Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Сложните пътища на лобистите в ЕС

Ротационните председателства на ЕС са основна цел на корпоративните лобисти

Сложните пътища на лобистите в ЕС

Снимка: Ройтерс

Брюксел обикновено се счита за лобистки рай. В столицата на Белгия има цели опашки от критични НПО-та, които водят до различните лобистки служби и се опитват да оказват въздействие върху политиките на ЕС.

Но наистина ли влиянието на лобистките офиси върху политиката на ЕС е толкова голямо, колкото често се твърди?

Публикувано изследване на лобистката дейност в ЕС показва много по-диференцирана картина. Според това проучване, подготвено и публикувано от холандската НПО „Обсерватория на Европа“  в сътрудничество с Европейската федерация на синдикатите (EPSU)  Attac Österreich и LobbyControl, държавите членки на ЕС играят централна роля в лобизма на ЕС.

Под влияние на корпорациите държавите били „отвличани“ и действали по въпроси на ЕС по-скоро в техен интерес, отколкото в обществен интерес на своите граждани и целия ЕС.

Много от начините, по които държавите членки влияят върху вземането на решения в ЕС, са неизвестни и не са прозрачни, нито добре проучени. Докладът предоставя нов поглед за това как държавите членки действат като посредници за корпоративните интереси.

В често фолклористични представи на лобирането правителствата на държавите членки не се явяват като лоби канали. Заслугата на това проучване е, че проучва, анализира и демонстрира тази по-малко известна лобистка роля на правителствата.

Ротационните председателства на ЕС са основна цел на корпоративните лобисти. Така например проучването показва как холандското председателство през 2016 г. защитава както интересите на отбранителната промишленост, така и концепцията за "иновационен принцип", разработен от корпорациите (противно на „принципа на предпазливост"), подкопавайки по този начин предпазните подходи. Освен това изглежда, че корпоративното спонсорство на ротационните председателства стават стандартни практики.

Брюкселските лоби агенции предлагат на бизнеса специфични услуги, които да им помогнат за влияние над държавите членки. Пример за това е ежегодният форум за газта на FleishmanHillard за служители на министерствата на държавите членки. Този форум е от полза за  индустриалната асоциация GasNaturally, лобистки форум за големи газови компании като Shell, Total и RWE.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Тръмп греши, че обезценката на еврото ще помогне на Европа