Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Този път Китай няма да може да изнесе на рамене глобалната икономика от рецесия

Сега САЩ може да са в по-добра позиция да направят това, посочва икономист

Този път Китай няма да може да изнесе на рамене глобалната икономика от рецесия

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Възраждането на световната икономика през тази година няма да бъде лесно. Но ще бъде още по-трудно, ако Китай, локомотивът, издърпал икономиката от последната голяма авария, не предостави допълнителна подкрепа, пише в. Wall Street Journal.

По време на финансовата криза през 2008-2009 г. нарастващото търсене на суровини и други стоки от страна на Китай даде тласък на растежа в целия свят, подкрепяйки възстановяванията на места като Бразилия и Германия. Някои страни, като Австралия, избегнаха рецесията почти изцяло благодарение на търговията с Китай. 

Още по темата

Азиатската супер икономика този път обаче не е готова да помогне до такава степен. Въпреки признаците за солиден икономически „отскок“ напоследък китайската икономика беше засегната много по-силно от пандемията от коронавирус, отколкото през 2008-2009 г., което ограничи способността ѝ да „измъква“ други държави от рецесията, предизвикана от патогена.

Китай проявява повече сдържаност към стимулиращите разходи в сравнение с минали икономически спадове. Освен това страната е постигнала по-голяма самостоятелност в редица отрасли, което означава, че Китай вече е по-малко склонен да купува от вън.

Томас Нюербергер, главен изпълнителен директор на германския концерн ebm-papst Group, заяви, че търсенето от страна на китайските болници и центрове за данни се възстановява. Продажбите обаче рязко паднаха за автомобилната индустрия и за китайските производители, които получават компоненти от други страни. Нюербергер очаква предпазливостта сред китайските потребители и бизнеса да помрачат растежа, намалявайки шансовете за V-образно възстановяване.

„Това, което се случи през 2008-2009 г. няма да се повтори през 2020 г. по отношение на подкрепата на Китай“, заяви Тило Бродман, изпълнителен директор на German Mechanical Engineering Industry Association.

И все пак Китай вероятно ще постигне най-значимия икономически растеж през тази година в сравнение с всички останали големи икономики. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Китай ще нарасне с 1% през 2020 г., въпреки че икономиката на страната се сви с 6,8% през първото тримесечие. Очаква се тази година икономиките на САЩ, Германия и Япония да се свият с повече от 5%.

Всеки растеж на китайската икономика - втората по големина в света - може да доведе до голяма промяна в международен план. Покупките на соя от Китай помагат на американските земеделски производители, дори и те да не достигнат нивата, обещани от Пекин по време на сключването на първа фаза от търговското споразумение през януари тази година. В Ирландия износът на свинско месо за Китай скочи с 80% през първите четири месеца тази година в сравнение със същия период на 2019 г., когато Китай се бореше с епидемията от африканска чума по свинете.

И все пак, икономистите твърдят, че търсенето в Китай не предоставя толкова голямо пространство, колкото през миналата рецесия. Някои държави вече са засегнати толкова силно, че дори солидното китайско търсене не може да ги избави от проблемите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
3
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Китай да наблегнат в/у контрола на вирусите. Всяка година всеки грип винаги тръгва от там. Да спрат да се хранят със сурови животни като прилепи, котки,кучета, риба, маймуни и каквото се сетиш още .....
2
 
4
 
3
преди 2 месеца
Не няма да е С А Щ които ще измъкне света от кризата Това ще бъде Е С -втория най голям пазар в света Следете внимателно второто полугодие и особено четвъртото тримесечие на икономиката на Европа
3
 
5
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Гладна кокошка, просо сънува. Намам време да чета статията, но директно ти казвам какво трябва да пише в нея - китаското икономическо чудо, като всяко чудо, чудо за три дни(десетилетия). Ако искаш направи спавка с японското, корейското, тайванското и други азиатски икономически чудеса. Такава ще е съдбата и на предстоящото индийско.
1
 
5
 
1
0pk
преди 2 месеца
Е, и Индия ще помогне. Северняците и те има с какво да допринесът. Ролята на американците е - да пушат нервно в ъгъла налагайки повсеместни санкции стимулиращи отказването от долара и да повтарят непрестанно, че китай е втората по големина икономика. Скоро инфалцията им така ще ги напомпа, че всички останали икономики вкупом няма да могат да ги задминат по БВП :D

Още от Анализи
Фондът за възстановяване на ЕС трябва да стане постоянен