IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В повратна точка ли е бизнес цикълът по света?

Критичният въпрос е дали инвазията и санкциите ще влошат неблагоприятните тенденции в икономиката достатъчно, за да я тласнат към рецесия

16:38 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

„Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голяма е вероятността от рецесия“. Това коментира главният изпълнителен директор на търговеца на стоки Vitol на конференция на бизнес лидери, организирана от Financial Times.

Рисковете от рецесия вече бяха повишени преди нахлуването на Русия в Украйна. Последвалият скок на цените на суровините и прекъсването на веригите на доставки влошиха неблагоприятните икономически тенденции, пише Ройтерс.

Рецесиите са трудни за прогнозиране или идентифициране дори и за най-добрите научни изследователи на бизнес цикъла. В по-голямата си част рецесиите са причинени от сложно взаимодействие между производството, заетостта, цените, разходите, производителността, лихвените проценти и кредита, наред с други променливи, а не от един външен шок, например скок в цените на петрола.

Такъв ценови шок обаче може да действа като повратна точка, ако бизнес цикълът вече е станал податлив на спад, какъвто вероятно беше случаят в началото на 2022 г.

Преди нахлуването на Русия в Украйна основните икономически и финансови показатели рисуваха смесена картина за състоянието на бизнес цикъла в САЩ. Показателите за производството и заетостта бяха силни, което предполагаше, че е малко вероятно да има рецесия за поне още шест до 12 месеца, но показателите за цените и доходите бяха по-песимистични.

Производството в САЩ се увеличава с почти 1,2% през трите месеца от ноември до февруари, според Федералния резерв, което означава, че икономиката е имала силен положителен импулс. Производителите отчетоха подобрение на бизнес условията, като съставният показател на Института за управление на доставките (ISM) достига 58,6 пункта през февруари.

Индексът ISM е доста над прага от 50 пункта, което е сигнал за разширяване, а не за свиване, въпреки че намалява спрямо пика, достигнат през лятото на 2021 г.

Броят на работните места извън селското стопанство се увеличава с повече от 1,7 млн. между ноември и февруари, тъй като предприятията се отварят отново и ускоряват наемането след коронавируса и края на блокадите.

Основните потребителски цени на стоки, различни от храни и енергия, обаче поскъпват с годишен темп от над 6% в съответствие с началото на рецесия в миналите бизнес цикли. Кривата на доходността по държавните облигации се изравнява значително и спредът между двугодишните и 10-годишните американски облигации се стеснява до нива, съответстващи в миналото с настъпването на рецесия или поне забавяне в средата на цикъла.

Реалните лични доходи без трансфери (PILT) спадат с 0,3% между октомври и януари, според данни на Бюрото за икономически анализи на САЩ, тъй като заплатите не успяват да издържат нарастването на цените.

PILT е един от набора от показатели, които се използват за идентифициране на върхове и спадове в бизнес цикъла. Тримесечният спад на PILT помага да се обясни защо настроенията на потребителите се влошават дори когато растежът на работните места продължава. Ръстът на показателя се забавя до темповете, които предвещаваха началото на рецесия през 1990, 2001, 2007 и 2020 г. и забавяне в средата на цикъла през 1995, 2005, 2012 и 2015 г.

Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още