Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо делта вариантът е заплаха за американската икономика?

Изненада: причината не са блокадите за ограничаване на вируса

Защо делта вариантът е заплаха за американската икономика?

Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

Възстановяването на американската икономика е заплашено от делта варианта на Covid-19.

Фондовият пазар и доходността по държавните ценни книжа значително се свиха през последните дни, преди да се възстановят. Но макар да има подобрение, волатилността е доказателство, че инвеститорите са притеснени за здравето на възстановяването. Но не всичко опира само до пазарите – има някои убедителни знаци за икономическа слабост, като например седмици с необичайно голям брой първи молби за помощи при безработица. Все още не се е включила предупредителната аларма, но това са очевидни признаци за тревога, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Но рисковете за икономиката не са свързани с блокадите и задължителната социална дистанция. Затварянията не са сред най-големите причини за икономическите трудности на 2020 г. Времевата рамка и строгостта на правителствените мерки показаха, че икономическите щети щяха да се случат независимо от тях. Както и отварянията на държавно ниво дават кой знае какъв тласък на икономиката.

Още по темата

Но ако не блокадите, то какво е причинило щетите върху икономиката? Това бе просто широко разпространеният страх от вируса. Самото съществуване на смъртоносна, силно заразна болест е мощна причина хората да предпочетат поръчките от Amazon, отколкото да отидат до магазина или да вечерят вкъщи вместо в ресторант. Някои хора все пак пренебрегнаха опасността, но това не бе достатъчно да поддържа местния бизнес.

Едва след като ваксините станаха по-широко разпространени местните икономики започнаха да се завръщат към живота.

Делта вариантът веднага постави в риск това възстановяване. Повишената заразност означава, че дори и немалкият брой ваксинирани американци няма да е достатъчен да предпази неваксинираните. А в САЩ има доста неваксинирани, което се дължи до голяма степен и на кампаниите от десния спектър срещу ваксините. Дори и привидната промяна във Fox News спрямо ваксините е малко вероятно да поправи ефекта от продължила с месеци пропаганда срещу имунизирането. И макар без съмнение една част от тези неваксинирани американци да продължат все така да предизвикват новият вариант на болестта, както и оригиналната версия, някои от тях все пак ще предпочетат да избягват големите навалици поне още малко.

Междувременно дори и ваксинираните хора може да бъдат по-предпазливи в лицето на делта варианта. Ваксините с информационно ДНК на Moderna и Pfizer значително намаляват риска от заболяване и хоспитализаця. Но рискът все пак не изчезва напълно – има значителен брой огнища на зараза дори и сред напълно ваксинираните.

Може би ако беше март 2020 г. това ниво на заплаха нямаше да е достатъчно, за да изплаши американците и да ги накара да не ядат навън и да не пазаруват. Но те имаха година, за да се адаптират към навиците на социалното дистанциране и мнозина може просто да решат да удължат пандемичния си лайфстайл, докато опасността от делта вариантът не отмине. 

Какво може да се направи в тази ситуация? Също както преди само победата на вируса чрез ваксинационна кампания може да върне предишното състояние на икономиката. Необходима е и подсилване на информационната кампания в обществото – включително и от по-крайните десни медии.

Но в дългосрочен план доверието може да се подобри чрез одобрение на допълнителни ваксинации за подсилване ефектите на имунизацията, насочени специално срещу делта варианта или други подобни, които може тепърва да се появят.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
4
 
8
cyclop до: petrg5s
преди 1 месец
Не си право прасенце, преболедувах и никой не ми е плащал лечението от смехотворния ковид грип.
2
 
3
 
7
zelka007 до: cyclop
преди 1 месец
ами още от миналата година лятото по специализираните сайтове , учени и лекари предупреждаваха , че вирусът е силно вирулентен , и мутира много бързо , и ако не се бърза с ваксинирането скоро ще има варианти , при които силата на сегашните ваксини ще бъде отслабена . нещо невярно ли си видял в твърденията на учените ... ?! ... хубавото е , че при иРНК технологията , ще може да се бързо да се коригира настоящата ваксина в отговор на тези мутации ... засега ... и друга тенденция предполагам ти прави впечатление , колкото по-бедно и мизерно е едно общество , толкова повече антиваксърски е настроено ... :)))
3
 
2
 
6
petrg5s до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
На маймуни няма какво да се обяснява.Лошото е, че ще им плащаме лечението от нашия джоб
4
 
2
 
5
Dr. Vatnikov до: cyclop
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ваксината не те предпазва от заболяване, а от тежко изкарване и влошаване. Не е лошо да се чете първо.
1
 
5
 
4
pa4anga до: cyclop
преди 2 месеца
Има много офце да се стрижат но лошото е ,че наистина старото никога няма да дойде отново .

Още от Анализи
Натискът върху ЕС заради климатичните мерки вероятно едва сега започва