Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Започна битката между традиционните и антиевропейските партии за Европарламента

Следващият парламент ще бъде силно фрагментиран, прогнозира Европейският съвет за външна политика

Започна битката между традиционните и антиевропейските партии за Европарламента

Снимка: ЕП

Има отчетлива вероятност антиевропейските партии да формират в Европейския парламент (ЕП) втората най-голяма партийна група, със или без Обединеното кралство. Това показва доклад на неправителствената организация Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) по данни, събрани в 14 държави-членки, даващи общо 80% от местата в ЕП.

Прогнозата е част от проекта „Unlock Europe’s Majority”, който изследва възможните партийни коалиции и вероятното разпределение на групите. 

Още по темата

Във всеки възможен сценарий ЕП ще бъде балансиран между три големи групи. Това означава, че една центристка коалиция би имала потенциална решаваща роля в договорките между групите.

Докладът защитава тезата, че всичко ще зависи от коалицията, която мейнстрийм партиите ще формират помежду си, и как те ще си сътрудничат, за да попречат на формирането на антиевропейска коалиция в следващия парламент. Това означава, че проевропейците не могат вече да отлагат, а трябва да ускорят опитите си да мислят отвъд традиционните политически семейства, когато се борят за депутатските места.

Според доклада ролята на Великобритания ще бъде критична в битката на идеи в кампанията за тези избори, защото участието на Обединеното кралство вероятно ще убеди антиевропейските партии, че ЕС е незаменим. Аргументът би бил: „Великобритания искаше да напусне клуба, но не ѝ беше позволено“. Такъв аргумент е потенциално силен в светлината на прогнозите за нова Brexit партия. Според проучването на ЕСВП и YouGov 2/3 от избирателите смятат, че животът на децата им ще е по-лош от техния собствен.

В заключение докладът отбелязва, че мейнстрийм париите трябва да се преобразуват в символи на промяната, иначе попадат в среда, в която антиевропейските партии ще ги изобразяват като защитници на статуквото в Европа.
Проучването отбелязва, че след изборите през май, членовете на парламента ще бъдат до известна степен по-десни и по-малко позитивно настроени по отношение на ЕС. ЕП ще има малко повече евроскептици след Brexit без нито една група, която да бъде повече проевропейска, отколкото в предходния парламент.

Докладът заключава, че проевропейските партии трябва да насочат посланието си към проблемите, които те искат Европа да реши след изборите, а не върху европейските институции. Тези проблеми са различни в различните страни-членки, но много европейски избиратели дават приоритет на достъпните жилища, икономическия ръст, социалната интеграция и кохезионната политика, борбата с корупцията и действията срещу климатичните промени.

Проевропейските партии трябва да разпространят своето послание следващия месец и веднага след изборите за ЕП да започнат да реализират обещанията си.

„Битката започва: дали антиевропейският десен блок ще се превърне в нова политическа сила, или по-младите проевропейци ще се мобилизират около оптимистичната и прогресивна визия за Европа? Предстои да видим, но едно нещо изглежда сигурно: следващият ЕП ще бъде силно фрагментиран, без ясно мнозинство и поляризация на политическата сила, с радикално различни виждания за бъдещето на Европа, борещи се за влияние“, коментират авторите на доклада Саймън Хикс, директор по изследванията, и Харолд Ласки, професор в Лондонското училище по икономика и политически науки.

„Европейски парламент, балансиран между антиевропейците и разделените проевропейски сили, представлява реален риск за парализа на центъра в ЕС“, смята Сузи Денисън, старши политически сътрудник и директор на програмата „European Power“.

„Tова поставя въпроса за сътрудничество отвъд традиционните политически групи и търсенето на въпроси – като климата, като изграждането на ЕС като глобален актьор, които са общи, и по които гражданите се нуждаят от резултати на европейско ниво“, смята тя.

- Страните, проучвани от YouGov в рамките на проекта, включват: Австрия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания и Швеция. Теренната работа е проведена в периода 23 януари – 25 февруари 2019 г. В други държави са провеждани фокус групи.
 

- Авторите на доклада са Саймън Хикс, Майкъл Марш, Кевин Кънингам и Сузи Денисън.
 

- Проектът „Unlock Europe’s Majority“ има за цел да противодейства на възхода на антиевропейските сили. Той се разпространява активно в пет държави-членки и присъства в още девет страни от ЕС, най-значими по отношение на броя парламентарни места.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
5
 
4
преди 1 месец
Защо наричате: "антиевропейски" партиите, които се опитват да спасят Европа, а "традиционни" тези, които я унищожават? Откога извратенячеството, самоубийствената толерастия, безкритическото приемане в Европа на всевъзможни тъмни недоеволюирали субекти, са част от "европейската традиция"?

Който обещае да одере живи и публично Яловицата, Извратенецът и Алкохоликът: за него ще гласувам - искам да ги видя как квичат, докато свалят техните кожички !!!
2
 
9
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Що за безсрамие от страна на управляващите в момента партии в ЕП, които силно допринесоха за разрухата и нестабиността на ЕС? КОЙ ИМ КАЗА, че те са традиционни, а другите са антиевропейски????!!! ТОЧНО обратното. Меркел, Юнкер, Туск и т.н. ще останат в историята като провалени политици. И ако някой е против тяхната политика, НЕ ЗНАЧИ, че е срещу ЕС. Толкова добри политици имаше преди тях, сато започнем с Шуман, де Гол и т.н. и доведоха ЕС до просперитет, а тези провалят направеното от тях. Омерзяват хората към ЕС. Дано да дойдат по-добри. На първа време трябва да се разбие статуквото в ЕП. Част от заданието на сегашните навлеци е внезапно възникналата дружба между Борисов и Станишев и силната им подкрепа на джендърската политика и избягване (незнание) на българските интереси.
13
 
4
 
2
rainmaker до: studioaa
преди 1 месец
Новата опорна точка на руските тролчета. ЕС бил комунисти. Голяма майтап.
8
 
14
 
1
преди 1 месец
Тези партии, за които говорите НЕ са традиционни, а сбирщина от комунисти от бившия съветски блок и неокомунисти от Западна Европа и всичките заедно да искат да строят свят без граници, в който расата, пола, сексуалната ориентация и т.н. са социална конструкция, която съществува само в умовете на хората и няма биологичен смисъл. Тази идеология е всичко друго, но не и традиционна, и тя няма нищо общо с нито една нация или култура в Европа и всичко общо с трудовете на маркс, енгелс и ленин. ленин е първият идеолог, който мечтае за съединени европейски щати управлявани от федерално правителство. По-нормално заглавие на статията щеше да бъде "Започна битката между традиционните и комунистическите партии за Европарламента" и подходящо подзаглавие трябваше да е "партиите като Алтернатива за Германия, Национален Фронт и Северна Лига представяващи средната европейска класа и защитаващи традиционната европейска култура, език и самобитност се избравят в битка с марксистите от европейската народно-комунистическа партия, европейските цоциалисти комуно-либералите от алде и зелените дини неокомунисти от зелените неомарксистки движения."

Още от Анализи
Как да се увеличи значението на Г-20?