IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на Талибаните в Афганистан повдига опасения за възраждане на тероризма в региона

Победата на талибаните, които вече контролират около 80% от страната, ще насърчи съмишлениците им в региона, според анализатори

11:46 | 10.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Jim Huylebroek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Huylebroek/Bloomberg

Мълниеносното настъпление на талибаните, които завладяват все повече територии в Афганистан с оттеглянето на САЩ от страната, вдига аларма от Русия до Китай, тъй като изтеглянето на американските войски нарушава баланса на силите в Южна Азия, пише Bloomberg.

Тази седмица поне 1000 афганистански войници се оттеглиха в Таджикистан, което накара страната да мобилизира допълнителни 20 000 войници, за да охранява границата си.

Руският президент Владимир Путин потърси уверения от талибаните, че ще зачитат границите на централноазиатските държави, които някога са били част от Съветския съюз, докато съседен Пакистан заяви, че няма да отваря границите си за бежанци.

Китайският външен министър Уън Йи, който предупреди миналата седмица, че най-належащата задача в Афганистан е „да поддържа стабилност и да предотврати войната и хаоса“, планира да пътува до Централна Азия през следващата седмица за разговори за страната. Говорителят на министерството определи изтеглянето на САЩ „прибързано“ и заяви, че Вашингтон трябва да спази ангажиментите си, за да „предотврати отново Афганистан да стане рай за тероризма“.

„САЩ се втурнаха да изтеглят войските си от Афганистан и оставиха афганистанците в хаос, което допълнително разкрива лицемерието зад претекста за защита на демокрацията и правата на човека“, коментира говорителят Уън Уенбин на брифинг в Пекин.

Талибаните няма да позволят на „никого или която и да е група да използва афганистанската земя срещу Китай или други страни“, коментира в отговор Мохамад Сухаил Шахин, висш служител в политическия офис на групата в Доха, Катар, в съобщение от WhatsApp в петък. „Това е нашият ангажимент“, посочва той.

Байдън настоява, че американската армия е постигнала целите си в Афганистан и ще напусне до 31 август след 20 години в страната. За това време 2448 американски военнослужещи загинаха в страната, а разходите за поддръжка на операцията достигат 1 трлн. долара.

„Хаосът в Афганистан може да се разлее и в други страни и да доведе до регионални турбуленции“, коментира Фан Хонда, професор в Института за близкоизточни изследвания към Шанхайския университет за международни изследвания. „Китай не иска да поеме ролята на САЩ, но се надява да улесни регионалния мир и стабилност, защото има интереси в региона“, допълва Фан.

През последните месеци талибаните драстично разшириха контрола си в страната, като на подкрепеното от САЩ правителство им остават само 20% от територията, според данни на Long War Journal. Сега бунтовническата група държи 204 от 407 области спрямо 73 в началото на май, докато афганистанското правителство контролира само 74 в момента. Останалите се оспорват между двете страни.

В петък висшият талибански служител Шахабудин Делавар коментира, че границите на страната вече са "под контрола" на групата и ще останат отворени и функционални. „Уверяваме всички, че няма да се насочим към дипломати, посолства и консулства, неправителствени организации и техния персонал“, допълва той.

Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
без враг не може ... било пландемия , било тероризъм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
многодобре
преди 2 години
....даааа, и аз много им се чудя на американците. Защо са им притрябвали всичките тези бази по цялото земно кълбо , като могат да ги целят / враговете им / от далеч, с дронове. Зарежи! Пълен провал на америка и в Афганистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Имат си достатъчно дронове да целят терористи както, когато и откъдето си искат. Толкова ли бързо се множат талибаните, че да не могат да бъдат изметени с нови технологии отдалеч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още