IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се нуждае от ново отлагане на Brexit

Най-доброто, на което може да се надяваме, е, че най-накрая нов парламент ще приеме неизбежното и ще свика втори референдум

16:33 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Джонсън е виновен за много неща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън е виновен за много неща. Снимка: Ройтерс

Най-после лъч светлина проби мрака. Върховният съд спря плъзгането на Великобритания към статута на бананова република. Опитът на Борис Джонсън да спре парламентарната дискусия за Brexit беше изобличен като злоупотреба с власт. Въодушевяващото послание от 11-те съдии беше просто: върховенството на закона, успоредно с правото на глас, е основен стълб на демокрацията. Премиерът искаше да се постави над него, пише Филип Стивънс за Financial Times. 

Политик с малко чувство за почтеност щеше да отговори на тази анатемосваща присъда като подаде оставка. За няколко месеца неговото правителство се превърна в какофония на хаоса. Сега Джонсън бе уличен, че лъже кралицата и нацията в опит да спре парламента. Не беше изненада, че той отказа да поеме почтения курс. Джонсън е нарцис. Смирението според него е за „малките хора“.

Той не е сам. Решението на съда съвпадна с взаимното потупване с Доналд Тръмп по време на посещението на Джонсън в Ню Йорк. Американският президент е изправен пред свое собствено юридическо предизвикателство. Демократите започнаха процедура по импийчмънт заради контактите му с украинския президент Володимир Зеленски. Телевизионните кадри бяха уместни: двама демагози, обединени в презрението си към демократичните ценности. Не съм сигурен, че това е имал предвид Уинстън Чърчил, когато популяризира идеята за „специалните отношения“ между САЩ и Великобритания.

Джонсън и неговите близки английски националисти се представят като пазители на националния суверенитет срещу предполагаемите домогвания на ЕС. Приятната ирония на съдебното решение бе, че то не беше нищо друго освен смело отстояване на парламентарния  суверенитет. Заплахата, която решението идентифицира, идва не от Брюксел, а от свръхсилен британски премиер. Джонсън обича да се хвали с класическото си образование. Той трябва да опресни знанията си по английска история.

Мнозина може би са си помислили, че той не може да падне по-ниско. Отговорът на Джонсън обаче бе грозна кампания за представяне на съдебното решение като поредната атака на въображаем заговор срещу Brexit. Публично той казва, че ще се подчини на закона. Негласното съобщение от Даунинг стрийт 10 е, че съдиите са узурпирали властта на хората, за да осуетят резултата от референдума. Целта му е да подготви почвата, на която смята да се бори на избори.

Върховният съд защити доблестно британската демокрация. Той не очерта път към или против Brexit. Премиерът настоява, че Великобритания ще напусне ЕС на всяка цена на 31 октомври. Реалният живот сочи към искане за още едно удължаване на процеса по член 50.

Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още