Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Великобритания отчаяно се нуждае от растеж

Финансовият министър Риши Сунак трябва да даде приоритет на разходите в области, които биха могли да помогнат за повишаване на производителността

Великобритания отчаяно се нуждае от растеж

Риши Сунак. Снимка: Bloomberg

Дългосрочното фискално предизвикателство пред Великобритания се диагностицира лесно. Страната съчетава застаряващото си население със слаб растеж. Поддържането на устойчиви публични финанси, докато пенсионната система и здравните услуги са изправени пред нарастващо търсене, следователно ще означава по-високи данъци. Но тъй като данъчното обагане като пропорция от националния доход вече се очаква да се повиши до най-високото си ниво от десетилетия, ще има малко пространство за щедри разходи в други области. Това е рецепта за негодувание и раздразнение сред данъкоплатците в трудоспособна възраст. Единственият вариант да се избегне това е да се направи опит за вдигане на растежа, пише Financial Times в редакционен коментар.

Министър на финансите Риши Сунак, който в сряда ще представи третия си бюджет, трябва да даде приоритет на разходите в области, които биха могли да помогнат за повишаване на производителността и увеличаване на потенциалния БВП. Това означава разходи за квалификация, инфраструктура и изследвания, а не за социални и обществени услуги. Увеличените разходи за здравеопазване трябва да бъдат насочени към повишаване на ефективността и съотношението цена/качество. Стремежът на правителството за „изравняване“ на икономиката - произволно дефинирана цел за намаляване на разликите между регионите на Обединеното кралство - трябва да се съсредоточи върху намаляването на голямата разлика в производителността между южната част на Англия и останалите.

Това не означава тесен подход към производителността, фокусиране само върху авангардните технологии и вида големи физически инфраструктурни проекти, любими на премиера Борис Джонсън. Услуги като образованието - компенсиране на загубеното време поради пандемията, например - могат също да изплащат дивиденти във вид на растеж. Наистина има редица области, в които малки суми от фокусирани разходи за обществени услуги биха донесли големи ползи. Например, не би отнело много, като финансови ресурси, да се помогне за подобряване на достъпа до правосъдие и разчистване на затлачените дела в съдилищата.

Още по темата

Сунак вече видя въздействието, което по-силният от очакваното растеж оказва върху публичните финанси и способността на консервативното правителство да изпълни и двете си цели - увеличаване на разходите за обществени услуги и поддържане на балансиран бюджет. След по-бързото от прогнозираното възстановяване Службата за бюджетна отговорност (OBR) вероятно ще намали своите оценки за „белезите“ от пандемията. Повишаването на очакванията за потенциалния БВП на Обединеното кралство ще даде на финансовия министър повече свобода, като същевременно остане в рамките на спорното фискално правило за съобразяване на ежедневните разходи с данъчното облагане в рамките на три години.

Перспективите за растеж в дългосрочен план обаче представляват проблем. OBR изчислява, че потенциалният темп на растеж на Обединеното кралство сега е само 1-1,5% годишно, след десетилетие на слабо подобрение на производителността след финансовата криза от 2008 г. В комбинация с целта на Сунак за балансиране на бюджета до средата на десетилетието, това предполага само умерени увеличения или съкращения на разходите извън здравните и социалните грижи.

Срокът за постигането на балансиран бюджет трябва да бъде удължен: няма непосредствен натиск от облигационните пазари, а по-подкрепящата фискална позиция може да помогне на икономиката да се възстанови, като допълнително се намалят пандемичните белези. Сунак е основателно загрижен, че по-високите лихвени проценти ще повишат разходите за финансиране на дълга на Обединеното кралство, но те вероятно ще нарастват бавно. Всъщност много инвеститори се притесняват, че Английската централна банка ще направи „регулаторна грешка“, ако оттегли монетарната си подкрепа твърде скоро.

Това обаче не е извинение за недисциплинираност. При ограничените разходи на повечето министерства, Сунак трябва да се увери, че Обединеното кралство получава стойност за вложените пари, включително за инфраструктура и изследвания. Великобритания отчаяно се нуждае от растеж, а не от обременителни проекти.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
evlogi до: grainis
преди 1 месец
Викаш, друго си е да се казва Симеон Дянков или Владо Горанов.Слагаш един такъв и направо излиташ в космоса.
0
 
0
 
3
преди 1 месец
Нека им.Ние растежа отдавна сме го надрасли и ся не ни дреме...
1
 
0
 
2
преди 1 месец
Назначи за фин. министър човек на име Руши Сунак и после чакай растеж . На всичкото отгоре ръси бисери от сорта че УК се нуждаела от Растеж, А НЕ ОТ ПРОЕКТИ ! Че как се прави Растеж БЕЗ ПРОЕКТИ бе, аланкоолу ? Британците могат да са номер едно в света ако въведат високи технологии , но егото им и скръндзата ги унищожават .
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Имало опасност да останат без пуйки за коледа.Ами да им помогнем, да им дадем по една...п а т к а.

Още от Анализи
Вградената в цените на щатските ДЦК инфлация говори за преходност