Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Сорос: Сега е правилното време за вечни облигации

Доскоро подкрепях издаването на безсрочни облигации на ЕС, а не на държавите членки, но това не е възможно при настоящите обстоятелства, пише инвеститорът

Сорос: Сега е правилното време за вечни облигации

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Това не са нормални времена. Пандемията от Covid-19 създаде извънредна ситуация, тъй като властите не успяха да я овладеят достатъчно бързо, за да предотвратят глобалния икономически шок. Благодарение на забележителната демонстрация на сила в епидемиологията и медицината пандемията скоро ще бъде под контрол, пише в свой коментар за германския всекидневник Handelsblatt Джордж Сорос.

Различни ваксини ще бъдат широко достъпни в рамките на една година. Междувременно обаче вирусът нанесе икономически щети, по-лоши от финансовата криза след 2008 г. и това изисква твърда икономическа стратегия.

За съжаление, мерките, предприети от европейските политици, почти не бяха от полза. Причините за този провал могат да бъдат проследени до сложните отношения между централните органи на ЕС и неговите държави членки, пише Сорос.

Милиардерът признава, че отдавна е привърженик на вечните облигации. Това са облигации, които никога не трябва да се изплащат; трябва да се плаща само годишната лихва. Това може да звучи и като радикална идея за мнозина, но вечните облигации се използват от векове.

Великобритания издаде неограничени облигации, така наречените „Consols“, през 1752 г., а по-късно също използва неограничени „военни облигации“ за финансиране на наполеоновите войни. Съединените щати издават Consols през 1870-те години. Всъщност първите безсрочни облигации, емитирани от холандците през 1648 г., за да поддържат своите диги, все още са неизплатени; годишните лихвени плащания по тях обаче са толкова ниски, че едва ли някой знае за тяхното съществуване.

Вечните облигации трябва да бъдат въведени сега, след като международните лихвени проценти не могат да падат повече. Това би означавало, че това предимство ще бъде постоянно. Те могат да бъдат въведени постепенно, за да позволят на финансовите пазари да се запознаят с новия инструмент на финансовия пазар. Това не е проблем, тъй като недатираната облигация може лесно да се продава на траншове, пише още Сорос.

„Доскоро подкрепях издаването на безсрочни облигации на Европейския съюз, а не на държавите членки. Разбирам, че това не е възможно при настоящите обстоятелства. Въпреки редица големи политически пробиви ЕС не разполага с достатъчно данъчни приходи, за да осигури този вид фискални стимули, които биха били необходими за справяне с пандемията.

Още по темата

За да имат ефективна финансова политика в отговор на пандемията, европейските правителства трябва да разширят собственото си пространство за маневриране. Поради тази причина отделните държави трябва да издават вечни облигации, за да финансират разходите за борба с Covid-19, пише още инвеститорът милиардер.

Въпреки че не бе забелязано от широката общественост, Европейската централна банка (ЕЦБ) вече въведе безсрочни облигации. ЕЦБ купи огромни количества държавни облигации като част от програмата си за количествено облекчаване. Експертите знаят, че ЕЦБ няма друг избор, освен да запази този дълг завинаги.

Пазарната продажба на натрупаните облигации може да причини прекомерни пазарни сътресения, пише Сорос. Принуждаването на правителствата да ги изкупят обратно никога не би било осъществимо, тъй като би създало невъобразими финансови затруднения. Вместо това облигациите, притежавани от ЕЦБ, просто ще бъдат заменени с новоиздадени държавни облигации, когато им свърши падежът. Това преразпределение може да продължи вечно. По този начин количественото облекчаване на практика превърна срочните облигации във вечен дълг, пояснява още милиардерът от унгарски произход.

Има голяма разлика между вечните облигации, емитирани директно от правителствата, и вечния дълг, който се получава индиректно. Ако европейско правителство емитира вечни облигации, то ще фиксира ниските лихвени проценти завинаги. И обратно, ако правителството емитира нови традиционни облигации, за да попълни притежаваните от ЕЦБ облигации с падеж, може да се наложи да плати по-високи лихвени проценти.

Постоянните облигации, емитирани директно от европейските правителства, имат още едно изключително важно предимство: процесът е по-демократичен. В момента вечните облигации се създават от ЕЦБ, институция, която не действа под пряка отговорност спрямо електората на която и да е държава членка, пояснява Сорос.

„ЕЦБ се ръководи от строг мандат: поддържане на дългосрочна ценова стабилност в еврозоната. Това не е мандатът, който би трябвало да определя решенията за финансова политика на европейските правителства при извънредната ситуация  с Covid-19. Те са задължени пред своите граждани да се противопоставят на тази извънредна ситуация с всички необходими средства. Това включва издаване на безсрочни облигации поради присъщите им предимства“, заключава Сорос.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
6
 
1
 
17
scott до: korn
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
*** нет, найн и нихт!Щеше да е така, ако беше наредил с вакцината на астразенека!РАЗГЛЕЖДАЙ ВАКЦИНАЦИЯТА КАТО ИНСТРУМЕНТ ЗА ОЩЕ КОНТРОЛ НАД ГОИТЕ! Правиш ги луди, отчуждаваш ги, караш ги да се страхуват - значи се лесни за използване и убиване.Вакцинацията на путин е с цел: още крепосни за негово лично ползване, откъснати от останалия вакциниран свет. се едно, останалия свет приема католицизъма, а путин - варварин. веднага приема православието, за да избегне религиозна война и да покаже ясно неговите овци. Спутник форевър.
3
 
2
 
16
korn до: ing5rov
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ще се опитам. Значи, ако евреите са със нас са от добрите, ако са срещу нас са от лошите. Както в началото на войната-руснаците и нацистите са съюзници, разделят си държава, трепят евреи, после са врагове. Още един въпрос-тебе те разбирам повече от Вовата. Путин като нареди ваксинация в Русия, значи ли това че е пионка на Гейтс и Сорос?
4
 
2
 
15
scott до: korn
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ше се опитам ти внесем светлина!Путин иска целио свет за россиа. За целта има следните оръжия на разположение: войни и сила, шантаж, изнудване, убийства, твърда ръка и силен лидер. Сороз го прави хахав! Цела година воурожение, угрози, атака и завоевание се ОБЕЗЦЕНЯВАТ с едно сороско движение на борцата. И в резултат - нема с кво да плати на лейтенантите си за пролената кръв. налага се идиологическая обработка, фалшь, лжи и манипуляции, за да навие некой за следавща битка в негова полза. Сороз е ного омразен щот притежава оружието на парите и дългата ръка, която идва с това. Как смее тоз крепостен да не предоставя сичките си пари на государя при първо поискване? Ей затва го мразат сички русофили.........Ше питаш що не мразат друг кат него, бъфет например. Е, сороз и никой друг победи путиновите пионки в източна европа, че и ги намайдани. СЕГА СТАНА ЛИ ЯСНО? Как ше свърши сичко туй? мечтат на путин е сороз, кат дянков, един ден да "поработи" и за него. Ако не - смерт страшная будет. *** мож на товарища путина първо да му се случи, ей така, от ковид..........МУАХАХАХАХАХАХ
0
 
4
 
14
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
ралавницо сороска, ше живееш вечно,а?
4
 
1
 
13
ing5rov до: korn
преди 8 месеца
Рогов , напъни си гънките на последния етаж и опитай да разбереш ... "Русия всяка година организира велик военен парад в чест над победата над нацизма"нацистите бяха врагове и убийци на руския народ ... има евреи и евреи ... тия от типа на Сорос , Ротшилд , Баруха и т.н. ще си получат заслуженото ... за съжаление в другия свят !

Още от Анализи
Европа няма да се превърне във военна сила. Не й и трябва!