райън. „Ако искаме да се върнем към общество, в което нямаме блокади, тогава обществото може да се наложи да се адаптира за среден или потенциално по-дълъг период от време.“

Швеция, дълбоко вплетена в световната икономика, за съжаление показва, че известна икономическа болка, причинена от пандемията, е неизбежна. Централната банка на страната прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 6,9%-9,7% през 2020 г., в зависимост от това колко дълго се задържи вирусът. Съседите й очакват подобни числа. Безработицата в Швеция може да нарасне до 8,8%-10,1%, спрямо 7,2% днес. Страната се надява, че икономиката й може да нарасне по-бързо, след като бъдат премахнати по-малко строгите ограничения.

Никой не знае коя стратегия за смекчаване ще спаси най-много животи, като същевременно нанася най-малко икономическа вреда. Но бързането да осъдим Швеция не ни помага. Американските губернатори трябва да изучат шведския модел, след като започнаха да разхлабват блокадите в повечето щати.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Как Brexit може да укрепи Запада?