Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Въпрос за 90 трлн. долара – как да върнем хората на работа

Проблемът е, че няма генерален план, който да се приложи във всички региони на света

Въпрос за 90 трлн. долара – как да върнем хората на работа

Снимка: Bloomberg

Представителите на властите по целия свят – от Рим до Вашингтон, спешно съставят планове за разхлабване на блокиранията и начало на рестартиране на икономиките, дори когато пандемията на коронавируса все още бушува по различни места в света.

Проблемът е, че няма генерален план, пише в свой анализ Bloomberg.

Опитът за жонглиране за политиците ще се състои в това - да отворят отново икономиките и страните си, без да предизвикат втора вълна от заразяване, което да доведе до нов кръг на блокиране и още по-големи икономически щети. Историята служи като предупреждение: пандемията от испански грип през 1918 г., най-тежката здравна криза в света до тази, премина през три вълни, преди окончателно да бъде овладяна.

Град Ухан, първоначалният епицентър на огнището, представлява истински тест, след като през тази седмица Китай отмени карантината там. Австрия, Дания и Норвегия също са напът да се отворят постепенно. Дори Италия, която отчете най-голям брой смъртни случаи от болестта, претегля стратегията си за излизане от пълната блокада, след като сега регистрира умерена тенденция на нови инфекции. А в САЩ президентът Доналд Тръмп отново заговори за връщане на хората на работа.

Още по темата

И въпреки че лидерите се подготвят да се справят с втората фаза на пандемията - постепенното възобновяване на разрушената икономика, залозите могат да бъдат по-големи, а компромисите - по-неудобни. На фина на заземените самолети, разрушените вериги за доставки и неработещите фабрики, глобалната икономика за 90 трилиона долара претърпя един от най-тежките си шокове след Голямата депресия.

За съжаление няма единен план, въз основа който правителствата да решават кога, камо ли как да засилят оборотите на икономическите двигатели след такова рязко спиране на дейността, особено когато рестартирането може да изложи на риск живота на повече хора.

„Трябва отново да отворим някак си. Не можем да влезем в режим на блокада в продължение на 20 месеца“, казва Майкъл Остерхолм, директор на Центъра за изследвания и политики за инфекциозни болести и професор от Университета на Минесота в Минеаполис. „Ако се затворим като Ухан, унищожаваме обществото – такова, каквото го познаваме. Ако позволим на вируса да се разпространи волю-неволю, ще унищожим нашата система на здравеопазване и икономиката“, посочва той.

Да се уцели точната смазка е от решаващо значение, казва Остерхолм, който написа анализа „Смъртоносен враг: Нашата война срещу убийствените микроби“. Единият вариант е да се позволи на младите хора - тези, които най-вероятно ще преживеят инфекцията, да се върнат към ежедневието и да се позволи на много от тях да развият имунитет.

Безопасното възобновяване на икономиките ще изисква тестове за антитела, за да се идентифицират общности, които са най-слабо засегнати. Засега тези тестове „все още не са валидирани в повечето страни“, казва Дейвид Хейман, старши професор по епидемиология на инфекциозните болести в London School of Hygiene and Tropical Medicine. „Докато те не са налични, това ще е игра на гатанка“, посочва той.

Вече над 1,5 милиона души са заразени по цялото земно кълбо, поставяйки здравните системи под тежко напрежение, а най-малко 88 000 са починали. Експертите твърдят, че политиците трябва много бавно да действат с плановете си и да бъдат подготвени за неуспехи в процес, който може да продължи много месеци.

Отварянето на Ухан

Всички погледи са насочени към Ухан, център за стоманодобив и производство на автомобили, когато той започва да се отваря отново към света. Въпреки че влаковете, самолетите и автомобилите могат да се движат отново, се очаква преходът към нормалност да бъде постепенен, тъй като някои ограничения остават в сила.

Властите твърдят, че коронавирусът е под контрол, но те остават предпазливи заради друга възможна вълна, било чрез вътрешно огнище или чрез внесени отвън случаи. Жителите на някои жилищни комплекси трябва да докажат, че отиват към работните си места, за да им бъде разрешено да се движат. Поне 10 китайски провинции и градове също изискват от идващите от провинция Хубей, където се намира Ухан, да влязат в карантина за две седмици след пристигането си.

Опитът на производител на авточасти в Ухан е един от показателите за това колко тежко ще бъде рестартирането на световната икономика.„Продължаваме да забавяме рестарта на фабриката“, казва Гонг Джинян, мениджър на отдела по продажби в Digit Stamping Technology (Wuhan) Ltd. Компанията трябваше да кандидатства за одобрение от правителството, да се ангажира ежедневно да дезинфекцира фабриката и да докаже, че има достатъчно защитни съоръжения за работниците.

Рискът от втора вълна на заразата е повече от реален в Азия. Окръг в централен Китай отново бе поставен под блокада, докато Хъйлундзян, който граничи с Русия като най-северна провинция на Китай, отчете 125 вносни случая и други 111 внесени безсимптомни случая този месец. Всички, освен един от внесените случаи, са от Русия.

Японският премиер Шинцо Абе предупреди през тази седмица, че болниците достигат пълният си капацитет, след което обяви извънредно положение в Токио и околните региони. Абе призова за международна координация по отношение на антивирусните лекарства и в рамките на видеоконферентен разговор в края на миналия месец призова всички правителства на Г-20 да изразходват повече за подкрепа на икономиките си.

Сингапур и Хонконг също бяха принудени да приложат нови ограничения, тъй като вирусът продължава да заразява хора, подчертавайки, че дори тези страни с ранен успех в овладяването на епидемията имат малко причини за самодоволство. Сингапур отчете рекордните 142 нови инфекции в сряда и най-малко 40 от тях бяха свързани с клъстери в общежития за чуждестранни работници, в които се настаняват служители с ниска заплата.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
За тях важат ли същите правила?