IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо S&P 500 чертае погрешна картина за американската икономика?

Печалбите на общо 27-те милиона американски фирми са по-слаби, отколкото тези на борсовите концерни – предвестник на рецесия

16:45 | 18.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реално ли е това, което се случва на&nbsp;Wall Street? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реално ли е това, което се случва на Wall Street? Снимка: Ройтерс

Криза, каква криза? Това се питат инвеститорите, когато гледат тенденциите на Wall Street. Отдавна няма признаци за опасения от рецесия. Напротив: водещият индекс S&P 500 се стрелва от рекорд на рекорд, а компаниите печелят доста добре.

Но икономистите не вярват на корпоративните печалби на концерните от S&P 500. „Американските компании са в по-лоша форма от извода, който можем да направим от отчетите на най-големите листнати компании“, предупреждава Робин Андерсън, икономист от Principal Global Investors, цитиран от Bloomberg.

Йоханес Мюлер, който ръководи макро изследванията в DWS, също е скептично настроен: „Заслужава си да поставите под въпрос отчетените печалби на компаниите от S&P 500, за да видите общата картина“, казва той пред германския Handelsblatt.

В търсене на сигнали

Това е особено вярно в момента, защото американската икономика расте повече от десет години. Никога досега не сме били свидетели на толкова дълъг непрекъснат икономически растеж. „Ето защо все по-често търсим сигнали за това дали цикълът свършва", казва Мюлер.

Икономистите намират такъв възможен сигнал за това, когато разглеждат националните сметки на САЩ, по-точно така наречената статистика на Nipa. Nipa е съкращението за National Income and Product Accounts. Печалбите на всички около 27 милиона американски компании са записани там - от тази на независимия малък продавач на хот-дог, през  средноголямата верига аптеки до софтуерния гигант Microsoft.

Според националната статистика за приходите печалбите на всички тези компании почти не са се увеличили като цяло от 2015 г. - за разлика от тези на концерните от S&P 500. От 2016 г. насам делът на печалбата на компаниите S&P 500 се е увеличил от 50 на около 70 процента от всички отчетени в САЩ печалби. Това плаши някои икономисти.

Мюлер от DWS обяснява това така: „Фактът, че печалбите на компаниите от S&P 500 представляват повече от половината от общата печалба, показана в статистиката нза приходите, често е налице преди рецесии". Ето защо той следи изкъсо неравномерното разпределение от печалбите.

Фирмите от Wall Street са по-гъвкави

А защо печалбите на големите американски корпорации продължават да нарастват, докато широката маса от американски компании вече не печели толкова много?

Това е свързано със самото изчисляването на печалбите. Компаниите от S&P 500 отчитат печалбите си в съответствие със счетоводния стандарт GAAP за САЩ, зададен от борсивтя регулатор. Това позволява на корпорациите „определена степен на гъвкавост", както казва Мюлер. На прост език това означава, че компаниите могат да направят така, че печалбите им да изглеждат по-добре, отколкото са в действителност.

„Особено към края на икономическия цикъл компаниите, които са листнати на борсата, са заинтересовани да рисуват ласкаеща картина на ситуацията с печалбите", казва Мюлер. Степента, в която резултатите могат да бъдат изкривени, често се разкрива едва при  следващата рецесия.

А ако компаниите все пак трябва да отчитат загуба, те често разчистват отчетите и разкриват всички лоши новини на своите акционери наведнъж. „Този феномен можеше да се наблюдава малко преди финансовата криза или в края на 90-те години на миналия век“, връща се назад във времето Мюлер.

Широката маса от компании, включени в статистиката на Nipa, обаче често отчитат по-ниски печалби по-рано. Това се дължи и на факта, че печалбите на дружествата, които не са листнати на борсата, се изчисляват с помощта на корпоративния данък. При данъчното счетоводство компаниите имат стимул да отчитат по-ниски  печалби. Това също е често срещана процедура и в България.

Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
аз съм оптимист че ше я начертае съвсем скоро ама точно как си требе, че вече аман от 10г. глобализъм в гарнитура с банкери и плоскогръдни, пропагандни страници кат тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още