IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън няма да подава оставка

Поражението в съда не е разколебало решимостта на премиера за Brexit

19:30 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонъсн няма намерение да подава оставка, след като Върховният съд в страната постанови, че мярката му за преустановяване работата на парламента е била противоконституционна. Това съобщиха от неговия кабинет, цитирани от Bloomberg.

Заради обявеното по-рано днес решение Джонсън ще се върне по-рано от предвиденото у дома от САЩ, където е за Общото събрание на ООН. Той ще потегли за Великобритания след изнасянето на речта си на форума, съобщава Bloomberg.

В изказване от Ню Йорк британският премиер посочи, че той и правителството му ще спазят думата на закона, но заяви, че страната се нуждае от нови избори.

„Искам да кажа, че съм силно несъгласен с това, което съдът реши. Не смятам, че това е правилно, но ще продължим напред и, разбира се, парламентът ще поднови работа“, заяви премиерът.

Той също така даде да се разбере, че остава твърдо решен да осъществи Brexit на 31 октомври със или без сделка.

„Най-важното нещо е да продължим и да осъществим Brexit на 31 октомври и очевидно ищците по това дело са решени да осуетят това и да го спрат“, каза още Джонсън, имайки предвид представителите на опозицията, които оспориха законността на решението му за прекратяване работата на парламента.

С подновяването на работата на парламента, което ще стане в сряда, ще има много повече възможности за възпрепятстване на плановете му.

Не е изключено противниците да се изправят отново лице в лице и в съда. Екипът на Джонсън заплаши да игнорира новият закон, приет от парламента, който трябва да спре Brexit без сделка, принуждавайки Джонсън да потърси ново отлагане на крайната дата за развода, ако не бъде постигнато споразумение с Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още