IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното възстановяване може би премина пика си

Делта вариантът и недостатъчната ваксинация тормозят регулаторите

11:18 | 30.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тъкмо бяхме свикнали с идеята за глобално икономическо възстановяване - експанзия, изпълнена с впечатляващи числа, наблюдавани веднъж на няколко десетилетия. Жалко, че тя може би вече е достигнала своя връх, пише Дениъл Мос за Bloomberg.

Изглежда, че проблемите се крият точно под повърхността на прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), показващи цветущо състоянието на нещата в големите търговски сили. Глобалният брутен вътрешен продукт ще нарасне с 6% тази година - прогноза, непроменена спрямо април - според актуализацията на МВФ на неговите Световни икономически перспективи. Това все още би бил най-добрият резултат от четири десетилетия и сериозен отскок от срива от 3,2% през 2020 г.

Защо просто да не приемем положителните новини? Като се има предвид бързото разпространение на делта варианта на Covid-19, това вероятно е най-доброто, което можем да направим. Това също е промяна в тона след месеци ъпгрейди от международни институции, инвестиционни банки и индустриални групи. Докато МВФ довършваше доклада си, германският институт Ifo заяви, че водещият показател за бизнес доверието в Европа неочаквано се е понижил през юли. Южна Корея, голям износител на технологии, който обикновено се смяташе за икономическа звезда в ерата на пандемията, отчете леко разочароващ растеж през второто тримесечие, докато оптимизмът на потребителите спадна през юли.

Дали световната експанзия прави пауза или се сблъсква с по-сериозни ветрове има голямо значение. Борбата срещу Covid не е спечелена, което прави времето особено неподходящо за забавяне.

МВФ също предложи отрезвяващо мнение за това как този отскок е разпръснат. Развитите икономики като САЩ и Европа, не толкова отдавна подигравани за „склеротичните” си темпове на растеж, се справят по-добре от много развиващи се пазари, известни преди с огромна възвръщаемост. Очаква се тази година Америка да отбележи най-силния си растеж, откакто Роналд Рейгън бе в Белия дом. Великобритания отчете най-големия скок сред големите икономики и се очаква да се разшири със 7%. Китай продължава да се справя добре, макар че нещата не са както преди. Неговият БВП ще се повиши с 5,7% през 2022 г. спрямо 8,1% тази година, смята МВФ.

Вината за относително по-слабите прогнози за развиващите се пазари е на новия делта вариант и ниската ваксинация, заедно с по-голямата фискална и монетарна мощ, достъпна за Запада и Япония. Голяма част от Югоизточна Азия има трудности, а Индонезия се превърна в глобален епицентър на инфекции. Перспективите пред Индия също бяха понижени.

Подобно на повечето централни банки, МВФ очаква скокът на инфлацията да бъде временен, отразяващ скоростта на цялостния икономически отскок и тесните места в предлагането, които ръстът в търсенето предизвика. Съдържащият се въпрос, при експанзия, която може би е достигнала пика си и при бушуващ делта вариант, е дали би било грешка за регулаторите да оттеглят стимулите? Прозорецът за нормализиране на лихвите може би се затваря - ако някога е бил наистина отворен. С неовладяна пандемия е логично да се върви бавно към края на почти нулевите ставки и количественото облекчаване.

Дори във Великобритания аргументите за голямо увеличение на разходите по заемите са спорни. Гъртян Влиеж, напускащият член на Комитета по парична политика на Английската централна банка, призова за предпазливост в прощалната си реч. „Делта вариантът все още причинява здравни и икономически щети, както във Великобритания, така и в останалия свят“, каза той пред Лондонското училище по икономика. „Ще остане подходящо да се запази настоящият монетарен стимул поне още няколко тримесечия, а вероятно и по-дълго. Дори когато стане необходимо, няма да има нужда от много затягане”, посочи още Влиеж.

Делта вариантът може да помрачи икономическите резултати и в развитите страни. Регулаторите по целия свят разглеждаха Австралия като един вид лаборатория за успех. Изглеждаше, че страната е на път да се върне в това щастливо състояние на нирвана, след като излезе мощно от рецесията, предизвикана от Covid в края на миналата година. Резервната банка на страната дори обяви началото на намаляване на покупките на облигации. Но вирусът се върна като заплаха след неуспешната ваксинация. Затварянето в Сидни бе удължено с един месец.

Дори тези, които имат възможност да печатат пари, нямат думата по време на този цикъл. Владее болестта. Би било глупаво да се отрекат ползите от годината на отскок, въпреки всичките й недостатъци и неравности, но пикът във възстановяването не означава, че проблемът е решен. Далеч от това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още